Navigeringsmeny
Nyheter 2018

Finansiering kan sökas för skötsel av landsbygdslandskap

Genom miljöavtalet som är avsett för skötsel av jordbruksnaturens mångfald och landskap kan vårdbiotoper eller naturbeten utanför åkern skötas.

Avtalsperioden påbörjas den 1.5.2018 och avtalets giltighetsperiod är fem år. Skötseln betalas enligt ytarean 450 €/ha/år. Förhöjd skötselersättning för vårdbiotoper, 600 €/ha, kan betalas ut till platser som vid inventeringen ansetts vara betydande på minst landskapsnivå. Aktiva odlare eller registrerade föreningar kan ansöka. I år ska ansökan skickas till den regionala närings- trafik- och miljöcentralen (NTM-centralen) före 15.06.2018.

År 2018 kan du ej söka ersättning med icke-produktiva investeringar (ETI) för att genomföra byggande av våtmarker eller för inhägnande och inledande röjning av vårdbiotoper och naturbeten.

Varför ska man ansöka?

Vårdbiotoperna är utan tvekan vårt lands mest mångsidiga och samtidigt hotade naturtyper, som försvinner i brist på skötsel. De är livsmiljöer som formats av traditionell boskapsskötsel och som har producerat vinterfoder för boskapen eller fungerat som betesmark. Vårdbiotopernas ytarea har minskat med över 90 % under de senaste 50 åren. Att skötseln och betet upphör leder till att växtligheten ändras, arterna utarmas och till slut till att naturtypen försvinner. I dagsläget finns dessa miljöavtal för ca 30 000 hektar. Skötsel av dessa livsmiljöer upprätthåller arter särskilt på ängar och naturbeten – växter, fjärilar och andra insekter och därmed även fågelliv! Därtill öppnar bete och slåtter landskapen och ökar naturens mångfald.

Var ska man börja?

Om du tänker på ett nytt objekt eller vill utvidga ett som du redan sköter, lönar det sig att kontrollera hos den regionala NTM-centralen att ansökningskriterierna uppfylls. NTM-centralerna hjälper med att ansöka om miljöavtal (kontaktuppgifter finns nedan). Du kan även fråga om tips för val av objekt via landsbygdens experter på rådgivningen Neuvo 2020. Rådgivarnas kontaktuppgifter finns i Landsbygdsverkets (Mavi) rådgivarregister.

Läs mer


Regional information