Navigeringsmeny
Pressmeddelanden 2015

Pressmeddelanden 2015

Pressmeddelanden 2015

Loppukesän sinileväkukinta jatkunut paikoin runsaana Kaakkois-Suomessa (Kaakkois-Suomen ELY-keskus)

Elokuun viimeisellä viikolla sinileväesiintymät ovat paikoin runsastuneet lämpimien säiden myötä Kaakkois-Suomen sisävesillä ja merialueilla.

Vakituisista leväseurantapaikoista levää on ollut runsaasti Iitin Urajärvellä ja Sääskjärvellä sekä Lemillä Kivijärven Kuuksenenselällä. Lappeenrannan Haapajärvellä sinilevää on ollut erittäin runsaasti heinäkuun puolivälistä lähtien. Muilla järvien vakituisilla leväseurantapaikoilla ei tällä viikolla havaittu levää. Urajärven tämän viikon leväkukinta oli pääosin Gloeotrichia ja Anabaena -sinilevien muodostamaa. Niin kutsuttu pallosinilevä (Gloeotrichia) ei ole kovin yleinen, mutta sitä on tavattu Urajärvellä muutaman kerran aiemminkin. Kyseisen lajin myrkyllisyyttä ei tunneta. Anabaena puolestaan saattaa muodostaa myrkkyjä.

Yleisöilmoituksen perusteella Kouvolassa Karijärven Ansalahdessa oli viikonvaihteessa hieman sinilevää. Lappeenrannasta saatiin viime viikon lopulla useita ilmoituksia runsaista leväkukinnoista Pien-Saimaalla. Myös Lemin Syntymäisellä oli viime viikolla runsaasti levää. Kouvolan Haukkajärvellä Vennan uimarannalla havaittiin viikonvaihteessa runsas, mahdollisesti myrkyllisten Woronichinia ja Microcystis -sinilevien muodostama kukinta.

Itäisen Suomenlahden ulkosaaristossa havaittiin viime viikolla runsaasti levää suurina hiutaleina vesipatsaassa. Sisäsaaristossa levää oli hieman vähemmän. Tällä viikolla merialueilla on ollut tuulista ja vesi on sekoittunut. Vakituisista leväseurantapaikoista Haapasaaressa ja Virolahden Rautalanselällä levää oli hieman vesimassaan sekoittuneena. Muilla Kaakkois-Suomen merialueiden leväseurantapaikoilla ei tällä viikolla havaittu levää.

Pintaveden lämpötila Kaakkois-Suomen järvissä on tällä hetkellä noin 20–25 astetta ja meriveden lämpötila rannikolla noin 19 astetta (Hamina). Leväkukinnan jatkuminen riippuu tulevien viikkojen sääolosuhteista. Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan sää jatkuu ainakin lähipäivinä melko lämpimänä, joten leväkukinnan odotetaan vielä jatkuvan. Uimista silminnähden runsaasti levää sisältävässä vedessä tulee välttää, eikä leväpitoista vettä tule käyttää talous-, sauna- eikä löylyvetenä. Pieniä lapsia ja kotieläimiä ei tule päästää uimaan, jos vedessä on runsaasti levää.

Valtakunnallinen levätiedotus loppuu tämän kesän osalta nyt elokuun viimeisellä viikolla, mutta tiedotamme syksyn aikana Kaakkois-Suomen levätilanteesta tarpeen mukaan. Kaakkois-Suomen alueelta tehtyjä levähavaintoja voi edelleen ilmoittaa Kaakkois-Suomen levälinjalle, puh. 040 767 5388 tai sähköpostitse osoitteeseen: levaseuranta.kaakkois-suomi(at)ely-keskus.fi. Levänäytteen lähettämisestä on sovittava erikseen. Levähavaintoja on mahdollista tarkastella Järviwiki/Meriwiki-verkkopalvelussa.

Verkossa:

Lisätietoja:

Suunnittelija Tiina Ahokas
s-posti: tiina.ahokas(at)ely-keskus.fi
puh. 050 3512 259

Limnologi Marja Kauppi

s-posti: marja.kauppi(at)ely-keskus.fi

puh. 0295 029 245

Mikroskooppinäkymä Gloeotrichia -yhdyskunnasta. Yhdyskunta on halkaisijaltaan n. 1 mm.
Kuva: Tiina Ahokas


Regional information