- Aktuellt
- Kungörelser och anmälningar
- Allmän anmälan om flyttning av fordon som lämnats på landsväg
- Planering av statens trafikleder - kungörelser
- De kungörelser, offentliga delgivningar och beslut inom ansvarsområdet för miljö och naturresurser som är riksomfattande eller omfattar flera regioner
- Jobba hos oss
- RSS-feed
- Evenemang och utbildningar
- Anbudsförfrågningar och projektutlysningar
- Pressmeddelanden
- Tiedotteet 2021
- Pressmeddelanden 2020
- Pressmeddelanden 2019
- Pressmeddelanden 2018
- Pressmeddelanden 2017
- Pressmeddelanden 2016
- Pressmeddelanden 2015
- Pressmeddelanden 2014
- Pressmeddelanden 2013
- Pressmeddelanden arkiv
- Beställ meddelanden
- Aktuellt
- Nyheter 2024
- Nyheter 2023
- Nyheter 2022
- Nyheter 2021
- Nyheter 2020
- Nyheter 2019
- Nyheter 2018
- Nyheter 2017
- Nyheter 2016
- Nyheter 2015
- Nyheter 2014
- Nyheter 2013
- Nyhetsbrev
- Kommunikation
Lounais-Suomessa tehty kesän ensimmäinen sinilevähavainto (Varsinais-Suomi, Satakunta)
Varsinais-Suomen ELY-keskuksen Köyliönjärven vakioseurantapaikalla on tehty kesän 2017 ensimmäinen sinilevähavainto. Sinilevän määrä Köyliönjärvellä on kuitenkin vielä vähäinen ja aiempiin vuosiin nähden tavanomainen esiintymä. Muilta Lounais-Suomen vakiohavaintopaikoilta ei ole vielä tehty havaintoja sinilevästä. Tuulinen sää ja viileä alkukesä hillitsevät sinilevän kasvua. Lämpenevien säiden myötä levätilanne voi kuitenkin lisääntyä tulevien viikkojen aikana.
Siitepölykausi on vielä käynnissä ja vesien pinnalle voi usein nähdä siitepölyä kasautuneena sinilevän kaltaisina lauttoina. Mädäntyessään siitepöly voi myös haista erittäin pahalle, mutta se eroaa kuitenkin sinilevästä koostumuksensa ja värinsä puolesta. Siitepöly on kellertävää tai ruskeaa, eikä hajoa samalla tavalla pieniksi hippusiksi kuin sinilevä sitä koskettaessa.
Sinileväkukinta näkyy aluksi vedessä vihertävinä hippusina tai palleroina. Lopulta sinilevä kohoaa veden pinnalle muodostaen aluksi viiruja ja lopulta lauttoja. Rantaan kasautuessaan sinilevä saattaa muodostaa paksun maalia muistuttavan kerroksen, joka kuivuessaan muuttuu sinivihreäksi, tai jopa turkoosiksi. Sinilevistä muodostuneet lautat tai massat hajoavat tikulla koskettaessa hippusiksi, eivätkä takerru tikkuun. Kesän edetessä on syytä muistaa varovaisuus sinileväpitoisen veden kanssa. Vettä, jossa on silminnähden runsaasti sinilevää, ei pidä käyttää talousvetenä, saunavetenä tai syötävien kasvien kasteluvetenä. Myös lapsien ja lemmikkien päästämistä sinileväpitoiseen rantaveteen on syytä välttää, sillä lapset ja lemmikit eivät välttämättä osaa varoa sinilevää. Uimisen jälkeen on myös hyvä muistaa peseytyä puhtaalla vedellä iho-oireiden välttämiseksi.
Vakiohavaintopaikkojen lisäksi Varsinais-Suomen ELY-keskus ottaa vastaan levähavaintoja ympäri Lounais-Suomea. Havainnot voi ilmoittaa numeroon 0295 022 530. Järvi-Meriwikiin on mahdollista kirjata levähavaintoja muualtakin kuin vakiohavaintopaikoilta, joko kirjautumalla palveluun tai älypuhelimeen ladattavan Havaintolähetti-sovelluksen kautta https://www.jarviwiki.fi/havaintolahetti/. Erityisen runsaista tai poikkeuksellisista levähavainnoista on mahdollista lähettää myös näyte analysoitavaksi Varsinais-Suomen ELY-keskukseen. Ennen levänäytteen lähettämisestä tulee olla yhteydessä ELY-keskukseen (0295 022 530).
Linkkejä:
- Järvi-meriwiki (jarviwiki.fi)
- Havaintolähetti (jarviwiki.fi)
- Valtakunnalliset levätilannekatsaukset (syke.fi)
- Lounais-Suomen levätilannekatsaukset → Levätilanne
Lisätietoja:
Harjoittelija Niko Kallio 0295 022 530
Ylitarkastaja Sanna Kipinä-Salokannel 0295 022 879
- Publiceringsdatum
- 2017-06-08