Navigeringsmeny
Pressmeddelanden 2018

Förbättringen av vattnens status i Nyland kräver aktiva åtgärder (Nyland)


 

I det befolkningstäta Nyland riktas många olika typer av belastning på vattennaturen och grundvattnet, som försämrar vattnens tillstånd. Den största delen av våra inlands- och kustvatten har en måttlig eller otillfredsställande ekologisk status.

Nu är det tid att ge respons till NTM-centralen i Nyland om vilka problem som är kopplade till yt- och grundvattnet och hur dessa kan lösas under de kommande åren. Respons kan lämnas fram till den 9 juli 2018 och den utnyttjas vid planeringen av åtgärder för förbättring av vattnens status.

Vattenskyddsverksamheten för landsbygden måste riktas särskilt till problemområden

Den punktvisa belastningen från jordbruket samt gles- och fritidsbebyggelsen är den största faktorn för eutrofiering av sjöar, åar, älvar och kustvatten inom hela Nylands område. NTM-centralens syn är att det är viktigt att främja att vattenskyddsverksamheten för landsbygden styrs till de mest problematiska områdena med avseende på vattnets status och särskilt satsa på förbättringen av landets kulturtillstånd under den kommande vattenförvaltningsperioden. Den planenliga utbyggnaden av vattenförsörjningsnäten bör fortgå i glesbebyggelsen där det är vettigt, ekonomiskt, tekniskt och med tanke på vattenskyddet. Skogsbrukets konsekvenser för vatten inom källflödenas avrinningsområden måste även uppmärksammas.

På grund av intensiv markanvändning är styrningen genom planläggning en viktig metod att påverka utvecklingen av statusen för yt- och grundvatten i Nyland.

- Genom planering av markanvändningen är det möjligt att säkerställa att verksamhet inte placeras på grundvattenområden som hotar grundvattnets tillstånd. Under byggandet måste ännu större vaksamhet iakttas så att grundvattnen inte skadas, berättar geolog Esko Nylander vid NTM-centralen i Nyland.

Vid planeringen av byggande och torrläggning är det viktigt att vara förberedd på effekterna av klimatförändringar genom att säkerställa vattenhållningskapaciteten inom avrinningsområdet. De bebyggda områdena minskar den mängd vatten som infiltreras i marken och till grundvatten samt ökar toppflödet och erosionen i städernas bäckar. Med dagvattnet transporteras också många skadliga ämnen, bland annat mikroplast, ut i vattendragen och i havet. För att kontrollera de skadliga effekterna av avloppsvatten måste åtgärder som restaurering av avloppsnäten som hindrar regn- och smältvattnen från att komma in i avloppsnätet och reningsverken vidtas.

En tillräcklig finansiering för förbättring av fiskarnas vandringsmöjligheter måste tryggas

Vandringshinder för fiskar, som dammar, vägtrummor samt rensning och muddring av vattendrag orsakar olägenheter för vattenmiljön inom hela Nyland. NTM-centralen framför att kontinuiteten för restaureringar som siktar på att förbättra vattenlivsmiljöerna ska tryggas genom en tillräcklig finansiering och genom att även i fortsättningen erbjuda expertstöd för förverkligande och uppföljning av dessa. Det är dessutom viktigt att göra tillståndsförfarandet för förbättringar av vattenlivsmiljöerna enklare och att öppna gamla tillstånd. En minskning av belastningen som kommer från avrinningsområdet är också en väsentlig del av restaureringen av vattendrag.

- Inom vårt område pågår flera utmärkta projekt för att minska belastningen och för restaureringen av vattendragen. Detta är dock inte tillräckligt utan den goda praxis som vi lärt oss genom projekten måste integreras. Vårt mål är att öka medvetenheten om vattendragen på alla nivåer, från skolelever till yrkesverksamma och säkerställa kontinuiteten för hela verksamhetskedjan för vattenvård från uppföljning till genomförandet av vattenskyddsåtgärderna, konstaterar överinspektör Tiina Ahokas vid NTM-centralen i Nyland.

Förhoppningarna är att medborgarna och grupperna som använder vattnen deltar i planeringen och de praktiska åtgärderna för att förbättra vattnens status. Samrådsmaterialet innehåller arbetsprogrammet, tidtabellen och de centrala frågorna för vattenförvaltningsplanen som ska granskas. Alla dokument från samråden och bakgrundsinformation finns på webbplatsen för vattenvården i Nyland. Där är det även möjligt att granska kartapplikationen, där information om statusen i yt- och grundvattnet, faktorer som påverkar dessa samt naturförhållanden sammanställts.

NTM-centralerna i Kymmene älvs-Finska vikens vattenförvaltningsområde har sammanställt sitt förslag från centrala frågor för vattenvård inom deras områden. I hela landet pågår en granskning av vattenförvaltningsplaner som siktar mot en förbättring av statusen för yt- och grundvatten samt åtgärdsprogram i anknytning till dessa under 2022-2027. Syftet är att statsrådet godkänner de kontrollerade vattenförvaltningsplanerna i slutet av 2021.

Webbplats för vattenvården i Nyland:
http://www.ymparisto.fi/sv-FI/Vatten/Vattenskydd/Vattenvardsplanering_och_samarbete/Vattenvarden_i_NTMcentralerna/Nyland
Kartapplikation: http://paikkatieto.ymparisto.fi/vaikutavesiin

Bild: Syftet med vattenvården äatt minska bl.a. belastningen från bebyggelse, jord- och skogsbruket samt väghållning på vattnen (Bild: Tero Taponen)

Mer information:


Regional information