Hyppää sisältöön
Navigeringsmeny
Tiedotteet 2016

Pressmeddelanden 2016

Pressmeddelanden 2016

Lounais-Suomessa pari sinilevähavaintoa (Varsinais-Suomi, Satakunta)

Vähäisiä määriä sinilevää on tällä viikolla havaittu Seilin Intensiiviasemalla Nauvossa ja yleisöhavainnon perusteella Salmijärvellä Salossa. Havainnot ovat kuitenkin yksittäisiä ja Seilin lisäksi muilla vakioseurantapaikoilla sinilevää ei ole esiintynyt. Levätilanne on sisävesillä pitkän ajan keskiarvoon nähden tavanomainen. Lämpimien säiden myötä pintavesi Lounais-Suomessa on hieman lämmennyt edellisviikosta. Ilmatieteenlaitoksen ennusteen mukaan viikonlopuksi on odotettavissa vaihtelevaa säätä, joten levätilanteessa ei tapahtune suuria muutoksia loppuviikon aikana.

Runsastuva sinileväesiintymä näkyy vedessä aluksi vihertävinä hippusina, tikkusina tai palleroina. Sinileväesiintymä nousee lopulta veden pinnalle muodostaen levälautan. Rantaan ajautuessaan levämassa muistuttaa paksua maalia, joka kuivuessaan muuttuu sinivihreäksi tai jopa turkoosiksi. Jos massaa koskettaa tikulla nostaen, ei se takerru tikkuun, vaan hajoaa hippusiksi veteen.

Levätilannetta sisä- ja rannikkovesialueilla voi seurata Järvi-Meriwiki-palvelusta, johon levähavainnot päivitetään valtakunnallisesti. Palveluun voi myös tallentaa omia levähavaintoja. Levätilannetta voi myös seurata älypuhelimen selaimessa toimivan Havaintolähetti-verkkosovelluksen avulla.

Varsinais-Suomen ELY-keskus ottaa vastaan levähavaintoja Lounais-Suomen alueelta (puh. 0295 022 530).

Lisätietoja

Harjoittelija Fatih Kayaanan                               0295 022 530
Ylitarkastaja Sanna Kipinä-Salokannel             0295 022 879


Regional information