Navigeringsmeny
Pressmeddelanden 2015

Pressmeddelanden 2015

Pressmeddelanden 2015

MAMA-hanke järjestää maisemanhoitoinfoja (Keski-Suomen ELY-keskus)

Mahdollisuutena Maisema (MAMA) –hanke jatkaa toimintaansa vielä tammi- ja helmikuun ajan.

Keski-Suomessa pidetään helmikuussa kahdeksan maisemainfoa, joissa kerrotaan uuden ohjelmakauden EU:n maatalouden ympäristökorvauksista maiseman- ja perinnebiotooppien hoitoon. Tämän lisäksi tarjolla on vaihtelevia maisemateemoja ja asiantuntijavieraita.

Ympäristötuen erityistuki muuttuu ympäristökorvaukseksi

Maatalouden ympäristötuen erityistukisopimuksista valtaosa muuttuu jatkossa ympäristökorvaussopimuksiksi. Jatkossa ympäristösitoumusta ei vaadita enää perinnebiotooppien ja maisemanhoidon sopimuksiin. Keski-Suomen perinnebiotooppien kannalta hyvä uutinen on, että sopimuksen tekijän yläikäraja poistuu ja yhdistysten osalta sopimusten teko yksinkertaistuu, kun Leader-toimintaryhmät eivät enää käsittele sopimuksia. Maiseman- tai perinnebiotoopin hoitoon sitoudutaan edelleen viideksi vuodeksi kerrallaan. Keski-Suomessa perinnebiotooppikohteita on tiedossa noin 300 kpl, ja niistä hoidon piirissä on noin 60 %.

Maakunnallisesti ja valtakunnallisesti arvokkaiden kohteiden korvausmäärät ovat jatkossa paikallisesti arvokkaita kohteita suurempia. Korvaukset muuttuvat samalla hehtaariperusteisiksi eikä hoitosuunnitelmaan tarvita enää kustannusarvioita. Perinnebiotooppien alkuraivaukseen ja aitaukseen tarkoitettu ei-tuotannollisten investointien tuki säilyy jatkossa pääpiirteissään ennallaan.

MAMA-hankkeessa laadittiin loppuvuodesta 14-osainen maisemanhoitokorttisarja, josta löytyy vinkkejä ja ideoita maisemanhoitoon ja maiseman tuotteistamiseen. Korttisarja löytyy Maa- ja kotitalousnaisten Internet-sivuilta osoitteesta: http://etela-savo.maajakotitalousnaiset.fi/sisalto/maisemanhoitokorttisarja-4356

Maisemanhoitoinfot Keski-Suomessa:

Ma 2.2.2015 klo 10-12 Mitä tukia voi hakea maiseman ja luonnonhoitoon?  Tilaisuudessa kerrotaan myös valmistuneesta maisema-alueinventoinnista.
Elämäjärven Mäntypirtti, Elämäjärventie 339, Pihtipudas.

Ma 2.2.2015 klo 14-16 Mitä tukia voi hakea maiseman- ja luonnonhoitoon?
Kinnulan Valtuustosali, Keskustie 45, Kinnula.

Ke 4.2.2015 klo 18-20 Mitä tukia voi hakea maiseman- ja luonnonhoitoon?  Miten maisemaa ja kulttuuriympäristöä voi tuotteistaa?
Keuruun vanha pappila, Pappilan pidot, Kangasmannilantie 2, Keuruu.

Pe 6.2.2015 klo 13-15 Muinaisjäännökset ja maisemanhoito. Mitä tukia voi hakea muinaisjäännösten, maiseman- ja luonnonhoitoon? Muinaisjäännösten adoptointi.
Villa Hiidenmäki, Hiidentie 8, Jämsä.

Ma 9.2.2015 klo 18-20 Miten yhdistys voi hakea tukea maiseman- ja luonnonhoitoon? Mitä ovat EU:n ympäristökorvausopimukset (entiset erityistukisopimukset)? Yhdistysten kokemuksia laidunnuksen järjestämisestä.
Konneveden työväentalo, Lahdenkyläntie 1, Konnevesi.

Ke 11.2.2015 klo14-16. Mikä on maisemanhoitoalue ja miten sellaisen voi perustaa? Mitä tukia voi hakea maiseman- ja luonnonhoitoon? 
Sahanranta, Paloaseman 2 krs:n koulutustila, Vellahdentie 1, Kuhmoinen.

Ke 11.2.2015 klo 18-20 Mikä on maisemanhoitoalue ja miten sellaisen voi perustaa? Mitä tukia voi hakea maiseman- ja luonnonhoitoon?
Hassin maamiesseurantalo Mäntylä, Juuvantie 3, Jämsä. 

Ma 16.2.2015 klo 18-20 Ottaisinko lampaita maisemanhoitajiksi? Mitä tukia voi hakea laidunnukseen ja maisemanhoitoon? Lampureiden kokemuksia maisemanhoidosta.
Honkolan koulu, Saarijärventie 25, Äänekoski.

Kuvaliite: Harjun perinnemaisematila (kuva Elina Lehtinen)

Lisätiedot ja ilmoittautumiset maisemanhoitoinfoihin:

  • Paula Rantanen, paula.rantanen(at)maajakotitalousnaiset.fi, puh. 043 824 9641
  • Elina Lehtinen, elina.lehtinen(at)ely-keskus.fi, puh. 0295 024 890

Mahdollisuutena Maisema (MAMA) –hanketta rahoittavat Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto ja Etelä-Savon ja Keski-Suomen ELY-keskukset.

 

 

 

 

 


Regional information