Nyheter

Regional information

Nyheter 2020

Tulvahuippu on odotettavissa toukokuulle – näin varaudut (Pirkanmaa)

Pirkanmaalla kevättulvat voivat tänä vuonna olla paikoin tavallista suurempia. Voit seurata vedenkorkeuksia netissä. Kokosimme avuksesi myös listan huomioitavista asioista tulviin liittyen.

Vesi tulvii rantaan.

Vedenkorkeuksien nouseminen liittyy lumen sulamiseen ja ilmiö kuuluu kevääseen. Tänä vuonna lumen suuri määrä voi kuitenkin aiheuttaa tulvia vesistöissä. Voit varautua tulviin huomioimalla seuraavia asioita:

  • Seuraa vedenkorkeuksia (vesi.fi).
  • Tarkasta, että veneesi ja talveksi maalle nostettu laituri ovat riittävän kaukana rantaviivasta tai vähintään hyvin suojattuina veden nousun ja liikkuvien jäiden mahdollisesti aiheuttamilta vaurioilta.
  • Selvitä vakuutustesi ehdot tulvavahinkojen varalta.

Rakennusten suojaaminen kuuluu maanomistajan velvollisuuteen

  • Varaudu rakennustesi suojaamiseen ja hanki tarvittavat materiaalit, esimerkiksi hiekkaa, säkkejä ja muovia.
  • Mieti pumpun hankkimista, jolla voit tarvittaessa poistaa vettä esimerkiksi talon kellarista.
  • Kellarin osalta tarkasta, että viemärin takaiskuventtiili on kunnossa ja varaa muovia lattian ritiläkaivon päälle laitettavaksi. Muista laittaa myös paino muovin päälle.
  • Siirrä tai suojaa vaaravyöhykkeessä olevat sähkölaitteet, haitalliset aineet ja irtaimisto. Selvitä myös pääkatkaisinten ja veden sulkuventtiilin suojaamismahdolliset.

Tulvahuippu toukokuussa

Pirkanmaalla suurimpien säännöstelemättömien järvien vedenkorkeuden nousu on jatkunut koko huhtikuun ajan. Vedenkorkeuden huippu on odotettavissa toukokuun alkupuolelle.

Monilla pienemmillä järvillä nousu on jo pysähtynyt tai pysähtymässä. Pirkanmaan pohjois- ja itäosassa useat järvet voivat nousta keskimääräistä kevättulvaa korkeammalle. Muualla vedenkorkeuden nousut ovat keskimääräisiä tai jopa hiukan keskimääräistä pienempiä.

Lue lisää tulviin varautumisesta: https://www.ymparisto.fi/fi-FI/Vesi/Tulviin_varautuminen/Miten_varaudun_tulviin_ja_mita_teen_tulvatilanteessa