Navigeringsmeny
Uutiset 2016 sv

Nyheter 2016

Nyheter 2016

Mikkelistä Milanoon - lähikuvassa Iida Paasonen (Etelä-Savon ELY-keskus)

Iida Paasosen sydämessä asuu sekä taitelija että muotoilija. Samaan pussiin on puikahtanut myös yritysammattilainen:
- Muotoilijana koen luovani käytettävää taidetta. Haluan olla mukana ihmisten arjessa, juhlassa ja elämässä yleensä.

Ipik Design Oy:n Iida Paasonen perusti viisi vuotta sitten. Mikä sai innostumaan alalle?
- Very long story, mutta yritän referoida. Pitkään minulla oli ajatuksena tulla isona taiteilijaksi. Mieli kuitenkin muuttui taideopintojen pääsykokeissa. Tunsin, että minun tulee tehdä enemmän käytännönläheistä taidetta. En esimerkiksi pystynyt silloin kuvittelemaan itseäni kuvataiteilijana mihinkään ammattiin. Otan myös kantaa jonkun verran yhteiskunnallisiin asioihin. Sen verran se taiteilija minussa nostelee päätään. Päällimmäisenä kannanottona omassa vaatemallistossani ovat ympäristöseikat ja tuotannon eettisyys. Sloganina voin heittää: Sesongitonta naisten vaatemallistoa jo 5 vuotta!

Yritys täyttää 21.4.2016 viisi vuotta: -Ja samalla synttäreitä viettää mallistomme No More Seasons. Mallistomme on anarkiaa kertakäyttökulttuuria ja epäeettistä tuotantoa vastaan. Pyöreitä vuosia juhlitaan paitsi toukokuun alussa lanseerattavien juhlavuosituotteiden merkeissä, joista osa on syntynyt yhteistyössä paikallisen toimijan kanssa, myös "Vielä naurattaa - 5 v. IPIK Designia" -näyttelyllä. Näyttely avautuu Design & Handicraft Shop Hineeseen 3.5. ja se pitää sisällään poimintoja yrityksen alkutaipaleelta tähän päivään, Iida Paasonen kuvaa.

Hineessä kansainvälisten nuorten taidenäyttely uusiutuvasta energiasta taiteen näkökulmasta

Hineessä on koettavana muutakin mielenkiintoista. Mikkelin lyseon koulun oppilaat järjestävät Erasmus-yhteistyökoulujen kanssa 25.-30.4.2016 taidenäyttelyn. Näyttelytöitä, mm. videoinstallaatioita sekä maalaus- ja piirrostöitä, saapuu Romaniasta, Turkista, Puolasta, Saksasta ja Suomesta. Taidenäyttelyn nimi on Uusiutuva energia taiteen näkökulmasta - Renewable energy from the perspective of art.

Yrittäjä Iida Paasonen on aktiivinen myös järjestön kautta luovien alojen ja kulttuurin sekä taiteen puolesta. DeSavo ry on eteläsavolainen, luovien visuaalisten alojen yhdistys, joka on perustettu viime syksynä, mutta jäsenmäärä on jo yli 40. Se on vetovastuussa Mikkeli Art & Design Weekin (MAD Week) järjestämisestä. MAD Weekin ohjelman avoin haku on juuri nyt käynnissä.

Muotiviikoilla kutsuvieraana tai asiantuntijana 10 vuoden päästä

Millaiseksi Iida Paasonen visioi yrityksensä toiminnan 10 vuoden päästä?
- Kasvanut muutaman ihmisen, miun lisäksi, työllistäväksi design-yritykseksi, jolla on kaupankäyntiä niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Toimin yritykseni luovana johtajana, enkä enää toimitusjohtajana ja suunnittelijana. Osallistun kyllä aktiivisesti tuotteiden ja tuotannon suunnitteluun.

Pinkkipäänä luovaksi johtajaksi 20 vuoden päästä

Visionääri Paasonen kuvaa yhtä hetkeä työstään 20 vuoden päästä:
- Voi kamala. Tuo kymmenen vuotta oli jo aika kinkkinen visiointi. No siis, lähdetäänpäs miettimään. Kahdenkymmenen vuoden päästä olen kutsuvieraana tai Zero Waste -muodin asiantuntijana joillakin muotiviikoilla, mikä on silloin kuuminta hottia, tietenkin!  Iltamenoissa aveccinani on sitten parikymppinen veljenpoikani Rasmus - paitsi jos kekkerit ovat Milanossa. Sinne otan mukaan nykyisen kirjanpitäjäni. Tämä diili tehtiin vuonna 2011, kun aloitin yritystoiminnan.

- Kahdenkymmenen vuoden päästä poden keski-iän kriisiä laskemalla silmieni ympärille ilmestyneitä ryppyjä, mutta pursuan tarmoa ja ideoita. Ehkä siksikin, että eläkeikä on silloin noussut 70 vuoteen tai poistunut kokonaan, tai siksi, että vuodet ovat koulineet minusta huippuammattilaisen, joka elää uransa kultavuosia. Olen vetäytynyt jo yli kymmenen vuotta sitten toimitusjohtajan tehtävistä yritykseni luovaksi johtajaksi. Toimarina yrityksessäni on intoa puhkuva, mutta järkevä, bisneksen nälkäinen kolmekymppinen mies tai nainen. Kun kuulen kommentteja, että viisikymppisellä ei enää pitäisi olla pinkki tukka ja että pitäisi pukeutua hillitymmin, totean: "Voi kuule, mun tukka on vaikka vihree niin pitkään, kun mulla sitä on", näytän luisevaa keskisormeani - ja nauran. Neljänkymmenen vuoden kuluttua päässäni on vihreä peruukki, revittelee Iida Paasonen.

Kuvat

Ensimmäinen Jenni Kosonen, toinen kuva Astrid Fock, kolmas kuva Malgorzata Klempka

Teksti ja lisätiedot          

Johtava asiantuntija Tuija Toivakainen, 0295 024 220, tuija.toivakainen@ely-keskus.fi

Linkit


Regional information