Nyheter 2022

Regional information

Nyheter 2022

Joukkoliikenteen kesäpäivät pidettiin Kouvolassa (Kaakkois-Suomi)

Joukkoliikenteen kesäpäivät
 

ELY-keskusten, Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin ja liikenne- ja viestintäministeriön yhteiset joukkoliikenteen neuvottelupäivät saatiin vihdoin pidettyä 8.-9.6.2022 Kouvolassa Pohjola-talolla. Edellisiä kesäpäiviä vietettiin Tampereella v. 2019, joten nyt parin vuoden odotuksen jälkeen kaakkoissuomalaisten järjestämisvastuulla ollut tapahtuma sai arvoisensa huomion.

Kesäpäivien aloitukseksi Kari Halme toi esille Kouvolan muotoutumista ja keskeistä sijaintia rautateiden solmukohdassa. Tästäkin johtuen päiville osallistuvat olivat saapuneet paikalle lähes poikkeuksetta junalla. Ensimmäisenä päivänä Tiia Orjasniemi ministeriöstä kertoi joukkoliikenteen ajankohtaisista asioista, tulevaisuuden näkymistä ja valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman (Liikenne 12) toimeenpanosta ja päivittämisestä joukkoliikenteen näkökulmasta. Tämän jälkeen Jussi Kailasto esitteli vaikutuksia, joita muuttunut toimintaympäristö on tuonut mukanaan rajamaakuntien liikennejärjestelmään.

Muita päivän aiheita olivat joukkoliikenneasiat eteläisessä Kymenlaaksossa Kotkan suunnalla, joita esitteli Esa Partanen Kotkasta sekä Etelä-Karjalassa käynnissä olevasta ja Imatran kaupungin vetämästä Liikkumisen uudistaminen Etelä-Karjalan alueella -kehittämishankkeesta, jota esitteli Jukka Partinen Imatran kaupungilta. Lisäksi Sonja Tynkkynen Etelä-Karjalan liitosta kertoi ajankohtaista asiaa kestävästä liikkumisesta; kesän kynnyksellä on käynnistynyt Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson liittojen yhteistyönä toteutettava Kaakkois-Suomen kestävän liikkumisen suunnitelma. Tynkkynen kertoi myös Etelä-Karjalan lähijunaselvityksestä, jonka suhteen mm. matkustajanäkymät muuttuivat kevään kuluessa huomattavasti.

Kesäpäivillä toteutettiin tänä vuonna myös maastokäynti, kun suuntasimme KymiRingille. Matkalla Kailasto valotti reitin varrelle osuneita liikennejärjestelmähankkeita sekä KymiRingin suunnittelun vaiheita tienpitäjän näkökulmasta.

KymiRingillä saimme laajan tilojen esittelyn Riku Rönnholmilta ja pääsimme jopa itse radalle eli suorat ja mutkat on nyt koettu - tosin linja-auton kyydissä. ​​​​​​

Toisena tapahtumapäivänä oli vuorossa Traficomin vetämän joukkoliikenneverkoston kokous. Lähitapaamisen etuja hyödynnettiin hyvin keskustelevassa ja osin työpajatyöskentelynä toteutetussa kokouksessa.

Lopuksi on todettava, että tapahtuma oli kaikin puolin onnistunut ja olipa mukava nähdä uusia työkavereita, jotka olivat tulleet töihin koronavuosien aikana. Seuraavana vuonna on luvassa kesäpäivät Varsinais-Suomen ELY-keskuksen järjestäminä.


Ihmisiä kuuntelemassa luentoa.
Teksti ja kuvat:
Joukkoliikennevastaava Ulla Marjamaa
Joukkoliikenneasiantuntija Simo Virtanen