Navigeringsmeny
Pressmeddelanden 2013

Pressmeddelanden 2013

Pressmeddelanden 2013

Kainuun vesistöissä oli tavanomainen määrä levähaittoja kesällä 2013 (Kainuun ELY-keskus)

Kainuussa esiintyi kesällä 2013 levähaittoja keskimääräisesti aikaisempiin vuosiin verrattuna. Leväkukinnat ajoittuivat kesä-heinäkuun taitteeseen ja jonkin verran myös loppukesään. Leväkukintoja esiintyi ympäri Kainuuta.

Kesällä 2013 Kainuussa sinileväkukintojen pääaiheuttajia olivat lajit Anabaena lemmermannii, Woronichinia naegeliana ja Aphanizomenon-suku. Kaikki nämä voivat muodostaa myös myrkyllisiä kukintoja. Kesällä 2013 ei levänäytteistä testattu niiden myrkyllisyyttä. On kuitenkin muistettava, että sama levälaji voi olla toisessa kukinnassa myrkyllinen ja toisessa taas myrkytön. Edelleen samassa kukinnassa tänään myrkytön kukinta voi olla huomenna myrkyllinen. Silmämääräisesti tai mikroskooppitutkimuksella myrkyllisyyttä ei voida päätellä.

Loppukesän levähaitoissa oli selkeästi vähemmän keltalevälajin Gonyostomum semen esiintymiä varsinkin tummahkoissa humuspitoisissa vesistöissä. Levälaji voi esiintyessään tuntua uidessa liukkaalta ja ihon kuivuessa uinnin jälkeen voi tuntua kiristävää tai kutiavaa tunnetta iholla. Levä ei kuitenkaan ole myrkyllistä. Uinnin jälkeen kannattaa iho kuivata tai käydä suihkussa. Viherlevistä ei tullut yhtään levähaittailmoitusta.

Reaaliaikaisessa levähaittaseurannassa on ollut Kainuussa mukana 26 kohdetta. Sotkamon Tipasojan Heinosessa havaittiin erittäin runsaasti levää kesällä 2013. Runsaita kukintoja esiintyi Sotkamon Särkisessä; Suomussalmen Korpijärvessä sekä Vaalan Rokuanjärvessä.

Reaaliaikaisen levähaittaseurannan käynnistys on lisännyt levänäytteenottoa vuodesta 1998 lähtien. Kesällä 2013 Kainuun ELY-keskukseen tuli 30 levähaittailmoitusta 25 paikasta. Kaikki ilmoitukset olivat sinilevien aiheuttamia.

Havaittavia kukintoja esiintyi 10 kohteessa eli Suomussalmen Kuivajärvessä, Sotkamon Sotkamonjärvessä, Kuhmon Haatajanjärvessä, Syvä-Tervajärvessä ja Iso Sintiössä, Kajaanin Mainuanjärvessä, Vimpelinlammessa, Sokajärvessä, Nuasjärven Karankalahdessa sekä Paltamon Iso-Melasessa. Havaintokohteista 12:ssa ei esiintynyt lainkaan kukintaa kesällä 2013. Reaaliaikainen levähaittaseuranta oli käynnissä kesäkuun alusta syyskuun loppuun ja sitä on tarkoitus jatkaa ensi vuonna samassa laajuudessa.

Mikäli lämpimät syyssäät jatkuvat, voi sinileväkukintoja edelleenkin esiintyä kainuulaisissa vesistöissä. Näistä voi toimittaa näytteitä Kainuun soten laboratorioon, Tehdaskatu 11, Kajaani.

Linkki: Leväseuranta ELY-keskuksen nettisivuilla

Lisätietoja: Kainuun ELY-keskus,
suunnittelija Reima Leinonen, p. 029 502 3799,
yksikön päällikkö Sari Myllyoja, p. 029 502 3833.


Regional information