Navigeringsmeny
Pressmeddelanden 2013

Pressmeddelanden 2013

Pressmeddelanden 2013

Meri-Lapin maisemien hoitoon on saatu vauhtia hankkeiden avulla (Lapin ELY-keskus)

Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus  on Maisemat Ruotuun- hankkeen toimesta ollut suunnittelemassa Kemin saarten maisemanhoitoa tänä vuonna yhdessä Kemin kaupungin kanssa. Tänä kesänä Laitakarin saari on ollut vielä hoitamatta eläinten kuljetusongelmien vuoksi. Onneksi luonnonkauniille saarelle on löytynyt Perämeren ystävät niminen yhdistys, joka aikoo hakea vuokrasopimusta saaren laiduntamiseen ensi vuonna. Samainen yhdistys on aloittanut tänä kesänä Veitsiluodon tehtaan edustalla Rautakallion saaren maisemanhoidon.

Saaressa on monipuolinen kasvilajisto ja ilmeisesti laivojen mukana saarelle on tullut useita erikoisia Etelä-Suomessa esiintyviä kasvilajeja. Saarta on hoitanut tänä kesänä neljä Kainuunharmaa-lammasta. Yhdistys on Satu Peltosen voimin lisäämässä ensi vuonna lampaiden määrää ja siten maisemanhoitajia on tulossa myös Laitakarille.

Laitakarin vanhan sahasaaren keskellä olevat mäet ovat vielä jokseenkin avoimia. Kenttäkerroksen kedoilla päälajina kasvaa ahomansikka ja saarella voi käydä maistelemassa näitä harvinaisia herkkuja. Ensi vuonna lampaat laiduntaessaan hoitaisivat jo näitä kunnossa olevia alueita ja myös pikkuhiljaa syövät saaren reunojen rehevöityneitä kasvustoja. Yhdistys etsii parhaillaan paikkaa Kemistä suuremmalle lammasmäärälle talveksi. Toivottavasti kaupungista löytyisi sopiva paikka katraalle, jotta se voisi kesät hoitaa kaupunkilaisille maisemia.

Torniossa ja Ylitorniolla on myös lampureita ja karjatilallisia autettu maisemanhoidossa Väylän hoidetut maisemat -hankkeen toimesta. Tornion matkakoskelle saatiin elokuussa ylämaankarja pitämään kosken ympäristöä siistinä. Alpo Kreivi oli tyytyväinen saadessaan miltei valmiit aitaukset, miehen piti lisätä itse vain sähkölangat koskenrantaan. Hankkeessa töissä olevat metsurit tekivät alkuraivauksen sekä pystyttivät verkkoaidan hakamaalle, missä lehmät laidunsivat viimeksi 1970-luvulla.

Simossa on talkoiltu jo useana kesänä sekä Simoniemessä että Simonkylässä. Mutta maisemanhoito ei rajoitu ainoastaan järjestettyihin talkoisiin, vaan suunnittelija havaitsi omatoimista hevoslaitumien laajentamista varsinkin Simoniemessä. Myös Simonkylässä ihmiset ovat ottaneet maisemanhoidon asiakseen ja kylässä kuuluu tuon tuosta omatoimisten ihmisten raivaussahojen ääntä ja uutta punamultaa sivellään kylmiin ulkorakennuksiin. Kylissä on selvästi tekemisen meininkiä!

Rautakallion saaren maisema on jo parantunut selvästi tänä kesänä. (Kuva Piritta Peurasaari)

Laitakarin saaren suuret perustusrakennelmat ovat vielä nähtävissä. (Kuva Piritta Peurasaari)

Alpo Kreivi karjansa kanssa Matkakoskella. (Kuva Piritta Peurasaari)

Lisätietoja maisemahankkeista:

Suunnittelija Piritta Peurasaari

p. 0295 037 484

piritta.peurasaari(at)ely-keskus.fi


Regional information