Navigeringsmeny
Pressmeddelanden 2015

Pressmeddelanden 2015

Pressmeddelanden 2015

Naantalin lähikalahaaste on saanut vastakaikua (Varsinais-Suomen ELY-keskus)

Ympäristöohjelman Haasteareenalla tapahtuu

Valtakunnallisestikin palkittu Naantalin kaupungin ateriapalveluiden hyvä esimerkki on saanut muitakin kuntia kiinnostumaan lähikalatuotteista. Haasteeseen lähikalatuotteiden hankkimiseksi ruokalistoille on vastannut tähän mennessä neljä kuntaa: Kaarina, Sauvo, Paimio ja Salo.

Kaarinan kaupunki tarttui lähikalahaasteeseen jo viime talvena, kun ruokapalvelun työntekijöille ja oppilaiden edustajille järjestettiin lähikalapihvien maistelutilaisuus. Samaisessa tilaisuudessa oli mukana myös Sauvon, Paimion ja Salon ruokapalveluiden edustajia ja tämän myötä myös nämä kunnat innostuivat viemään asiaa eteenpäin ja ovat nyt päättäneet ottaa lähikalatuotteet mm. koulujen ruokalistoille.

Kuntien ruokapalveluissa elintarvikehankinnat ovat merkittäviä. Jo näiden viiden kunnan ruokapalveluissa tarjotaan päivittäin kymmeniä tuhansia aterioita. Tällaisilla määrillä on jo aluetaloudellista merkitystä käytetäänkö lähi- vai tuontikalaa.

Lähikalan syöminen on paitsi terveellistä, myös ympäristöteko. Kalastus poistaa ravinteita vesistöstä, mikä on vesiensuojelun kannalta merkittävää. Näin erityisesti silloin kun vesistössä on vahva särkikalakanta. Lähikalan kulutus tukee paikallisten kalastajien ja tuottajien elinkeinoa.

Lisätietoja:
Ateriapalvelupäällikkö Irma Taka-Prami, Naantalin kaupunki,
p. 044 733 4545, [email protected]
Ruokapalvelupäällikkö Heidi Paju, Kaarinan kaupunki,
p. 0503732529, [email protected]
Pääemäntä Irmeli Havia, Sauvon kunta,
p. 050-5948929, [email protected]
Ruokapalvelupäällikkö Ulla Komulainen, Paimion kaupunki,
p. 050 314 4898, [email protected]
Ravitsemispalveluesimies Sari Männistö, Salon kaupunki,
p. 02 778 5905, [email protected]
Lähikalahaaste Haasteareenalla: http://ymparistonyt.fi/fi/haasteet/?a=haaste_nayta&id=20

Lähimetsäretkiä opettajille ja oppilaille

Metsästä mikroskoopille! -hanke vastasi Suomen luonnonsuojeluliitto Varsinais-Suomen haasteeseen järjestää lähiluontoretkiä opettajille. LUMA Suomi –ohjelmaan kuuluva Åbo Akademin hanke järjestää hyönteisten, kasvien ja lintujen tarkkailuun opastettuja retkiä 1. - 3. -luokan oppilaille ja opettajille. Opettajat saavat näin käytännön vinkkejä ja varmuutta vastaavien retkien järjestämisestä itsenäisesti.

Retkiä on tähän mennessä järjestetty Liedon, Kaarinan ja Turun kouluissa. Hanke tuottaa materiaalia, joka julkaistaan EduCloud-palvelussa opettajien ja ympäristökasvattajien käytettäväksi. Haasteeseen on vastannut myös Turun yliopiston kasvimuseo, joka järjesti opettajille viime keväänä sammalten ja jäkälien lajintuntemukseen keskittyneen maasto

Lisätietoja:
Helen Cooper, Åbo Akademi,
p. 02  215 4272, [email protected]
Kati Pihlaja, Turun yliopiston kasvimuseo,
p. 0414342458, [email protected]
Hannu Klemola, Suomen luonnonsuojeluliitto, Varsinais-Suomi,
p. 040 372 5301, [email protected]
Luontoretkihaaste Haasteareenalla: Haaste (ymparisto.fi)

Haasteareena on Lounais-Suomen ympäristöohjelman toteuttamista Ympäristö Nyt -verkkopalvelussa. Areenalla edelläkävijät haastavat muita ympäristötekoihin. Haasteisiin voi vastata kuka tahansa hyvistä, toimivista ympäristöteoista kiinnostunut yritys, järjestö tai muu organisaatio.
Lisätietoja haastekampanjasta:
ymparistonyt.fi
, Nina Myllykoski, p. 0295 022 768, [email protected]


Regional information