Navigeringsmeny
Nyheter 2019

Tarkkuutta täydennysrehujen käyttöön luomumärehtijöiden ruokinnassa

Luomumärehtijöiden (naudat, lampaat ja vuohet) ruokinnan tulee perustua 100 % luomurehuihin. Tästä syystä myös pellavansiementä ja hiivaa on käytettävä/hankittava luonnonmukaisesti tuotettuna. 

Vastuu luomueläinten tuotantoehtojen mukaisesta ruokinnasta on aina toimijalla. Eläinlääkäri saattaa kuitenkin suositella tai määrätä luomumärehtijöille täydennysrehuja, joiden koostumus ei vastaa luomulainsäädäntöä. Täydennysrehu saattaa sisältää esimerkiksi B- tai C-vitamiinia ja tavanomaisia rehuaineita (esim. sokeria, glyserolia, hiiltä). Tällaisia täydennysrehuja ei voi käyttää luomumärehtijöille edes 'hoitokerta'-merkinnällä, koska hoitokerta-merkintä liittyy lääkevalmisteisiin. Näiden täydennysrehujen käyttö on luomuasetuksen vastaista.

Tällaisten kiellettyjen/asetuksen vastaisten täydennysrehujen luomutarkastuksella todettu käyttö huomioidaan ELY-keskuksen ratkaisussa. Ennakoi tilanne ja kerro aina eläinlääkärille, että eläimesi ovat luomuvalvonnassa, jolloin tuotantoon soveltuvien täydennysrehujen valikoima on rajoitetumpi. Varmista aina ennen täydennysrehun hankintaa, että se soveltuu luomutuotantoon. Eläintuotannon ehtojen loppuosassa ovat komission asetuksen (EY) N:o 889/2008 liitteet V ja VI, josta voit tarkistaa sallitut rehu- ja lisäaineet. Varmista, että käytössäsi on viimeisin versio Eläintuotannon ehdoista, Eviran ohje 18217/10.

Mikäli epäilet täydennysrehun soveltuvuutta luomumärehtijöille, kysy neuvoa ELY-keskuksen luomuasiantuntijalta tai luomueläintuotannon neuvojalta!

Lue lisää:


Regional information