- Aktuellt
- Kungörelser och anmälningar
- Allmän anmälan om flyttning av fordon som lämnats på landsväg
- Planering av statens trafikleder - kungörelser
- De kungörelser, offentliga delgivningar och beslut inom ansvarsområdet för miljö och naturresurser som är riksomfattande eller omfattar flera regioner
- Jobba hos oss
- RSS-feed
- Evenemang och utbildningar
- Anbudsförfrågningar och projektutlysningar
- Pressmeddelanden
- Tiedotteet 2021
- Pressmeddelanden 2020
- Pressmeddelanden 2019
- Pressmeddelanden 2018
- Pressmeddelanden 2017
- Pressmeddelanden 2016
- Pressmeddelanden 2015
- Pressmeddelanden 2014
- Pressmeddelanden 2013
- Pressmeddelanden arkiv
- Beställ meddelanden
- Aktuellt
- Nyheter 2025
- Nyheter 2024
- Nyheter 2023
- Nyheter 2018
- Nyheter 2022
- Nyheter 2021
- Nyheter 2020
- Nyheter 2019
- Nyheter 2017
- Nyheter 2016
- Nyheter 2015
- Nyheter 2014
- Nyheter 2013
- Nyhetsbrev
- Kommunikation
Utrotningshotade flodpärlmusslor i Lappfjärds å flyttas till Konnevesi för att återhämta sig (Landskapen i Österbotten)
Beståndet av flodpärlmusslor i Lappfjärds å har minskat och det uppskattas finnas endast ca femtio levande individer kvar. Dessa individer är uppskattningsvis över 100 år gamla och i dåligt skick. På flera år har det inte hittats unga individer, vilket tyder på att flodpärlmusslorna inte har lyckats föröka sig. I projektet FRESHABIT LIFE IP har man i fjol och i år kartlagt bestånden av flodpärlmussla i Lappfjärds å. Målet är att ta reda på i vilket skick beståndet är och flytta enskilda individer till mer gynnsamma livsmiljöer för reproduktion.
Flodpärlmusslor i Lappfjärds å kommer i oktober att flyttas till Jyväskylä universitets forskningsstation i Konnevesi för att återhämta sig. Vitaliseringsåtgärderna har uppvisat lovande resultat bl.a. i samband med vården av flodpärlmusslor i Esse å. Förhoppningen är att flodpärlmusslan med hjälp av god föda och lämplig livsmiljö igen ska börja föröka sig, d.v.s. producera glochidier. Flodpärlmusslorna kan återhämta sig vid forskningsstationen under flera år och efter det kan vuxna individer flyttas tillbaka till sin å.
Om flodpärlmusslorna lyckas föröka sig under vården, samlas glochidier in för vidareuppfödning. Syftet är att flodpärlmusslorna på detta sätt skulle klara sig genom den mest känsliga livsperioden och att man efter det skulle kunna returnera en ny generation av flodpärlmusslor till Lappfjärds å.
Man känner inte exakt till varför beståndet av flodpärlmussla har minskat i Lappfjärds å. Musslornas glochidielarver lever som parasiter på vandringsfiskarnas gälar och brist på värdfiskar förhindrar reproduktionen. Under hösten iståndsätts dammområdet i Villamo och efter det är huvudfåran öppen för vandringsfisken att röra sig i. Flodpärlmusslan är en art som lever i klart, kraftigt strömmande vatten. Därför utgör rikligt sediment och surhet i vattendragen en betydande olägenhet även för unga flodpärlmusslors överlevnad.
Freshabit-projektet fortsätter ända till år 2022 och finansieras bl.a. av EU:s Life-fond, Miljöministeriet samt Jord- och skogsbruksministeriet.
Mer information:
- projektkoordinator Erika Raitalampi, tfn 0295 028 027, [email protected]
- ledande vattenhushållningsexpert Jukka Pakkala, tfn 0295 027 893, [email protected]
- Publiceringsdatum
- 2017-10-26