Navigeringsmeny
Pressmeddelanden 2013

Pressmeddelanden 2013

Pressmeddelanden 2013

Jääpatotulva kastellut kymmeniä asuinrakennuksia Huittisissa Loimijoen alaosalla (Varsinais-Suomen ELY-keskus)

Loimijoen tulvatilanne kehittyi viime yön aikana kriittiseen suuntaan, kun joen alajuoksulla sijaitsevan Huittisten kaupungin yläpuolisen koskijakson yläpuolella ollut kilometrien mittainen jääkansi lähti liikkeelle ja aiheutti aamuyön aikana ison jääpadon Huittisten keskustan kohdalla.

Jääpadon aiheuttama vedennousu Loimijoessa aiheutti tulvavahinkoja noin 50 asuinrakennuksessa sekä mm. kaupungin uudessa uimahallissa. Aamulla jääpato siirtyi jonkin verran alaspäin Pappilankarin kohdalta ja on nyt suunnilleen Huittisten keskustan ja Kokemäenjoen ja Loimijoen yhtymäkohdan puolivälissä. Virtaama on noussut Loimijoessa perjantaina aamupäivällä tasan 300 kuutioon sekunnissa, joka on selvästi suurin lukema sitten vuoden 1984 kevättulvan. Tämän päivän jälkeen virtaama lähtee ennusteen mukaan laskuun. Myös Alastaron taajamassa Loimaalla ylempänä Loimijoella on vielä jääpatoriskiä jäljellä, koska jääkansia on osittain joessa vielä jäljellä.

Karvianjoella Pohjois-Satakunnassa tulvahuippu on tuoreen ennusteen mukaan jäämässä hieman viime syksyn tulvaa pienemmäksi. Pomarkunjoessa Pomarkun keskustan yläpuolella muodostui noin 400 metrin mittainen jääpato, joka purkautui aamulla alaspäin Pomarkun keskustaan. Jäälautat saatiin kuitenkin siirrettyä kaivinkoneiden avustuksella Pomarkun siltojen alapuolelle ilman tulvavahinkoja. Myös Karvianjoen alaosalla Merikarvianjoella on viime yön aikana jäät lähteneet liikkeelle ja aiheuttaneet jääpatoja, mutta eivät ole ainakaan toistaiseksi aiheuttaneet vahinkoja Merikarvian kunnan keskustassa. Sekä Pomarkussa että Merikarvialla jatketaan kaivinkonepäivystystä.  

Eiliset sateet käänsivät virtaamat myös Varsinais-Suomen vesistöissä, kuten Aurajoessa ja Uskelanjoessa hienoiseen uuteen nousuun, mutta uusia merkittäviä tulvavahinkoja ei ole ilmennyt. Myös Varsinais-Suomessa tilanne on helpottamassa näillä näkymin perjantain jälkeen sään poutaantuessa.

Lisätietoja:

Olli-Matti Verta, p. 0400 523915
Juha-Pekka Triipponen, p. 0400 854012


Regional information