Navigeringsmeny
Uutiset 2014

Nyheter 2014

Nyheter

Energibyn fick pris i tävlingen Bästa praxis 2014 (NTM-centralen i Österbotten)

De bästa gärningarna för en livskraftig och trivsam landsbygd 2014 har utsetts. Vinnarna har främjat företagande, kultur, boendetrivsel och energisjälvförsörjning på landsbygden. På landsbygdsgalan som den 29.10 ordnades på Sibeliustalo i Lahtis premierades bland landsbygdens utvecklingsprojekt Kymmenedalens yrkeshögskola, Ilomantsi kommun, Levón-institutet vid Vasa universitet, HaiArt ry och Yrttiaika-kooperativet. De prisbelönta idéerna presenterar bästa praxis som vid spridning medför nytta även på annat håll.

Det av NTM-centralen i Österbotten finansierade och av Vasa universitets Levón-institut genomförda projektet "Energiby – utvecklande av byar mot energisjälvförsörjning i Österbottens landskap" tog hem segern i tävlingsgrenen Miljö och klimat. Juryn motiverade sitt val på följande sätt:

Projektet utvecklade nya bioenergilösningar för att förbättra energisjälvförsörjningen. Byggande av den framtida
energiförsörjningen på egna förnybara energikällor är en konstruktiv princip med mycket långtgående nytta. Till stöd för den regionala ekonomin fäste man uppmärksamhet på energianvändningen och finnande av eventuella sparföremål. Samtidigt förbättrades miljön och det spreds information om den hållbara energiförsörjningens möjligheter. Genom en ny tankemodell gav man en utmärkt beskrivning av en energiby som på ett förstklassigt sätt kunde överföras.

Läs mera:


Regional information