Navigeringsmeny
Pressmeddelanden 2018

Karteringen av främmande arter och erosion fortsätter längs Kyro älv (landskapen i Österbotten)

Under sommaren 2018 karteras erosionsrisker och förekomsten av de skadliga främmande arterna jättebalsamin och jättefloka längs Kyro älv. Artkarteringen längs älven görs genom att paddla i älvavsnittet nedanför Seinäjoki. Karteringen är en fortsättning på karteringsarbetet som började förra sommaren. I fjol karterades områden i Seinäjoki, Ilmajoki och Kurikka och då observerades jättebalsamin i hela karteringsområdet och ibland t.o.m. i oavbrutna växtbestånd. Under karteringen påträffades inte ett enda bestånd av jättefloka.

Utöver karteringsarbetet kommer främmande arter och bekämpningen av dem att vara framme i media och under lokala sommarevenemang. Avsikten är att sprida information om skadliga främmande arter och hur de bekämpas samt att förhindra att arterna sprider sig till nya områden. Under sommaren genomförs också en bekämpningspilot i syfte att avlägsna jättebalsamin på frivillig väg t.ex. i Pitkämönluoma naturskyddsområde och i centrum av Seinäjoki. Bekämpningsarbetet kommer att koncentreras till värdeobjekt och närheten av sällsynta naturtyper.

Främmande arter är sådana arter som har spridit sig till nya livsområden med hjälp av människan. En del av de främmande arterna har klassificerats som skadliga, eftersom de sprids snabbt och är en olägenhet för de ursprungliga arterna och människorna. Jättefloka och jättebalsamin är storväxta, de sprider sig effektivt och i värsta fall bildar de täta växtbestånd och erövrar växtplatser av de naturliga arterna. Båda arterna har ursprungligen förts in till Finland som prydnadsväxter.

I bekämpningen av den ettåriga jättebalsaminen är det viktigt att förhindra att nya frön mognar. I princip är det lätt att utrota jättebalsaminen, eftersom växtens frön hålls grobara i marken i högst två år. Växtbeståndens omfattning kan dock vara ett problem, eftersom det fordrar ihärdigt och mångårigt arbete att utrota jättebalsaminen i stora områden. Det är mera arbetsdrygt att bekämpa jätteflokan, och fröna hålls grobara i flera år. Jätteflokan är även farlig för människan.  Om man får vätska av växten på huden och huden utsätts för solljus, bildas sjuka brännskador. Det är bäst att bekämpa jättefloka vid mulet väder och genom att använda skyddsutrustning.

Observationer av främmande arter kan anmälas på adress:

Främmande arter kan förhindras att sprida sig genom att hantera trädgårdsavfallet på rätt sätt. Trädgårdsavfall bör inte föras vart som helst, utan bäst är att kompostera det i närheten av trädgården. Främmande arter som rensats bort kan komposteras, om mogna frön har tagits bort. Annars är det bäst att utrota dem genom att låta dem ruttna i en avfallssäck eller torka dem och sedan bränna upp dem. Ta alltid reda på hur avfallet ska behandlas på var och en ort.

Kartering av främmande arter och erosion längs Kyro älv samt information om främmande arter är NTM-centralen i Södra Österbottens och Kyroälvkommunernas samarbetsprojekt. Projektet får bidrag från Fonden för Kyro älv.

Mer information:

  • Information om främmande arter: Meri Ensiö, NTM-centralen i Södra Österbotten, tfn 0295 027 651
  • Kartering av främmande arter: Marko Takala, NTM-centralen i Södra Österbotten, tfn 0295 027 665
  • Kartering av erosion: Vaula Lukkarinen, NTM-centralen i Södra Österbotten, tfn 0295 027 749
  • Kyroälvsamarbetet: Lotta Eklund, NTM-centralen i Södra Österbotten, tfn 0295 027 792

Regional information