Navigeringsmeny
Tiedotteet 2014

Pressmeddelanden 2014

Pressmeddelanden 2014

Uutta yrittäjyyttä osuuskunnista? (Keski-Suomen ELY-keskus)

Joukko yrittäjiä ja osuuskuntatoiminnasta kiinnostuneita kokoontui keskiviikkona 21.5. päivittämään tietojaan osuuskunnista yritysmuotona. Osallistujia kiinnosti esimerkiksi itsensä työllistäminen osuuskuntayritysten kautta. Moni myös pohtii, milloin kannattaa valita osuuskuntatoiminta yritysmuodoksi osakeyhtiömuodon sijaan.

Osuuskunta on tänä päivänä yritysmuotona muuntautumiskykyinen ja tarjoaa mahdollisuuksia monenlaiseen yritystoimintaan. Osuuskunta sopii yritysten yhteistyörakenteena esimerkiksi julkisiin hankintaprosesseihin osallistumiseen, yhteisen henkilöstön palkkaukseen tai vaikkapa vientitoiminnan edistämiseen. Osuuskunta tarjoaa joustavan mallin myös ammatinharjoittajien yhteenliittymille, yhteiskunnallisille yrityksille, matalan kynnyksen yritystoiminnalle tai julkisen ja yksityisen sektorin väliselle kumppanuudelle.

"Osuuskuntayrittäjyyden mahdollisuuksia ei aina tunneta ja asiasta on myös paljon vääriä tulkintoja", toteaa Ulla Leppänen Tampereen seudun osuustoimintakeskuksesta.

Osuuskuntayrittäjyys tunnetaan mahdollisuudesta yhdistää osa-aikainen työllistyminen ja soviteltu työttömyysturva. "Mitään erityisiä pelkästään osuuskuntia koskevia säännöksiä työttömyysturvaan liittyen ei kuitenkaan ole olemassa", Leppänen muistuttaa. On myös hyvä muistaa, että osuuskunnan jäsenyys ei automaattisesti synnytä työsuhdetta.

Paikalle oli saapunut myös Marko Möttönen, joka on mukana perustamassa av-alan osuuskuntaa. "Saimme tänään hyvää lisätietoa. Kouluttaja korosti asioiden hyvää suunnittelua ennen perustamisasiakirjojen tekemistä. Tällaiset koulutukset ja yritysneuvonta ovat tärkeitä yrityksen perustamisvaiheessa – asiat tulee paremmin mietittyä ja tehtyä."

Möttösen mukaan osuuskunta on hyvä vaihtoehto projektiluontoisessa työssä, joissa palkkiot jakautuvat eri tavoin projektikohtaisesti. Osuuskunta mahdollistaa myös freelancer-työt.
"On hyvä juttu, että on mahdollisuus päästä keskustelemaan liikeideasta ja suunnitelmista asiantuntijan kanssa. Tuhansien järvien uusyrityskeskuksen asiantuntijalta olemme saaneet tietoa, kannustusta ja sparrausapua", hän jatkaa.

Osuuskuntalaki muuttui vuoden 2014 alussa

Osuuskuntien määrä Suomessa on kasvussa. Uusia osuuskuntia perustettiin viime vuonna Suomeen 181 kappaletta.  Uusi, vuodenvaihteessa voimaan astunut osuuskuntalaki on lisännyt entisestään kiinnostusta ja tuonut mukanaan joitakin toivottuja uudistuksia: osuuskunnassa voi nyt olla myös omistajia, jotka eivät ole jäseniä. On myös mahdollista perustaa yhden jäsenen osuuskuntia. Tänä päivänä entistä yleisempiä ovat erityisesti yhteen toimialaan erikoistuneet osuuskunnat.

Lisätietoja tapahtumasta:

Saila Pulkkinen, koulutussuunnittelija, Keski-Suomen ELY-keskus
p. 0295 024846

Lisätietoja osuuskuntayrittäjyydestä:

Ulla Leppänen, Tampereen seudun osuustoimintakeskus, p. 050 3950 112

Kuvia median käyttöön:

  • Kuva 1: Ulla Leppäseltä kyseltiin paljon osuuskunnan perustamiseen ja toimintaan liittyvistä asioista. Myös Marko Möttönen ja Teemu Kauppi kävivät vaihtamassa pari sanaa. Kuva: Saila Pulkkinen
  • Kuva 2: Osuuskuntayrittäjyys innosti paikanpäälle kuutisenkymmentä asiasta kiinnostunutta. Kuva: Saila Pulkkinen


Osuuskuntayrittäjille ja osuuskuntayrittäjyydestä kiinnostuneille suunnatun Osuuskuntayrittäjyyskoulutuspäivän 21. 5 Jyväskylässä toteutti Keski-Suomen ELY-keskus Euroopan sosiaalirahaston tuella. Mukana yhteistyössä Keski-Suomen liitto/ Lukas-hanke


Regional information