Navigeringsmeny
Pressmeddelanden 2015

Pressmeddelanden 2015

Pressmeddelanden 2015

Euroopan kulttuuriympäristöpäivät Pirkanmaalla 12.-13.9.2015 teemalla Teollisuuden ja tekniikan perintö sekä Ovet auki rakennusperintöön (Pirkanmaan ELY-keskus)

Vuoden 2015 Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä vietetään tulevana viikonloppuna eri puolilla Eurooppaa noin 50 maassa ja myös Suomessa lukuisilla paikkakunnilla teemalla "Teollisuuden ja tekniikan perintö".  Pirkanmaalla päivän teemaan liittyviä tapahtumia järjestetään parisenkymmentä useilla paikkakunnilla, mm. kävelyretkiä vanhoissa teollisuusympäristöissä.

Teollisuuden ympäristöt, toiminta ja rakennukset ovat vaikuttaneet useiden Pirkanmaan paikkakuntien ja ympäristöjen historiaan ja identiteettiin. Tällä hetkellä kohteiden ja alueiden uusiokäyttö on tuonet teollisen perinnön eläväksi osaksi nykypäivän toimintaa, kun entisiin teollisuuslaitoksiin on kunnostettuina löytynyt uusia käyttötarkoituksia mm. asumisen, yritystoiminnan, vapaa-ajan, kulttuurin ja oppilaitosten tarpeisiin. 

Euroopan kulttuuriympäristöpäivät, aiemmin Euroopan rakennusperintöpäivät -nimisenä tunnettu tapahtuma (European Heritage Days) järjestetään Euroopan neuvoston aloitteesta yli 50 Euroopan maassa vuosittain syyskuun alkupuolella. Päivien teemat vaihtuvat vuosittain. Vuoden 2015 päivien erityisaiheena Suomessa ja Euroopassa ovat "Teollisuuden ja tekniikan perintö".

Kulttuuriympäristöpäivien tarkoituksena on edistää kulttuuriympäristömme tuntemusta ja arvostusta sekä lisätä asukkaiden tietoisuutta oman alueensa ympäristön historiasta myös henkisenä ja taloudellisena voimavarana. Useilla paikkakunnilla eri puolilla Pirkanmaata järjestetään päivien teemaan liittyviä tapahtumia. Lisäksi päivien yleiseen teemaan "Ovet auki rakennusperintöön" liittyen tarkoituksena on avata alueen asukkaille pääsy sellaisiin arvokkaisiin kohteisiin, joiden merkitystä rakennusperinnön kannalta halutaan erityisesti korostaa tai joihin muutoin ei ole mahdollisuutta päästä tutustumaan.

Pirkanmaalla useita mielenkiintoisia tapahtumia

Pirkanmaalla järjestetään lukuisia yleisötapahtumia, kiertokävelyitä ja tutustumiskäyntejä rakennusperintökohteissa, joista erityisesti mainittakoon Tampereella järjestettävä tutustuminen Lielahden vanhan tehdasalueen historiaan ja rakennuksiin, Tampereen keskustan arkeologiset kohteet, vierailu tapettimuseoon Akaassa ja Urjalassa tutustuminen Nuutajärven lasikylään. Oheisena esimerkkejä Pirkanmaalla järjestettävistä tapahtumista:

Akaassa 12.9.2015 järjestetään tapahtuma "Vierailu tapettimuseoon", jossa tutustutaan Toijalan vanhaan tapettiperinteeseen.

Kangasalla 11.9.-24.9.2015 järjestetään pääkirjastossa julistenäyttely, johon on koottu teollisuuden ja tekniikan perintöön liittyviä rakennuskohteita, joissa monissa käyttötarkoitus on vaihtunut. Järjestää: Kangasalan kunta.                                                                                            

Nokialla 13.9.2015 tehdään opastettu kävelyretki "Siuronkosken teollisuuden syntysijoja" 1900-luvun alun teollisuuden sijaintipaikoille.

Orivedellä 12.9.2015 järjestetään Västilan Voimatalon 90-vuotisjuhlavuoden merkeissä rakennuksen esittely, perinneiltamat ja palkitaan talon kunnostukseen osallistuneita.

Tampereella järjestetään useita tapahtumia:

  • 8.9.2015 Museokeskus Vapriikissa seminaari "Teollisuuden perintö kaavoituksessa ja kulttuuriympäristön hoidossa".
  • 12.9.2015 "Tampereen keskustan arkeologiset kohteet" kävelyretki Tampereen keskustan alueella.
  • 12.9.2015 "The Other Side of Tampere" – Unohdettuja teollisuusperintökohteita Näsijärven rannalla.
  • 12.9.2015 "Vapriikin rakennushistoriasta sisältä ja ulkoa" – tutustuminen museokeskus Vapriikin teollisuushistoriaan entisenä Tampellan konepajana.
  • 11.9.-13.9.2015 "Punainen Tampere" – opastettu kävelykierros päivittäin ja tutustuminen Tammerkosken, tehtaiden ja työväestön kaupungin syntyyn ja kasvuun. 
  • 13.9.2015 Kotiseutukävelyt eri puolilla Tampereen kaupunkia: Epilässä, Hyhkyssä, Koivistonkylässä, Tammelassa. Vehmaisissa ja Kaukajärvellä.
  • 13.9.2015 "Tarinoita Hiedanrannasta" – Lielahden vanhan tehdasalueen historiaan ja rakennuksiin tutustuminen. 
  • 13.9.2015 "Piirun kulttuuriympäristöpäivä". Uiton taitoja ja lauluja, maamoottoreita ja ohjelmaa lapsille.

Urjalassa 13.9.2015 "Tutustuminen Nuutajärven lasikylään". Opastettu kävelykierros ja tutustuminen Suomen vanhimman lasikylän menneisyyteen ja nykyisyyteen. Lasinpuhaltajat työssään.

Valkeakoskella 11.9.-13.9.2015 "Kulttuuriympäristöleiri Sääksmäen maisemissa". Tutustuminen alueen kulttuurimaisemaan, rakennettuun kulttuuriympäristöön ja muinaisjäännösten hoitoon.

Virroilla 11.9., 12.9. ja 13.9.2015 järjestetään "Killinkosken teollinen historia" tapahtuma ja opastuskierrokset päivittäin Killinkosken Wanhan Tehtaan miljöössä.

Tarkemmat tiedot eri paikkakuntien tapahtumista, kellonajoista ja tapahtumien sisällöstä  löytyvät tapahtumakalenterista www.rakennusperinto.fi.

Lisätietoja: ylitarkastaja Leena Lusa, Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus,  puh. 0295 036 353, [email protected]

Arvokasta teollisuusperintöä Tampereen Finlaysonin alueella. Kuva: Leena Lusa.

(8.9.2015 lisätty tieto Kangasalan tapahtumasta)


Regional information