Navigeringsmeny
Uutiset 2017

Nyheter 2017

Nyheter 2017

Maaseudun yritysrahoituksen haku halutaan nousuun (Pohjois-Savo)


Pohjois-Savon maaseudun kehittäjät kokoontuivat maaliskuun lopussa pohtimaan maaseutuyrittäjyyttä ELY-keskuksen järjestämään Maatinkiin Tahkolle. Aluksi kuultiin ajankohtaiskatsaus maaseutuohjelman etenemisestä. Maaseutuasiantuntija Eija Äärilä Pohjois-Savon ELY-keskuksesta kertoi, että hanketukien osalta haku on ollut tällä ohjelmakaudella vilkasta, mutta yritystukia on haettu varsin vähän. Orastavan noususuhdanteen myötä on odotettavissa, että yritysten investointihalukkuus kasvaa. Yritysryhmähankkeita on tuettu vasta yksi. Yritysten verkostoitumiseen ja yhteiseen sekä yrityskohtaiseen kehittämiseen tarkoitettuja hankkeita olisi saatava lisää, Äärilä summaa.
 
Aamuherätyksen tarjoili nilsiäläinen kirjailija Antti Heikkinen. Herätyksessä Heikkinen totesi, että maaseudun tekevät juuri maaseudulla asuvat ihmiset, ja että hänen mielestään koko Suomi lukeutuu maaseuduksi ulkomailta katsottuna. Heikkinen itse kertoi havahtuneensa omalla pihamaallaan iltamyöhään seisoessaan siihen, miten hiljaisuus voi olla elämys. Se ei ole itsestään selvää kaikille, Heikkinen toteaa. Rempseä ja hyväntuulinen Heikkinen arveli, että maaseutu riittää tarjoamaan elämyksiä turisteille, kunhan tätä vain osattaisiin markkinoida enemmän. 
 
Yritysten kasvutarinoita olivat kertomassa Suomen suurin sipulintuottaja maatila Pekka Vehviläinen Siilinjärveltä ja lastensuojeluun erikoistunut Himaharju Oy Kiuruvedeltä. Molempien yritysten kasvua on oltu vauhdittamassa maaseuturahaston investointituella. Sekä Lohimaa Fishing Service että Robert Michel Verbaan ovat saaneet perustamis- ja investointituella potkua yrittämisen alkumetreille. 

Yritysryhmähankkeet tunnetuiksi 

Päivän lopuksi kokoonnuttiin pienryhmiin pohtimaan yritysryhmähankkeita, tulevaa uutta ohjelmakautta, elinkeinollista kehittämistä ja Leader-ryhmien roolia yritysrahoituksessa. 

Ryhmätöistä puhuttivat mm. yritysryhmähankkeiden onnistumiset Savossa.  Yritysryhmähankkeet tuntuvat olevan vielä vieras rahoitusmuoto, ja niiden tunnetuksi tekemisessä tullaan tekemään tiivistä yhteistyötä maaseudun eri toimijoiden kesken. Keskusteluissa tuotiin esille, että ideat yritysryhmähankkeista on lähdettävä liikkeelle yrittäjistä itsestään. Lisäksi pohdittiin, voitaisiinko yritysryhmien rahoituksesta kertoa eri kanavissa uudelle aloittavalle yritykselle jo sen ensimetreillä ja jättää asia näin muhimaan myöhempää tarvetta varten. Myös benchmarkkaus ja valmiit yritysryhmäesimerkit voisivat kannustaa yrityksiä lähtemään helpommin kokeilemaan uutta yhdessä. 

Päivä päättyi vierailuun nilsiäläisen leipomoyrityksen Liepuskan Herkkupaja Oy:n myymälään. Maailmanmarkkinoille käsityönä leipomuksiaan vievää yritystä on rahoitettu niin Kalakukko ry:stä kuin ELY-keskuksestakin. Liepuskan perustaja Riitta Vartiainen kertoi innostuneesti yrityksen alkutaipaleesta ja viimeisimmistä käänteistä. Taisipa hänen innostuksensa tarttua maaseuturahoituksen parissa työskenteleviinkin. Voidaan siis todeta, että maaseuturahaston tuella tehdään merkityksellistä työtä. 

Tutustu lisää päivän esitysmateriaaleihin ja pienryhmien tuotoksiin täältä.  

Lue myös Maatingista HighwaySavon sivuilta.
Yritysryhmähankkeista voit lukea täältä.

Lisätietoja Maatingista: 

Maaseutuasiantuntija Eija Äärilä 
eija.aarila(a)ely-keskus.fi 
p. 0295 026 623 

Maaseutukoordinaattori Henna Huovinen 
henna.huovinen(a)ely-keskus.fi 
p. 0295 026 604

Teksti: Henna Huovinen ja Hannakaisa Markkanen
Kuvat: Hannakaisa Markkanen


Regional information