Navigeringsmeny
Pressmeddelanden 2015

Pressmeddelanden 2015

Pressmeddelanden 2015

Etelä-Savon ELY-keskus mukana luomuviikolla, tule keskustelemaan luomusta 1.10.! (Etelä-Savon ELY-keskus)

Luomuviikkoa vietetään Mikkelissä 28.9.-4.10. Etelä-Savon ELY-keskus on mukana tarjoamalla tietoa luomutuotannon hallinnoinnista torstaina 1.10.2015 kello 10-14 ELY-keskuksessa (Jääkärinkatu 14, Mikkeli). Paikalla kysymyksiin vastaamassa ja keskustelemassa on luonnonmukaisen tuotannon asiantuntija Marja Pulkkinen ELY-keskuksesta. Tilaisuuden aikana on tarjolla luomumaistiaisia.

Etelä-Savossa on tällä hetkellä luomussa 270 toimijaa ja pinta-alaa noin 10 700 hehtaaria, mikä on 15 % Etelä-Savossa viljeltävästä peltopinta-alasta.

ELY-keskus hoitaa luomutuotantoon siirtymiseen, tuotantoon ja valvontaan liittyviä hallinnollisia tehtäviä toiminta-alueellaan.

Tehtävät:

  • Ottaa vastaan ja käsittelevät toimijoiden hakemukset luonnonmukaisen tuotannon valvontajärjestelmään liittymiseksi kasvintuotannon, keruutuotannon, eläintuotannon ja alhaisen jalostusasteen valmistuksen valvontajärjestelmien osalta.
  • Tekee tai toimeenpanee tuotantotarkastuksen valvontaan kuuluvan toimijan tiloissa vähintään kerran kalenterivuoden aikana.
  • Antaa toimijalle luomutodistuksen eli luomusertifikaatin eli vakuuden siitä, että tila on toiminut sääntöjen mukaisesti ja tilalla tuotettu tuote on luomua.
  • Myöntää poikkeusluvat, jotka koskevat kasvi- ja eläintuotantoa.
  • Vastaa luonnonmukaisesti tuotettujen maataloustuotteiden markkinavalvonnasta.
  • Tekee viljelijän kanssa viisivuotisen sitoumuksen luonnonmukaisesta kasvi- tai kotieläintuotannosta.

Luomuviikolla mahdollisuus tutustua paikalliseen tarjontaan

Luomuviikon tavoitteena on lisätä tietoa luomusta ja luomutuotannosta. Mukana viikon toteutuksessa on useita Mikkelin ja lähialueen ravintoloita, kahviloita ja kauppoja, joten kävijöillä erinomainen mahdollisuus tutustua monipuoliseen luomutarjontaan. Mikkelin kaupungin henkilöstöravintoloissa, kouluissa, palvelutaloissa ja päiväkodeissa vietetään luomuviikolla perinne- ja luomupäivää ja tarjotaan mahdollisimman lähellä tuotettua luomuruokaa ja perinteisiä ruokalajeja.

Luomuviikon taustavoimia ovat Luomuinstituutti, Mikkelin ammattikorkeakoulun ympäristöteknologian opiskelijat ja Luomuliitto.

Lisätietoa luomuviikosta:

Lisätietoa Etelä-Savon ELY-keskuksen tapahtumasta:

Asiantuntija Marja Pulkkinen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 073


Regional information