Navigeringsmeny
Pressmeddelanden 2015

Pressmeddelanden 2015

Pressmeddelanden 2015

Alkukesän sinilevätilanne hyvä (Keski-Suomen ELY-keskus)

Valtakunnallinen leväseuranta alkoi viikolla 23. Tämän jälkeen levähavaintoja on tehty Keski-Suomen virallisista seurantapisteistä vain Kuuhankavedellä, ja näissäkin tapauksissa sinilevää on ollut vähän. Nykyinen tilanne ei juuri poikkea vuosien 1998–2014 liukuvasta keskiarvosta. Viileät ja tuuliset sääolosuhteet ovat osaltaan hillinneet sinileväkukintojen syntymistä, mutta jo heinäkuun lämpimämpien säiden myötä havaintojen määrän odotetaan kasvavan.

Mikäli oman lähirannan levätilanne epäilyttää, voi sinilevien esiintymistä selvittää yksinkertaisten keppi- ja lasipurkkitestien avulla. Sinilevämassa ei jää keppiin kiinni, kun sitä nostaa vedestä, vaan hajoaa pieniksi hiukkasiksi. Jos leväpitoista vettä ottaa lasipurkkiin tai vaikkapa juomalasiin, nousee sinilevä noin tunnin kuluessa veden pinnalle sinivihreäksi kerrokseksi. Levätilanteen kehittymistä on mahdollista seurata osoitteessa www.jarviwiki.fi.

Keski-Suomen ELY-keskus vastaanottaa myös kansalaisten havaintoja ja levänäytteitä. Näytteiden tuomisesta ja säilömisestä kannattaa sopia etukäteen ELY-keskuksen vastaavan henkilön kanssa. Mikroskooppisen määrityksen avulla näytteestä pyritään toteamaan kukinnan aiheuttanut sinilevälaji tai -suku ja sen potentiaalinen myrkyllisyys. Varma tieto leväesiintymän myrkyllisyydestä edellyttää myrkyllisyystestejä, joita suorittavat maksulliset laboratoriot.

Lisätietoja:

Tinja Pitkämäki
harjoittelija
Keski-Suomen ELY-keskus
tinja.pitkamaki(at)ely-keskus.fi
+358 295 024 980


Regional information