Navigeringsmeny
Pressmeddelanden 2013

Pressmeddelanden 2013

Pressmeddelanden 2013

Marraskuu lämmin ja sateinen (Pohjois-Karjalan ELY-keskus)

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan marraskuu oli 3 – 3,5 astetta tavanomaista lämpimämpi. Kuukauden keskilämpötila vaihteli +2 - 0 asteeseen.

Marraskuussa satoi Pohjois-Karjalassa lähes puolitoistakertaisesti. Kuukauden sademäärä oli 83 mm, kun tavallisesti sataa 56 mm. Sateet tulivat vetenä ja räntänä sekä lumena. Marraskuun lopussa lunta oli noin 10 cm. Joulukuun alkupäivinä on lunta tullut lisää, joten lumipeitteen vahvuus vaihtelee maakunnassamme 15 - 30 cm.

Järvien vedenpinnat nousivat marraskuun aikana. Pielisen vedenpinta kohosi 43 cm marraskuun aikana. Kuukauden lopussa vedenkorkeus oli 23 cm ajankohdan keskimääräistä vedenkorkeutta ylempänä.
Orivesi-Pyhäsen vedenpinta nousi marraskuussa 16 cm ja kuukauden lopussa vedenkorkeus oli Arvinsalmen asteikolla 3 cm ajankohdan keskimääräistä ylempänä. Marraskuun lopussa oli Ruunaan vedenkorkeus 9 cm, Viinijärven 15 cm ja Kajoonjärven 36 cm normaalia ylempänä.
Viimeisimmän ennusteen mukaan Orivesi-Pyhäselän vedenkorkeus nousee 5 – 10 cm joulukuun aikana. Pielisen vedenpinnalle ennusteet lupailevat n. 10 cm laskua vuodenvaihteeseen mennessä.

Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen mittauspisteissä pohjavedenkorkeus oli Kontiolahden Jaamankankaalla 15 cm, Ilomantsin Kuuksenvaarassa 39 cm ja Kontiolahden Jakokoskella 103 cm tavanomaista ylempänä. Nurmeksen Juutilankankaan mittauspisteessä pohjaveden pinta on 4 cm ajankohdan keskiarvoa alempana.

Roudan keskimääräiseksi syvyydeksi havaintopisteissä mitattiin 2 cm, kun sitä normaalisti on 10 cm.

Pielisjoen keskivirtaama oli marraskuussa 11 %, Lieksanjoen 23 % ja Koitajoen 60 % tavanomaista suurempi.
Pienempien jokien virtaamat vaihtelivat marraskuussa. Jänisjoen virtaama Ruskeakoskella oli lähes puolitoistakertainen ja Höytiäisen virtaama Puntarikoskella oli 2,5-kertainen ajankohdan keskimääräiseen verrattuna. 

Pienet järvet, lammet sekä isojen järvien matalat ja suojaisat lahdet jäätyivät marras- joulukuun vaihteessa. Suurten järvien selkävedet lainehtivat vielä jäistä vapaana.

Jäällä liikkumista on vältettävä, sillä jää voi olla vielä vaarallisen ohutta.

Tilasto-osa (pdf, 23 kt)

Lisätietoja

Rakennusmestari Esa Päivinen, puh.  0295 026 218, esa.paivinen(at)ely-keskus.fi 


Regional information