Navigeringsmeny
Pressmeddelanden 2013

Pressmeddelanden 2013

Pressmeddelanden 2013

Lokakuu oli Pohjois-Karjalassa tavanomaista lämpimämpi ja sateisempi (Pohjois-Karjalan ELY-keskus)

Ilmatieteen laitoksen mukaan Pohjois-Karjalan maakunnan lokakuun keskilämpötila oli asteen verran tavanomaista lämpimämpi. Lokakuun alkupuoli oli lämmintä. Kuukauden puolivälissä sää kylmeni huomattavasti ja satoi ensilumen. Kuukauden lopussa sää lämpeni uudelleen ja lumet sulivat pois.

Lokakuun sademäärä Pohjois-Karjalassa oli lähes neljänneksen tavanomaista suurempi. Maakunnassa satoi lokakuun aikana keskimääräinen 80 mm, kun tavallisesti sataa 65 mm.

Lokakuun aikana maakunnan järvien vedenpinnat ehtivät laskea sekä loppukuusta taas hieman nousta. Kuukauden päättyessä suurempien järvien vedenkorkeudet olivat yleisesti ottaen ajankohdan keskiarvoa alempana. Pielisen vedenkorkeus oli lokakuun lopussa 13 cm ja Orivesi-Pyhäselän 12 cm ajankohdan keskiarvoa alempana. Viinijärven vedenkorkeus taas vastaa ajankohdan keskiarvoa. Poikkeuksena muista on Kajoonjärvi, jonka vedenpinta oli lokakuun lopussa 26 cm tavanomaista ylempänä.   

Keskiennusteen mukaan Orivesi-Pyhäselän vedenpinta nousee 5-10 cm marraskuun aikana. Pieliselle ennusteet lupailevat vedenpinnalle 20 cm nousua joulukuun alkuun mennessä. 

Lieksanjoen ja Pielisjoen lokakuun keskivirtaama oli noin 70 % tavanomaisesta. Koitajoessa virtaama oli 90 % normaalista.
Pienempien jokien virtaamat vaihtelivat. Jänis- ja Saramojoessa lokakuun keskivirtaama oli noin puolet ajankohdan keskiarvosta. Puntarikoskella vettä virtasi lähes 80 % tavallista enemmän.

Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen mittauspisteissä pohjavedenkorkeus oli Kontiolahden Jakokoskella 88 cm, Kontiolahden Jaamankankaalla 11 cm ja Ilomantsin Kuuksenvaarassa 7 cm tavanomaista ylempänä. Nurmeksen Juutilankankaan mittauspisteessä pohjaveden pinta on 5 cm ajankohdan keskiarvoa alempana.

Marraskuun 1. päivä Joensuun kanavalta Pielisjoesta mitattiin pintaveden lämpötilaksi 4,4 astetta ja Nurmeksen laivarannasta Pielisen pintaveden lämpötilaksi 4,1 astetta. Pielisen pintavesi on asteen verran ja Pielisjoen lähes kaksi astetta tavanomaista lämpimämpää. 

Tilasto-osa (pdf, 17 kt)

Lisätietoja

Rakennusmestari Esa Päivinen, puh. 0295 026 218, esa.paivinen(at)ely-keskus.fi


Regional information