Navigeringsmeny
Pressmeddelanden 2015

Pressmeddelanden 2015

Pressmeddelanden 2015

Lapissa muutamia sinileväesiintymiä (Lapin ELY-keskus)

Valtakunnallisen seurannan havaintopaikoilla on kuluneena kesänä ollut hyvin vähän sinilevää. Lapin ELY-keskukseen on kuitenkin tullut joitakin ilmoituksia ja näytteitä muilta järviltä. Sinilevämassaa on ollut mm. Aalisjärvessä ja Posion Laukkujärvessä. Kolea kesä ja viileänä pysyneet vedet ovat hidastaneet sinilevien lisääntymistä. Kuitenkin runsaat sateet lisäävät ravinteiden huuhtoutumista vesistöihin, mikä voi ruokkia levien kasvua otollisissa olosuhteissa, kuten rehevissä järvissä ja matalissa lahdissa. Loppukesän poutajakso saattaa kasvattaa vielä uusia massaesiintymiä.

Pintavesien lämpötilat laskivat heinäkuussa ja pysyivät selvästi tavanomaista alhaisempina. Elokuun aikana lämpötilat ovat hieman nousseet ja tällä hetkellä ne ovat lähellä ajankohdan keskiarvoa. Etelä- ja Keski-Lapissa järviveden pintalämpötila on seurantapaikoilla 17-19 °C, pohjoisessa enimmäkseen alle 15 °C.

Sinileviä on kaikissa vesistöissä luonnostaan osana kasviplanktonia. Ne kuitenkin voivat lähinnä lämpimään aikaan muodostaa myrkyllisiä massaesiintymiä. Sinilevämassa koostuu vedessä vapaasti keijuvista vihreistä tai sinertävistä hiukkasista. Jos vedessä on havaittavaa sinilevämassaa, sitä ei tule juoda tai käyttää löylyvetenä.

Lisätietoja

www.jarviwiki.fi

Lapin ELY-keskus, biologi Jukka Ylikörkkö, puh. 050 351 2161

Ympäristöasioiden asiakaspalvelu, puh. 0295 020 900


Regional information