Navigeringsmeny
Pressmeddelanden 2017

Jään kokonaispaksuus Etelä-Savossa 25-35 cm riippuen mittauskohteesta (Etelä-Savo)

Etelä-Savon ELY-keskus mittasi jään paksuutta tiistaina 10.1.2017 neljällä järvellä maakunnan etelä- ja länsiosassa. Mittaukset tehtiin noin 100 metrin etäisyydellä rannasta.

Jääpeitteen kokonaispaksuudet vaihtelivat mittauspaikasta riippuen 25-32 cm:n välillä. Jää koostui mittauspaikoissa lähes yksinomaan teräsjäästä. Jään päällä oli lunta mittauspaikasta riippuen 2-9 cm. Jäät ovat useimmissa mittauskohteissa hieman paksumpia ajankohdan keskiarvoon verrattuna. Maakunnan lounaisosassa jäänpaksuus on ajankohdan keskiarvon tasolla. Jäät ovat vahvistuneet tammikuun alun pakkasten vaikutuksesta.

Myös valtakunnallisilla jäähavaintopaikoilla mittaukset tehtiin tiistaina 10.1. Savonlinnan Oravissa Haukivedellä kokonaisjäänpaksuus oli 35 cm. Mikkelin Haukivuoren Kyyvedellä kokonaisjäänpaksuus oli vastaavasti 30 cm.

Sääennusteen mukaan ilman lämpötila on pääosin pakkasen puolella seuraavat 10 vuorokautta ja odotettavissa on myös lumisateita. Jäät vahvistuvat pikkupakkasillakin, varsinkin kun lumipeite jään päällä on vielä suhteellisen ohut.

Ilmoitetut jäänpaksuudet eivät milloinkaan kerro kyseisen järven koko jäätilannetta, vaan pelkästään yhden tutkimuskohteen tuloksen. Mittauspaikat ovat korkeintaan 100 metrin etäisyydellä rannasta, eivätkä näin ollen kuvaa selkävesien jäätilannetta. Mittauskohteet eivät myöskään sijaitse salmissa eivätkä virtaavissa paikoissa. Niitä tulee jäällä kulkiessa välttää.

Varo railoja!

Tammikuun alun pakkasjakso ja äkillinen sään lauhtuminen aiheuttivat jäässä lämpölaajenemista. Tämä on näkynyt varsinkin suuremmilla järvillä railoina. Jäällä liikkuessa on syytä olla varovainen, jotta railot huomaisi jo kauempaa muun muassa moottoriajoneuvoilla kulkiessa. Myös railojen lähistöllä tulee olla varovainen, koska railossa jää on ympäristöään ohuempaa.

Lisätietoja:

Vesienhoidon asiantuntija Juho Kotanen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 192


Regional information