Navigeringsmeny
Tiedotteet 2016

Pressmeddelanden 2016

Pressmeddelanden 2016

Kesäinen toukokuu lämmin ja vähäsateinen (Pohjois-Karjala)

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan toukokuun keskilämpötila oli Pohjois-Karjalassa noin 4 astetta tavanomaista korkeampi.  
Toukokuussa satoi Pohjois-Karjalassa tänä vuonna hieman normaalia vähemmän. ELY-keskuksen mittauspisteissä Kontiolahdella, Koitajoella ja Jänisjoella toukokuun keskimääräinen sademäärä oli 37 mm, kun se normaalisti on 43 mm.

Maakunnan järvien vedenpinnat vaihtelivat toukokuun lopussa keskimääräisen vedenkorkeuden molemmin puolin. Pielinen oli 9 cm ajankohdan normaalitasoa ylempänä. Orivesi - Pyhäselkä oli Arvinsalmen asteikolla mitaten 36 cm yli tavanomaisen. Viinijärven vedenkorkeus vastaa ajankohdan keskimääräistä vedenkorkeutta. Kajoonjärven ja Ruunaan vedenkorkeudet ovat laskeneet ajankohdan keskiarvon alapuolelle 14 – 16 cm.

Ennuste

Suomen Ympäristökeskuksessa laaditun ennusteen mukaan Pielisen vedenkorkeus laskee 25 cm kesäkuun loppuun mennessä.
Orivesi-Pyhäselän vedenkorkeuden ennustetaan kääntyvän hiljalleen laskusuuntaan ja tätä laskua kertynee 5 cm heinäkuun alkuun mennessä. Ennusteen mukaan vedenkorkeus pysyy kuitenkin koko kesän tavallista ylempänä.

Pielisjoen virtaama oli toukokuussa viidenneksen tavallista suurempi. Koitajoen ja Lieksanjoen keskivirtaama oli noin 10 % normaalia pienempi. Jänisjoessa vettä virtasi noin kolmanneksen ja Saramojoessa lähes puolet tavanomaista vähemmän.

Toukokuun lopussa oli pohjavedenkorkeus Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen mittauspisteissä Kontiolahden Jaamankankaalla ja Jakokoskella 7 – 47 cm tavanomaista alempana. Ilomantsin Kuuksenvaaran pohjavesiasemalla pohjavedenkorkeus vastaa ajankohdan keskiarvoa.

Toukokuun lämmin sää nosti järvivesien lämpötilat ajankohtaan nähden korkeisiin lukemiin maakunnassamme. Pintaveden lämpötila oli toukokuun lopussa Pyhäselällä Joensuun kanavassa 15,4 astetta ja Pielisellä Nurmeksen laivarannassa 18,0 astetta.  Pyhäselän pintaveden lämpötila on noin 4 astetta ja Pielisen lähes 7 astetta pitkänajan keskiarvoa korkeampi.

Lisätietoja

Vesitaloussuunnittelija Esa Päivinen, puh. 0295 026 218, esa.paivinen(at)ely-keskus.fi


Regional information