- Aktuellt
- Kungörelser och anmälningar
- Allmän anmälan om flyttning av fordon som lämnats på landsväg
- Planering av statens trafikleder - kungörelser
- De kungörelser, offentliga delgivningar och beslut inom ansvarsområdet för miljö och naturresurser som är riksomfattande eller omfattar flera regioner
- Jobba hos oss
- RSS-feed
- Evenemang och utbildningar
- Anbudsförfrågningar och projektutlysningar
- Pressmeddelanden
- Tiedotteet 2021
- Pressmeddelanden 2020
- Pressmeddelanden 2019
- Pressmeddelanden 2018
- Pressmeddelanden 2017
- Pressmeddelanden 2016
- Pressmeddelanden 2015
- Pressmeddelanden 2014
- Pressmeddelanden 2013
- Pressmeddelanden arkiv
- Beställ meddelanden
- Aktuellt
- Nyheter 2025
- Nyheter 2024
- Nyheter 2023
- Nyheter 2018
- Nyheter 2022
- Nyheter 2021
- Nyheter 2020
- Nyheter 2019
- Nyheter 2017
- Nyheter 2016
- Nyheter 2015
- Nyheter 2014
- Nyheter 2013
- Nyhetsbrev
- Kommunikation
Regional information
Den elektroniska ansökan om växthusstöd öppnas i Vipu-tjänsten 17.2.2025 (Södra Savolax, Tavastland, Sydöstra Finland, Birkaland, Satakunta, Nyland, Egentliga Finland)
Ansökan om växthusstöd börjar 17.2.2025 och slutar 13.3.2025 klo 23.59. Växthusstöd kan sökas endast elektroniskt via Vipu-tjänsten. Efter ansökningstiden är pappersblankett det enda alternativet för att ansöka om stöd. Be din NTM-central om pappersblanketter och lämna in ansökan till den behöriga myndigheten. Ansökan anses ha anlänt den dag den anländer till den behöriga myndighet som handlägger stödet. Stöd betalas inte om ansökan försenas med mer än sju kalenderdagar.
Förutsättningar för växthusstöd
Villkoren för växthusstöd har inte ändrats sedan i fjol. Besittningen av växthus, förutsättningarna för stöd och den stödberättigande arealen bestäms enligt situationen den 15 maj. De växter som berättigar till stöd ska befinna sig på sin slutliga odlingsplats 15.5. En ytterligare förutsättning är att sökanden med en kalenderveckas noggrannhet gör upp en odlingsplan för varje växthus, av vilken framgår odlingssäsongen samt de växter som odlas under den. Växthuset ska under hela odlingssäsongen ha en normal odlingstemperatur i förhållande till både tidpunkten och den odlade växten och det ska beaktas att den varmluftsgenerator som används för uppvärmning ska vara på plats i växthuset under hela odlingssäsongen. För samma areal betalas stödet endast en gång.
Stödberättigade växter
Stöd kan betalas för växthusareal där odlingen består av tomat, växthusgurka, frilandsgurka, sallat (arterna Lactuca sativa och Cichorium), bladdill, persilja, paprika, kinakål, snittblommor, snittgrönt, gruppväxter och prydnadsväxter som odlas i kruka och är avsedda för inomhusbruk. Inom plantproduktionen berättigar till stöd endast plantproduktion av persilja och bladdill samt sallat för eget växthusodlingsändamål. Stöd beviljas inte för annan plantproduktion.
Odling av örter och kryddor berättigar i regel inte till stöd. Man kan inte ansöka om växthusstöd enbart för amplar. Under vissa förutsättningar kan man ersätta icke-stödduglig areal med amplar. Frasig huvudsallat (= isbergssallat) berättigar endast till stöd för kort (2–7 mån) odlingssäsong, men frasig bladsallat (= issallat) berättigar också till stöd för lång (över 7 mån) säsong. Odling av bladdill och persilja genom direktsådd i växthusets markbädd eller i ett växtunderlag som lagts ut på växthusgolvet berättigar i regel endast till stöd för kort (2–7 mån.) odlingssäsong.
Anmälan om ändringar
Om ett växthus övergår i eller utgår ur din besittning efter 13.3.2025, ska du omedelbart underrätta den myndigheten som handlägger stödet om detta med en skriftlig anmälan. Stödet betalas alltid till den som besitter växthuset 15.5.2025.
Foga ett arrendeavtal eller ett utdrag ur handelsregistret till ansökan om du har fått nya till din besittning. En förutsättning för utbetalning av stöd är att bilagan lämnas in.
Andra ändringar som inverkar på stödet ska utan dröjsmål anmälas skriftligen, bl.a. byte av täckmaterial, maskiner som gått sönder, ändringar i växtarter och arealer, förkortad odlingssäsong, flyttning av växthusproduktionen och skördeskada. Vid force majeure eller exceptionella omständigheter ska du inom 15 arbetsdagar skriftligen anmäla detta till NTM-centralen.
Du kan återta stödansökan genom att skriftligen meddela NTM-centralen om detta innan anmälan om övervakningen görs.
Betalning av växthusstöd
Växthusstöd betalas i två poster. Under våren betalas ett förskott på 90 % av stödet. Resten av stödet betalas ut på hösten.
Växthusstöd beviljas högst till följande belopp:
Stödområde A-B
- Odlingssäsong 2–7 mån 3,4 euro/m2
- Odlingssäsong över 7 mån 9,2 euro/m2
Stödområde C
- Odlingssäsong 2–7 mån 3,5 euro/m2
- Odlingssäsong över 7 mån 9,4 euro/m2
Egentliga Finlands NTM-central behandlar ansökningarna om växthusstöd i Nyland, Egentliga Finland, Satakunta, Sydöstra Finland, Birkaland, Tavastland och Södra Savolax.
Kontaktuppgifter i växthusstödsärenden:
- besöksadress: Statens ämbetshus, Självständighetsplan 2, 20800 Åbo
- e-post: [email protected]
Handläggare:
- Kitty Enberg, tfn 0295 022 555 eller e-post [email protected]
- Henriikka Kajula, tfn 0295 022 580 tai s-posti [email protected]
I frågor som gäller användningen av Vipu-tjänsten eller ansökan om stöd kan du kontakta NTM-centralens stödhandläggare.
Mer information hittar du på Livsmedelsverkets webbplats:
- Stöd för växthusproduktion - Guide 2025
- Viputjänsten
- Vipuanvisningar
- Viputjänstens användaranvisningar
Vipu-tjänsten
Vipu-tjänsten är en webbtjänst för jordbrukare där du kan fylla i och skicka in en stödansökan eller befullmäktiga en rådgivare att fylla i ansökan för din räkning.
Du behöver användarrättigheter för att kunna logga in i Vipu-tjänsten. Du kan ansöka om och annullera användarrättigheter med Blankett 457. Du kan ansöka om ärendehanteringsrättigheter för en helt ny gårdsbruksenhet med Blankett 456, fyll dessutom i blankett Blankett 101D
Blanketterna returneras till kommunens landsbygdsnäringsmyndighet.
Som primär odlare kan du även själv bevilja andra användare behörigheter och dra in dem via fliken Gård à Åtkomsträttigheter i Vipu-tjänsten eller med blankett 457.
Hur loggar man in i Vipu-tjänsten?
I Vipu-tjänsten loggar man in på internetadressen vipu.ruokavirasto.fi.
Du kommer åt tjänsten genast då din kommuns landsbygdsmyndighet har sparat uppgifterna på blankett 456 i programmet. Vid inloggningen till Vipu-tjänsten används personliga nätbankkoder, mobilcertifikat eller ett elektroniskt personkort.
Mer information hittar du på Livsmedelsverkets webbplats Vipu-tjänstens anvisningar eller hos NTM-centralens handläggare av växthusstöd (kontaktuppgifter ovan).
- Publiceringsdatum
- 2025-02-06
Uppdaterad: 06.02.2025