Navigeringsmeny
Nyheter 2019

Tolstoin jalanjäljillä Tulassa (Kaakkois-Suomi)

Kirkkkorakennus Tulassa.
Kuva: Suomalais-venäläinen kulttuurifoorumi

Tulassa Venäjällä  järjestettiin 26. - 29.9.2019  XX suomalais-venäläinen kulttuurifoorumi pääteemana Perinnekulttuuri nykytrendien perustana. Lisäksi foorumin istunnoissa ja seminaareissa pohdittiin kulttuurikentän ajankohtaisia kysymyksiä, verkostoiduttiin sekä tutustuttiin Tulan monipuoliseen kulttuuritarjontaan. Päätapahtumapaikat olivat Tulan kremlin museo- ja näyttelykeskus ja Säätytalo. Koolla olin noin 320 toimijaa Suomesta ja Venäjältä.

Tulassa on nykyään hieman yli 500 000 asukasta ja se on Tulan alueen pääkaupunki, kulttuuri- ja koulutuskeskus.

Kuvituskuva Kulttuurifoorumin esittelymateriaalista. 26.9.2019 teemaseminaari "Museoiden välinen yhteistyö" tarjosi hienon kattauksen Suomen ja Venäjän museoiden yhteistyöstä; menestys on verkostoissa. Ateneumin museojohtajan Marja Sakarin (kansallisgalleria) puheenvuoron teemana oli "Kokemuksia kansainvälisestä näyttely-yhteistyöstä". Kansallismuseon ylijohtaja Elina Anttilan puheenvuoron teemana oli "Museot muuttuvassa maailmassa - museoiden uudet tehtävät ja roolit". Valtiollisen Eremitaasin museon pääjohtajan, Venäjän Museoliiton puheenjohtajan Mihail Borisovitsh Piotrovskin puheenvuoron teemana oli "Venäjä-Suomi -museovyöhyke".

Valtiollisen Pietarhovi-museon pääjohtajan Elena Jakovlevna Kalnitskajan puheenvuoron teemana oli "Kuinka tehdä museosta menestyvä".  

Designmuseon museonjohtaja Jukka Savolaisen puheenvuoron teemana oli "Uusi arkkitehtuuri +designmuseo - Building a new Architecture and Design Museum in Helsinki".

XX Suomalais-venäläisen kulttuurifoorumin avajaiset järjestettiin Säätytalolla perjantaina 27.9.

Nainen esittämässä juhlavassa tilassa ja takana on hänen esitys valkokankaalla.
XX Suomalais-venäläisen kulttuurifoorumin avajaiset, Säätytalolla 27.9.2019. Suomen opetus- ja kulttuuriministeriön ylijohtaja Riitta Kaivosojan tervehdys.

Kansantanssiryhmä seisomassa näyttämöllä.

Tulan alueen I.A.Mihailovskille omistetun filharmonian taitelijoiden esitys XX Suomalais-venäläisen kulttuurifoorumin avajaiset, Säätytalolla 27.9.2019.

Foorumi työskentelyareenana – uutta yhteistyötä Suomen ja Venäjän välille

Kahdenkeskisissä neuvotteluissa venäläiset ja suomalaiset partnerit keskustelivat yhteisistä hankkeista tulkin avulla. Neuvotteluja pidettiin satakunta kappaletta noin 70 hankkeesta.

Ihmiset seisovat ryhmäkuvassa. Kuvatekstistä ilmee keitä he ovat.

Ryhmäkuvassa vasemmalta oikealle: Suomalais-venäläisen kulttuurifoorumin projektipäällikkö Olga Kauppinen;Suomi-Venäjä-Seura, Suomi-Venäjä-Seuran pääsihteeri Niina Sinkko, Suomi-Venäjä-Seuran 1. varapuheenjohtaja Pertti Lintunen, kehittämispäällikkö  Ritva Kaikkonen;  Kaakkois-Suomen ELY-keskus, johtava asiantuntija Tuija Toivakainen;  Etelä-Savon ELY-keskus, Suomi-Venäjä-seuran entinen pääsihteeri Merja Hannus ja Team Finland -koordinaattori Tuomo Kauha;  Hämeen ELY -keskus.
​​​​​​​
Alakohtaisia istuntoja järjestettiin Tulan Säätytalossa.  Esimerkiksi "Kulttuuritapahtumat ja festivaalit" -teema sisälsi konkreettista hankeyhteistyötä suomalaisten ja venäläisten välillä.  Antti Holopainen kertoi Via Kalevala 2016-2035 Lönnrotin kävelypolut -hankkeesta: Uusia kulttuurimatkailureittejä Inkerinmaalle – Kävellen EU-rajan yli Venäjälle (via-kalevala.com).

Julia Stubbin esitys liittyi Suomalais-ugrilaisen keskuksen toimintaan. Venäjän federaation suomalais-ugrilainen kulttuurikeskus toimii tavoitteenaan kansojen yhteistyö, henkisten arvojen ja kansallisten intressien keskinäinen ymmärrys.

Suomalaisen ja venäläisen foorumityöryhmän yhteiskokous päätti 27.9.2019, että Suomessa pidettävä kulttuurifoorumi järjestetään Lahdessa 2. - 3.10.2020

Kolme ihmistä istuu pöydän ääressä ja yksi puhuu mikrofoniin.
Vasemmalta Suomen Venäjän suurlähettiläs Mikko Hautala, Venäjän federaation varakulttuuriministeri Alla Jurjevna Manilova ja Suomen opetus- ja kulttuuriministeriön ylijohtaja Riitta Kaivosoja.

Tolstoin jalanjäljillä

Sunnuntaina 29.9. suomalaisille foorumiin osallistujille järjestettiin retki Jasnaja Poljanaan (ven. Ясная Поляна, suom. "Kirkas (metsä)aukio"), joka  oli kirjailija Leo Tolstoin koti, jossa hän syntyi ja eli, ja johon hänet on haudattu. Nykyisin se on hänelle omistettu museo.  Siellä hän kirjoitti tärkeimmät teoksensa Sodan ja rauhan ja Anna Kareninan. Jasnaja Poljana sijaitsee 12 km Tulasta etelälounaaseen.

Teksti ja kuvat: Ritva Kaikkonen


Regional information