Navigeringsmeny
Pressmeddelanden 2015

Pressmeddelanden 2015

Pressmeddelanden 2015

Lohia ylisiirretään Oulujoella ja Iijoella (Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus)

Aikuisten lohien ylisiirrot aloitettiin Iijoella kesäkuun alussa. Tänä vuonna on siirretty jo noin 80 lohta Livojokeen ja Iijoen pääuomaan keskijuoksulle. Oulujoella siirretään lohia Utos- ja Kutujokiin myöhemmin kesällä. Lohien ylisiirrot toteuttaa Perämeren Kalatalousyhteisöjen Liitto ry.

Kutukypsät lohet siirretään voimalaitosten yläpuolisiin jokiin lisääntymistä varten. Ylisiirrettyjen lohien kalastus on kielletty. Tarkoitus on, että ylisiirretyt lohet kutevat joissa ja kudusta syntyy omaan kotijokeensa leimautuneita lohenpoikasia. Lohien lisääntyminen on aiempina vuosina myös onnistunut. Oulujoella ylisiirretään vuosittain korkeintaan 100 ja Iijoella korkeintaan 300 lohta. Oulujoella ensimmäiset ylisiirrot tehtiin vuonna 2014. Iijoella ylisiirtoja on tehty jo vuodesta 2009 lähtien ja tänä vuonna ylitetään todennäköisesti tuhannen ylisiirretyn lohen rajapyykki.

Kalojen siirto vaellusesteiden yläpuolisille alueille on luvanvaraista. Iijoella luvanhaltijana on Iijoen vesistön kalastusalue ja Oulujoella Muhoksen, Utajärven ja Vaalan kunnat. Oulujoen ylisiirtojen rahoittajia ovat Fortum Power and Heat Oy, Oulun Energia Oy, Muhoksen, Utajärven ja Vaalan kunnat sekä Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun ELY-keskukset. Iijoen ylisiirtoja rahoittavat Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, PVO-Vesivoima Oy, Iin kunta, Oulun ja Pudasjärven kaupungit sekä Etelä- ja Pohjois-Iin kalastuskunnat.

Lisätietoja:

Ylitarkastaja Jermi Tertsunen, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, puh. 0295 038 423
Toiminnanjohtaja Tapio Kangas, Perämeren Kalatalousyhteisöjen Liitto ry, puh. 044 775 0847
 


Regional information