Nyheter 2022

Regional information

Nyheter 2022

Viljelijätukien hakuja auki kesäkuun puoliväliin asti – päätukihaku alkaa toukokuun alussa

Viljelijöiden päätukihaku alkaa verkkoasiointipalvelu Vipussa (Ruokavirasto) toukokuun ensimmäisellä viikolla. Haku on auki kesäkuun puoliväliin asti. Ennen päätukihakua Vipu-palvelussa voi hakea EU:n eläinpalkkioita, kansallisia kotieläintukia, kasvihuonetukea ja sokerijuurikkaan kuljetustukea.
​​​​​​

Muutoksia eläinpalkkioiden haussa

EU:n eläinpalkkioita eli nautapalkkiota, lypsylehmäpalkkiota sekä lammas- ja vuohipalkkioita voi hakea 10.2.–3.3.2022. Osallistumisilmoitukset eläinpalkkioihin olivat voimassa vuoden 2021 loppuun asti, mutta tästä vuodesta alkaen palkkioita on haettava vuosittain.
​​

Kansallisten tukien ehdot pysyvät ennallaan

Kansallisten kotieläintukien, kasvihuonetuen ja sokerijuurikkaan kuljetustuen haut alkavat 14.2. ja päättyvät 10.3.2022 Kansallisten kotieläintukien haussa eläintilat voivat hakea sika- ja siipikarjatalouden tuotannosta irrotettua tukea sekä pohjoisen kotieläintuen ennakoita naudoista, uuhista ja kutuista.

Sokerijuurikkaan kuljetustuki maksetaan vähämerkityksisenä eli de minimis -tukena korvaamaan sokerijuurikkaan viljelijöille sen kuljetuksesta aiheutuneita kustannuksia.

Kasvihuonetuen haussa viime vuoden tukihaun perusteena olleet kasvihuoneet perustietoineen ovat apuna sähköisessä asioinnissa. Jos huoneiden perustietoihin ei ole tullut muutoksia, Vipussa tarvitsee syöttää vain kasvien vuoden 2022 viljelytiedot.

Päätukihaku päättyy 15.6.

Päätukihaussa maatilat voivat hakea seuraavia tukia:

luonnonmukaisen tuotannon korvaus
luonnonhaittakorvaus
nuoren viljelijän EU-tuki
nuorten viljelijöiden tuki
peltokasvipalkkio
perustuki ja viherryttämistuki
pohjoinen hehtaarituki
sokerijuurikkaan kansallinen tuki
yleinen hehtaarituki
ympäristökorvaus.

Vuosina 2015, 2016 ja 2017 alkaneet ympäristösitoumukset ja -sopimukset sekä luomusitoumukset päättyvät 30.4.2022. Viljelijät voivat hakea päätukihaussa sitoumuksille ja sopimuksille jatkoa, jolloin ne säilyvät ennallaan 30.4.2023 asti.

Viljelijätukien hakuopas julkaistaan ruokavirasto.fi-sivustolla maaliskuun aikana. Opas koostuu tuenhakijan perusoppaasta ja yksityiskohtaiset tukiehdot sisältävästä tukioppaasta.

Päätukihaun lisäksi mehiläistalouden tukea voi hakea Vipu-palvelussa kesäkuun puoliväliin asti. Syksyllä Vipussa voi tehdä ympäristökorvauksen syysilmoituksen ja hakea puutarhatuotteiden varastointitukea.

Lue laajemmin ja tarkemmin tuista Ruokaviraston tiedotteesta.