- Aktuellt
- Kungörelser och anmälningar
- Allmän anmälan om flyttning av fordon som lämnats på landsväg
- Planering av statens trafikleder - kungörelser
- De kungörelser, offentliga delgivningar och beslut inom ansvarsområdet för miljö och naturresurser som är riksomfattande eller omfattar flera regioner
- Jobba hos oss
- RSS-feed
- Evenemang och utbildningar
- Anbudsförfrågningar och projektutlysningar
- Pressmeddelanden
- Tiedotteet 2021
- Pressmeddelanden 2020
- Pressmeddelanden 2019
- Pressmeddelanden 2018
- Pressmeddelanden 2017
- Pressmeddelanden 2016
- Pressmeddelanden 2015
- Pressmeddelanden 2014
- Pressmeddelanden 2013
- Pressmeddelanden arkiv
- Beställ meddelanden
- Aktuellt
- Nyheter 2025
- Nyheter 2024
- Nyheter 2023
- Nyheter 2018
- Nyheter 2022
- Nyheter 2021
- Nyheter 2020
- Nyheter 2019
- Nyheter 2017
- Nyheter 2016
- Nyheter 2015
- Nyheter 2014
- Nyheter 2013
- Nyhetsbrev
- Kommunikation
Fina skyddsområden i Sydvästra Finland tack vare kampanjen Min naturgåva till hundraåringen (Egentliga Finland, Satakunta)
Målet för kampanjen Min naturgåva till hundraåringen under Finlands jubileumsår 2017 var att alla 18 landskap skulle få minst 100 hektar nya, permanenta naturskyddsområden, som fortfarande innehas av markägaren.
Staten har förbundit sig att skydda en areal som motsvarar de privata deltagarnas skyddsområden på sina egna marker. På så sätt fördubblas den areal på cirka 3 064 hektar som de privata markägarna skyddar. En del av statens beslut om skydd har redan fattats och resten fattas under våren 2018. Skyddsområden inrättades också på 1 980 hektar mark som ägs av kommunerna. Det totala målet uppnåddes, även om vissa landskap inte nådde det landskapsspecifika målet.
© Iiro Ikonen
Satakuntas och Egentliga Finlands resultat av kampanjen är 19 skyddade objekt på totalt cirka 262 hektar
I Satakunta skyddade privata markägare fem olika objekt på cirka 31 hektar. I Egentliga Finland var objekten åtta och den totala skyddade arealen var 150 hektar. Kommunerna deltog i kampanjen genom att skydda totalt cirka 81 hektar (Satakunta 50 hektar och Egentliga Finland 31 hektar). Städerna som deltog var Åbo, S:t Karins, Björneborg (två objekt) och Kankaanpää. Vittis stad har också ett objekt under behandling. De största kommunala objekten var Lanskata och Hiivaniemi skyddsområden i Björneborg (27 + 14 hektar) samt Luolavuori i Åbo (25 hektar).
Det största privata objektet var Koneen Säätiös cirka 129 hektar stora skogsområde i Kulla invid Stormossens Naturaområde på Kimitoön. I närheten av objektet lät staten inrätta Kivarnäs skyddsområde (70 hektar) i gengåva.
I Satakunta var bland annat Porolansuo, ett område som ägs av Stiftelsen för naturarvet i Harjavalta (15 hektar) och Silmuskeidas i Siikainen (8 hektar) speciellt fina privata objekt. Bland skyddsobjekten fanns också vackra små skyddsområden såsom en öringbäck (Jyränoja i Kankaanpää), en holme (Sunaskeri i Euraåminne), ett lindbevuxet klippområde och området vid en bäck (Vihdanmäenkallio i Ulvila) samt ett område vid en källa och bäck där den hotade dunmossan frodas (Qvidja i Pargas). En privat markägare i Somero donerade ett myrområde på nio hektar (Hovilansuo) och fyra hektar fin gammal skog (Paskalavankorpi gamla skog). Gamla skogar skyddades också i Koskis och Sagu.
© Elina Willberg
Markägarna bekymrade för att mångfalden i skogarna försvinner
Som helhet genomfördes kampanjen i mycket positiv anda och utöver att många nya skyddsområden inrättades gav kampanjen också markägarna information om olika möjligheter att skydda markområden enligt naturvårdslagen. Flera markägare som inrättade skyddsområden var bekymrade för den allt livligare avverkningen och den minskade mångfalden i skogarna i Södra Finland. Kampanjen har nu avslutats men markägare har naturligtvis fortfarande möjlighet att ansöka om permanent skydd av sina marker med stöd av naturvårdslagen. För de mest värdefulla områdena som uppfyller vissa naturvetenskapliga kriterier är det i samband med skydd eller försäljning möjligt att få skattefri ersättning för trädbeståndets värde via den frivilliga handlingsplanen METSO.
- Min naturgåva till hundraåringen (luontolahjani.fi)
- METSO - Biodiversiteten i skogarna (metsonpolku.fi)
- Varsinais-Suomen ja Satakunnan kohteiden kartta (ArcGIS Online)
- Kartta_Luontolahjakohteet_Satakunta.pdf
Kartta_Luontolahjakohteet_Varsinais-Suomi.pdf
© Ilmari Mattila
Ytterligare information
överinspektör Iiro Ikonen, 0295 022 869
- Publiceringsdatum
- 2018-01-31