Navigeringsmeny
Pressmeddelanden 2015

Pressmeddelanden 2015

Pressmeddelanden 2015

Markägarnas åsikter om skyddet av värdefulla myrar samlas in med en enkät (NTM-centralen i Egentliga Finland)

I Egentliga Finland och Satakunda har en enkät om skyddet av myrområden skickats ut till 850 markägare. Enkäten gäller sammanlagt 77 objekt som bestämts vara av nationellt värde och som utsetts till möjliga kompletteringsobjekt i myrskyddsprogrammet. I Satakunda finns 43 objekt med en areal på totalt 4400 ha och i Egentliga Finland är objekten 34 till antalet och har en areal på 1400 ha. Objekten ligger utspridda på flera hundratals fastigheter.

Kompletteringsprogrammet för skydd av myrar inleddes för dryga tre år sen. Preliminärt var hundratals områden nominerade, och åren 2012-2014 inventerades 143 områden i sydvästra Finland och cirka hälften av dessa områden sållades ut som kandidater för kompletteringsprogrammet. Valet baserar sig på grundliga förberedelser och en betydande arbetsinsats. Enhetliga, jämförbara naturuppgifter har sammanställts för alla objekt. Objektsförteckningen är ännu inte offentlig, eftersom objekt kan läggas till eller tas bort eller begränsas på nytt så länge som förberedelserna pågår.

I enkäten frågas markägarna om viljan att skydda samt åsikterna om sätten skyddet utförs, svaren ska inkomma senast 24.4.2015.

Dialogen med markägarna har inom vårt område varit pågående även vad gäller skyddet av myrar. Markägarna har haft möjlighet att delta i beredningen av kompletteringsprogrammet under hela den tid arbetet pågått. Ett infobrev skickades ut till alla ägare av de inventerade objekten innan området bedömdes, och markägarna har kunnat ge respons åt NTM-centralen och få mer information under arbetets gång.

Verkliga pärlor bland objekten

Det finns en stor variation bland de myrtyper som nu är objekt för markägarenkäten och som senare mer omfattande kungörs. Många myrar är frodiga småmyrar med hotade naturtyper. En del av objekten är trädbevuxna, andra är nedlagda jordbruksmarker. Objekten har i genomsnitt små torvvärden. Under det s.k. gamla myrskyddsprogrammet betonades skyddet stora mossar där även torvreserverna var betydande.

När skyddsbesluten fattas är naturvärdet det viktigaste, men myrnaturen har även annan potential

Myrarna är utmärkta friskluftsområden. De utnyttjas flitigt för att plocka bär och som jaktmarker. Att ta en tur i myrlandskap är avslappnande och givande. I Egentliga Finlands landskapsprogram ses en levande, livskraftig och dragningskraftig naturmiljö som en möjlighet, som en plattform för att utveckla fritidsnäringar. I landskapsprogrammet för Satakunda konstateras på motsvarande sätt att en betonad miljömedvetenhet är en global trend inom turismen. Det är viktigt att bevara naturturismens dragningskraft och potential.

Under inventeringen har markägarnas åsikter om myrbedömningarna varit mycket konstruktiva och i huvudsak positiva. NTM-centralens uppfattning om att man börjat inse områdets mångfacetterade livskraft har bekräftats.  Även i nästa fas spelar markägarnas, invånarnas, åsikter en viktig roll.

Mera information:

Norra Satakunta, Juha Manninen, 0295 022 901

Södra Satakunta, Vakka-Suomi och Salo regionen, Iiro Ikonen, 0295 022 869

Åbo regionen, Tapio Aalto, 0295 022 849

Åbolands skärgård, Pemar, Sagu, Leena Lehtomaa, 0295 022 894

 


Regional information