Nyheter 2022

Regional information

Nyheter 2022

Torju hyytelösammaleläimen leviäminen (Pirkanmaa)

Hyytelösammaleläintä esiintyy Vuoksen vesistössä ja Pirkanmaalla Pyhäjärvessä. Tämän vieraslajin leviämistä muihin vesistöihin voi estää muun muassa huolellisella kalastusvälineiden puhdistamisella.

Hyytelösammaleläintä (Pectinatella magnifica) esiintyy runsasravinteisissa ja lämpimissä sisävesissä, yli 15 asteen lämpötiloissa. Laji muodostaa yhdyskuntia pallomaisen hyytelömassan ympärille. Yhdyskunnan koko voi vaihdella muutamista senteistä noin 40 senttimetriin. Havainnot keskittyvät elo-syyskuulle, mutta havaintoja voidaan tehdä jo kesä-heinäkuun vaihteessa.

Yhdyskunta kiinnittyy yleensä vesikasveihin tai esimerkiksi laiturin rakenteisiin, mutta se voi myös irrota ja kellua vedessä. Ihanteellinen kasvupaikka on matala järven lahti tai hitaasti virtaava joki.

Älä levitä hyytelösammaleläintä uusiin vesistöihin

Hyytelösammaleläin leviää herkästi. Yhdyskunnat voivat aiheuttaa haittaa kalastusvälineisiin tarttumalla sekä tukkimalla vedenottoputkia. Laji voi vähentää uimarantojen viihtyisyyttä.

Leviämistä voidaan yrittää hillitä keräämällä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa yhdyskunnat pois vedestä, eli ennen kuin ne alkavat tuottaa lisääntymisvaiheita. Verkoista tai katiskoista yhdyskunnat irrotetaan rannalla ja kuivalle maalle nostetut koloniat haudataan maahan. Erittäin tärkeää on puhdistaa vesistöstä toiseen siirrettävät veneet, kajakit, kalastusvälineet ja muut vedessä olleet esineet ennen niiden laskemista uuteen paikkaan. Myös veneen pilssivedet on syytä tyhjentää.

Jos havaitset hyytelösammaleläimiä tai muita vieraslajeja, ilmoita havainnoistasi vieraslajit.fi-sivustolla (vieraslajit.fi)


Kuva Annette Halonen-Hyssy