Navigeringsmeny
Tiedotteet 2016

Pressmeddelanden 2016

Pressmeddelanden 2016

Lapin ELY-keskus esitää neuvottelujen käynnistämistä kiintiöpakolaisten vastaanottamiseksi (Lapin ELY-keskus)

Lapin ELY-keskus esittää useille kunnille neuvottelujen käynnistämistä kiintiöpakolaisten vastaanottamisesta ja siihen tarvittavista kuntapaikoista.

Pakolaisten määrän arvioidaan pysyvän korkeana myös tulevina vuosina. On erittäin tärkeää, että myös Lapissa on edelleen valmius ottaa vastaan kiintiöpakolaisryhmiä. Esitys neuvotteluista on esitetty seuraaville Lapin kunnille: Enontekiö, Inari, Keminmaa, Kittilä, Muonio, Pelkosenniemi, Pello, Posio, Salla, Savukoski, Simo, Sodankylä, Utsjoki ja Ylitornio.

Vastaanotettavan kiintiöpakolaisryhmän koko tulisi olla vähintään noin 20 henkilöä/kunta, koska samaa etnistä ja kielitaustaa edustavaa ryhmää tulee kotoutumisen mahdollistamiseksi olla kunnassa riittävästi. Kunta voi ottaa sopimuksesta riippuen kiintiöpakolaisia vastaan vuosittain tai harvemmin, tai esim. vuorotella vastaanottoa lähikunnan/-kuntien kanssa.

Kiintiöpakolainen on henkilö, jolle YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on myöntänyt pakolaisaseman ja joka sijoitetaan maahantulon jälkeen suoraan kuntiin.  Vuoden 2016 kiintiössä Suomeen valitaan pakolaisleireiltä 750 kiintiöpakolaista. Lisäksi Suomeen saapuu myös EU:n taakanjakomallin kautta saapuvia pakolaisia.

Aiemmin kevään aikana neuvotteluja on käyty kuntapaikoista oleskeluluvan saaville turvapaikanhakijoille, jotka on sijoitettu turvapaikkaprosessin ajaksi vastaanottokeskuksiin. Neuvotteluja on käyty niiden kuntien ja kaupunkien kanssa, joiden alueella nämä vastaanottokeskukset sijaitsevat. Näitä ovat Rovaniemi, Kemi, Kemijärvi, Kolari Tervola ja Tornio. Kemijärvi on tehnyt päätöksen 50 kuntapaikasta, samoin uusina kuntina Tervola, Kolari ja Ranua ovat kukin tehneet päätöksen 20 kuntapaikasta. Nämä kuntapaikat on kuitenkin tarkoitus kohdentaa ensisijaisesti oleskeluluvan saaneille turvapaikanhakijoille.

 

LISÄTIETOJA
yksikön päällikkö Tiina Keränen, puh. 0295 037 063 ja maahanmuuttopäällikkö Anna-Mari Suopajärvi, puh. 0295 037 129

 

LIITE
Lapin ELY-keskuksen kirje kunnille 9.5.2016


Regional information