Navigeringsmeny
Pressmeddelanden 2015

Pressmeddelanden 2015

Pressmeddelanden 2015

Leuto marraskuu (Pohjois-Karjalan ELY-keskus)

Marraskuun keskilämpötila oli Ilmatieteen laitoksen mukaan koko maassa tavanomaista korkeampi. Pohjois-Karjalassa keskilämpötila vaihteli maakunnan itäosan – 0,1 asteesta länsiosan + 2,3 asteeseen. Tavallisesti marraskuun lämpötila on noin 2 – 4 astetta pakkasen puolella.

Marraskuun sademäärä vaihteli maakunnan alueella tänä vuonna tavanomaisen molemmin puolin.
Vähiten satoi etelä- ja itäosissa ja eniten pohjoisosissa. Kuun puoliväliin asti sateet tulivat vetenä, mutta sen jälkeen pääasiassa lumena aivan kuun viime päiviin asti, jolloin sateet muuttuivat jälleen vetisiksi. Enimmillään lunta oli kuun viimeisen viikon alkaessa paikoin lähes 30 cm. Kuun loppupäivien lämmin sää ja vesisateet sulattivat kuitenkin lumia niin, että kuukauden päättyessä sitä oli lähinnä vain maakunnan itä- ja pohjoisosassa, sielläkin enimmillään vain noin 5 cm. 

Marraskuun päättyessä Pielisen vedenkorkeus oli lähellä ajankohdan pitkäaikaista keskiarvoa. Orivesi-Pyhäselän korkeus oli Arvinsalmen asteikolla mitattuna 17 cm ja Kajoonjärven 13 cm ajankohdan pitkäaikaisen keskiarvon yläpuolella. Viinijärven korkeus oli sen sijaan 9 cm ja Ruunaan 7 senttimetriä normaalitason alapuolella.
Suomen ympäristökeskuksen ennusteen mukaan Pielisen vedenpinta nousee joulukuun puoliväliin mennessä 15 - 20 cm. Tämän jälkeen vedenkorkeuden ennustetaan lähtevän hienoiseen laskuun.
Orivesi-Pyhäselän korkeus nousee joulukuussa keskiennusteen mukaan noin 5 cm. Vedenkorkeuksien kehitys riippuu talven sateista sekä suojasäiden määrästä.

Pielisen yläpuolisten Valtimonjoen, Saramojoen ja Jongunjoen virtaamat nousivat marraskuun viimeisessä viikonvaihteessa ajankohtaan nähden hyvin suuriksi. Virtaamat ovat pienenemään päin, mutta pysyvät Suomen ympäristökeskuksen ennusteiden mukaan tavanomaista suurempina koko joulukuun ajan. Muiden jokien keskivirtaama oli marraskuussa tavanomaista pienempi. Pielisjoessa virtasi vettä noin 90 %, Koitajoessa noin 60 % ja Jänisjoessa noin 80 % tavanomaisesta määrästä. Lieksanjoen virtaama oli 5 % normaalimäärää pienempi.

Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen mittauspisteissä Kontiolahden Jakokoskella ja Jaamankankaalla pohjavedenkorkeus oli syyskuun lopussa 7 cm tavanomaista ylempänä ja Ilomantsin Kuuksenvaarassa saman verran alempana. Routaa ei em. mittauspaikoissa vielä kuun lopussa ollut laisinkaan, kun sitä normaalisti on n. 7 cm.

Normaalisti Pielisen jään paksuus on marraskuun lopussa 14 cm ja Pyhäselän 11 cm. Tänä vuonna jäätä ei vielä ollut.

Lisätietoja

Vesitaloussuunnittelija Veijo Puustinen, puh. 0295 026 217, veijo.puustinen(at)ely-keskus.fi


Regional information