Navigeringsmeny
Pressmeddelanden 2013

Pressmeddelanden 2013

Pressmeddelanden 2013

Kolme runsasta sinileväesiintymää Pirkanmaalla (Pirkanmaan ELY-keskus)

Pirkanmaalla esiintyi viikolla 36 sinilevää 14 seurantapaikalla. Kangasalan Kirkkojärvellä havaittiin edelleen runsaasti levää, kuten myös Pyhäjärvellä Lempäälässä (Mäyriänranta) ja Nokialla (Lehtiniemi).

Lempäälän Mäyriänrannasta toimitetussa levänäytteessä esiintyi runsaasti Anabaena- ja Microcystis-sukuihin kuuluvia sinilevälajeja, jotka voivat muodostaa myrkyllisiä kantoja.

Vähäisiä leväesiintymiä havaittiin Sastamalan Houhajärvellä ja Liekovedellä, Kangasalan Vesijärvellä, Pirkkalan Pyhäjärvellä (Kranstolpan uimaranta), Valkeakosken Vanajavedellä (Sääksämäen silta), Vesilahden Pyhäjärvellä (Kirkonkylän uimaranta), Ikaalisten Kyrösjärvellä Hämylänlahdessa ja Toivolansaaren uimarannalla, Parkanon Kuivasjärvellä sekä Nokian Pyhäjärvellä Halkoniemen uimarannalla ja Maatianlahdella. Pälkäneen ja Urjalan leväseurantapisteiltä ei tällä viikolla saatu havaintotietoja.

Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus sai viikon aikana yhden leväseurannan ulkopuolisen sinilevähavainnon Pälkäneen Pakanrannasta Mallasvedeltä.

Sinilevää voi esiintyä pitkälle syksyyn

Järvien syystäyskierron seurauksena ravinteita voi nousta syvemmältä pintaan levien käytettäväksi, joten sinileväesiintymät eivät ole poikkeuksellisia syksyisinkään.

Tyynellä säällä vanhenevaa sinilevämassaa nousee pintaan, kun leväsolut menettävät syvyydensäätelykykynsä. Sinilevä muodostaa veden pinnalle harsomaisen vihertävän kalvon tai pahimmillaan vihreää tai kellertävää maalia muistuttavan kukinnan. Leväsolujen hajotessa niistä vapautuu sinistä väriainetta, joka voi värjätä leväesiintymän sinivihreäksi tai turkoosiksi.

Lisätietoa:

Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Leväyhdyshenkilö Tuija Nurminen, puh. 050 351 3372, [email protected]

Levähavaintopaikat Pirkanmaalla

Levätilanne Pirkanmaalla

Leväkatsaukset

Leväarkisto


Regional information