Regional information

Nyheter 2022

Lapin ELY-keskus päivittää maaperäkohteita MATTI-järjestelmään (Lappi)

Lapin ELY-keskuksessa on käynnissä Matti-järjestelmän päivitysprojekti, jossa päivitetään tietoja Lapin mahdollisesti pilaantuneista, pilaantuneiksi todetuista, puhdistetuista ja puhtaaksi todetuista maa-alueista. Järjestelmään rekisteröityjä kohteita päivitetään kunnittain, ja työ on aloitettu Pohjois-Lapin kunnista.

Käytöstä poistettava maanalainen öljysäiliö.
Käytöstä poistettava maanalainen öljysäiliö. Kuva: Lapin ELY-keskus 

Päivityksen yhteydessä kiinteistöjen omistajille lähetetään sähköisesti tai kirjeitse tiedoksi järjestelmästä tulostettu kohderaportti. Kiinteistön omistaja voi halutessaan ilmoittaa ELY-keskukselle, mikäli huomaa kohteen tiedoissa mahdollisia puutteita tai virheellisyyksiä. Matti-järjestelmän päivitysprojektia rahoittaa ympäristöministeriö.

Lapin toimialueella on lähes 1 500 päivitettävää kohdetta. Päivitystyö on alkanut vuoden 2023 alussa ja tavoitteena on saattaa järjestelmään merkityt kohteet ajantasaisiksi vuoden 2025 loppuun mennessä.

MATTI-järjestelmä toimii työkaluna maankäytön suunnitteluun liittyvissä kysymyksissä, rakentamisen ohjauksessa sekä maaperän, pohjaveden ja vesistöjen suojeluun liittyvissä tehtävissä. On tärkeää, että järjestelmään merkityt tiedot ovat ajantasaiset. Valtakunnallisesti järjestelmään on merkitty lähes 29 000 kohdetta.

Matti-kohteita voi tarkastella myös itse

Suomen ympäristökeskuksen (ymparisto.fi) ylläpitämän Karpalo-karttapalvelun kautta voi tarkastella kaikkia ympäristöhallinnossa tuotettuja tai ympäristöhallinnossa yhteisessä käytössä olevia avoimia paikkatietoja sekä ympäristötietojärjestelmien kohteita. MATTI-kohteita koskeva tarkempi aineisto on toistaiseksi ainoastaan valtion ja kuntien käytössä. 

Järjestelmään merkityt kohteet voi kuitenkin hakea kartalle valitsemalla sivustolta aineistot -> lisää aineisto -> karttapalvelun teemajako -> Ympäristönsuojelu -> Maaperän tila ja pilaantuneet maa-alueet -> Maaperän tilan tietojärjestelmän kohteet.

Selaa Karpalo-karttapalvelua (ymparisto.fi) 

Maaperän pilaantuminen voi häiritä ekosysteemejä ja altistaa ihmiset terveysongelmille

Maaperään ja pohjaveteen voi päästä ihmisen toiminnasta haitallisia aineita, jotka voivat vaarantaa tai haitata ympäristöä tai ihmisen terveyttä. Maaperää pilaavia aineita ovat esimerkiksi:

  • öljyt ja bensiini 
  • raskasmetallit (esim. lyijy, kupari, kromi, nikkeli) 
  • arseeni 
  • aromaattiset hiilivedyt (TEX) ja polyaromaattiset hiilivedyt (PAH) 
  • polyklooratut bifenyylit (PCB) 
  • dioksiinit ja furaanit 
  • kloorifenolit 
  • torjunta-aineet
Öljysäiliöitä ja öljyläikkiä maaperässä.
Öljyä voi päätyä maaperään esimerkiksi
polttonesteiden
huolimattoman käsittelyn vuoksi.
Kuva: Lapin ELY-keskus

Ilman selkeää näkö- tai hajuhavaintoa maaperässä, maaperän pilaantumaa voidaan epäillä kiinteistön käyttöhistoriaan perustuen. Toimintoja, joista mm. yllä listattuja aineita voi päätyä maaperään ovat esimerkiksi polttonesteiden varastointi, sahat ja kyllästämöt, kaatopaikat, ampumaradat, kemialliset pesulat ja romuttamot. Järjestelmässä on myös tietoa alueista, joiden maaperään on päässyt haitallisia aineita onnettomuuksien tai vahinkojen seurauksena.

Haitalliset aineet voivat aiheuttaa häiriöitä ekosysteemeissä tai yksittäisissä eliöissä, heikentää pohjaveden laatua sekä altistaa ihmiset terveysongelmille. Lisäksi haitta-aineet voivat vähentää mahdollisuuksia luonnonvarojen, esimerkiksi kasvien ja veden hyödyntämiseen. Voit lukea lisää aiheesta Maaperä kuntoon- hankkeen (maaperakuntoon.fi) ja Ympäristöhallinnon (ymparisto.fi) verkkosivuilta. 

Milloin yhteydessä ELY-keskukseen?

MATTI-Järjestelmän tiedot auttavat maanomistajaa silloin, kun hänen on tehtävä selkoa maaperän tilasta. ELY-keskukseen tulee olla yhteydessä erityisesti, jos kiinteistöllä epäillään esiintyvän maaperän pilaantuneisuutta tai suunnitelmissa on myydä tai vuokrata kiinteistö, rakentaa sille tai ilmenee haittoja, jotka viittaavat pilaantumiseen. Maaperän tilan tietojärjestelmästä tulostetun kohderaportin saa pyydettäessä alueelliselta ELY-keskukselta. 
 

Valtakunnallinen asiakaspalvelu: [email protected]