- Aktuellt
- Kungörelser och anmälningar
- Allmän anmälan om flyttning av fordon som lämnats på landsväg
- Planering av statens trafikleder - kungörelser
- De kungörelser, offentliga delgivningar och beslut inom ansvarsområdet för miljö och naturresurser som är riksomfattande eller omfattar flera regioner
- Jobba hos oss
- RSS-feed
- Evenemang och utbildningar
- Anbudsförfrågningar och projektutlysningar
- Pressmeddelanden
- Tiedotteet 2021
- Pressmeddelanden 2020
- Pressmeddelanden 2019
- Pressmeddelanden 2018
- Pressmeddelanden 2017
- Pressmeddelanden 2016
- Pressmeddelanden 2015
- Pressmeddelanden 2014
- Pressmeddelanden 2013
- Pressmeddelanden arkiv
- Beställ meddelanden
- Aktuellt
- Nyheter 2025
- Nyheter 2024
- Nyheter 2023
- Nyheter 2018
- Nyheter 2022
- Nyheter 2021
- Nyheter 2020
- Nyheter 2019
- Nyheter 2017
- Nyheter 2016
- Nyheter 2015
- Nyheter 2014
- Nyheter 2013
- Nyhetsbrev
- Kommunikation
Pressmeddelanden 2014
Maataloustukien valvontaan asiakaspalautejärjestelmä (Pohjois-Savon ELY-keskus)
Pohjois-Savon ELY-keskus aloittaa maatilojen kokotilanvalvonnat maakunnassa keskiviikkona 18. kesäkuuta ja ne jatkuvat syys- lokakuun vaihteeseen asti. Viljelijätukia hakeneista tiloista valvotaan tänä kesänä tilakäynnein 5,5 %, mikä on noin 240 maatilaa. Maaseutuvirasto määrittelee otannat ja valitsee tilat valvontaan.
Peltolohkorekisteriin liittyvät, uusien ilmakuvien perusteella tehtävät tarkastukset pelloilla ovat aloitettu jo aiemmin keväällä. Rekisterin ajantasaistukseen liittyvät tarkastukset, kuten myös eläinvalvonnat jatkuvat läpi kesän. Pohjois-Savon alueella uutta ilmakuvaa viime vuodelta tarkastelussa on pääasiassa Kuopio-Iisalmi akselin itäpuolelta. Käyttökelpoisen kuvamateriaalin määrä vaihtelee vuosittain mm. kuvausolosuhteiden mukaan.
Tänä vuonna kokotilanvalvontojen aloittamisen yhteydessä Pohjois-Savossa käyttöön otetaan myös asiakaspalautejärjestelmä tukivalvontoihin. Palautetta valvonnoista voi antaa sähköisenä toteutettavan lomakkeen kautta. Linkki järjestelmään löytyy ELY-keskuksen internetsivuilta ja linkki lähetetään viljelijöille, joiden sähköpostiosoite on tiedossa. Pohjois-Savon viljelijöistä lähes 80 prosenttia käyttää sähköisiä palveluja asioinneissaan, joten riittävä kattavuus palautteen keruulle on saavutettavissa. Palautetta asiakkaat voivat antaa anonyymisti.
Pohjois-Savon ELY-keskuksen valvontapäällikkö Pauli Lehtonen kertoo, että palautteen keruun tarkoituksena on auttaa kehittämään valvontojen asiakaspalvelua ja pyrkiä huomioimaan asiakkaan näkökulmaa valvontojen toteuttamisessa. -Asiakaspalautetta kerätään ensisijaisesti valvontojen käytännön tekemisen kehittämiseksi, ei niinkään tilastoinnin tai tietojen keruun vuoksi. Palaute pyritään myös hyödyntämään välittömästi, Lehtonen sanoo.
Maaseutuvirasto teettää joka toinen vuosi valtakunnallisen valvontojen asiakastyytyväisyyskyselyn. Tässä kyselyssä mitataan asiakastyytyväisyyttä pääosin arvosanoina ja tuloksiin sisältyy myös eri ELY-keskusten alueiden vertailtavuutta. Kysely tehdään myös tänä vuonna. Nyt Pohjois-Savon viljelijöille avattavalla palautejärjestelmällä halutaan saada ajantasaista tietoa, kehittämisehdotuksia ja käytännön toimintatapoja valvonnan toteuttamiseen yhdessä viljelijöiden kanssa. -Järjestelmän byrokraattisuuteen ja monimutkaisuuteen ei aina voi järkevästi vaikuttaa, mutta siitä huolimatta asiakaspalvelua ja toimintatapoja voidaan kehittää paremmiksi, Lehtonen sanoo.
Valvonnoissa tarkastetaan tilojen tukikelpoisuus
Keskiviikkona 18.6 alkavissa kokotilanvalvonnoissa tiloilla tarkastetaan viljelijöiden päätukihaussa jätettyjen tukihakemusten tietoja. Valvonnassa tarkastetaan kaikkien kasvulohkojen pinta-alat, viljelykasvit, harjoitetun viljelytavan ja muut tukikelpoisuuteen vaikuttavat asiat eri tukien osalta. Pinta-alojen mittauksessa käytetään sähköistä mittausta ilmakuvilta ja gnss-mittalaitteita.
Tarkastuksissa valvotaan myös maatalouden ympäristökuormituksen vähentämiseen kohdistuvia toimenpiteitä, kuten vesistöihin rajoittuvien peltojen suojavyöhykkeitä ja ravinteiden käyttöä viljelyssä. Ympäristötukeen liittyviä asiakirjoja, esimerkiksi viljavuustutkimus, viljelysuunnitelma ja viljelymuistiinpanot tulee viljelijän esittää valvojalle.
Kokotilanvalvonnat tehdään pääsääntöisesti työpareittain ja tilakäynti saadaan tehtyä yleensä yhden päivän aikana. Peltovalvonnasta pyritään ilmoittamaan viljelijöille etukäteen, sen sijaan joitakin eläinvalvontoja saatetaan tehdä ennalta ilmoittamatta.
Lukuun ottamatta tilatukea, viljelijöille maksetaan haettujen tukien ennakkona 75 % syyskuussa. Loppuosa voidaan maksaa, kun kaikki valvonnat ovat alueella tehty. Pohjois-Savon ELY-keskuksen tavoitteena on tehdä valvonnat valmiiksi marraskuun puoliväliin mennessä, jotta tukien maksatus voidaan aloittaa suunniteltujen aikataulujen mukaan. EU edellyttää, että tukien valvonnat tehdään ennen maksatuksia. Päätavoitteena viljelijätukien valvonnalla on varmistaa, että viljelijät saavat tuet mahdollisimman oikein ja tasapuolisin perustein koko maassa. Tilat, jotka valvotaan, valitaan satunnaisella otannalla tai riskianalyysin perustuen, joten mikä tahansa tila voi tulla valvotuksi.
Lisätietoja:
valvontapäällikkö Pauli Lehtonen, Pohjois-Savon ELY-keskus, puh. 040 5316 678 pauli.lehtonen(at)ely-keskus.fi
Ylitarkastaja Pauli Raatikainen, Pohjois-Savon ELY-keskus, puh. 0400 276 108, pauli.raatikainen(at)ely-keskus.fi
- Publiceringsdatum
- 2014-06-16