Navigeringsmeny
Pressmeddelanden 2013

Pressmeddelanden 2013

Pressmeddelanden 2013

Joensuusta Petroskoihin autoileville uusi palvelupiste joulukuussa (Pohjois-Karjalan ELY-keskus)

Ekotehokkuus jatkossa kriteerinä entistä useammassa EU-hankerahoituksessa

Talousjohtaja Ilja Karpov esittelee ylpeänä vuolukivisydämistä, suurta paistinuunia, joka lämmitetään päivittäin piirakan ja muiden karjalaisten leivonnaisten tekemistä varten. Samalla lämpenee koko kahvila, ekotehokkaasti.

Joensuu-Petroskoi -väliä autoileville avautuu joulukuussa uusi huoltopiste.  Kolatselän kylään avattava, uudistettu  kahvila MaguPala on tervetullut puolivälin palvelu Petroskoi-Värtsilä -tietä kulkeville matkustajille. Kolatselästä on matkaa Petroskoihin vielä 140 kilometriä ja Suomen rajalle 160 kilometriä. Kesäaikaan Kolatselässä on pysähtynyt venäläisten tietojen mukaan jopa 600 matkustajaa päivässä, vaikka palvelut ovat olleet erittäin vaatimattomat.

Petroskoi-Joensuu -väliä liikennöivälle bussilinjallekin uutinen on mieluinen. Savonlinja Oy:n liikennepäällikkö Juhani Komonen näkee Kolatselän taukopaikan palvelevan paitsi henkilöautolla, myös bussilla matkustavia.
-Kolatselkä on keskeinen paikka reitin puolivälissä. Kannatettava ajatus, sanoo Juhani Komonen. 

-Kahvila MaguPala tarjoaa matkalaisille alkuperäisiä, karjalaisia makuja ja alueen kuulut karjalanpiirakat paistetaan järeässä, vuolukivisydämisessa leivinuunissa, kertoo talousjohtaja Ilja Karpov Eco Product Ltd:stä.  Kahvilaan tulee myös hyvät saniteettitilat ja liikuntaesteisille on oma vessansa. Kahvila avataan 19 joulukuuta ja Karpov toivottaa ohikulkijat erittäin tervetulleeksi testaamaan palveluja.  Kahvilan ja viereisen kaupan pihapiiriin toteutetaan kesäsesonkiin mennessä myös infopiste ja uusia ekokäymälöitä.  Prääsän piirin kanssa on jo sovittu linja-autojen pysähtymispaikan siirtämisestä kaupan pihapiiriin, palvelujen äärelle.  Näissä järjestelyissä on ollut vahvasti mukana ENPI KARELIA –hanke Ekotehokas matkailu. 

Ekotehokkuus tärkeä EU-hankekriteeri

Ekotehokas matkailu –hankkeen Markkinointi- ja rahoitusseminaari 21-22.11. kokosi Joensuuhun ja Ilomantsiin matkailun asiantuntijoita Pohjois-Karjalan lisäksi Karjalan Tasavallasta Petroskoista, Prääsästä ja Sortavalasta. Tapaamisen tavoitteena oli muun muassa hahmottaa tulevien vuosien yhteistyömahdollisuuksia Suomen ja Venäjän välillä.  Puhujina oli yrittäjiä, tutkijoita ja hallinnon edustajia.

Yksi tapaamisen keskeisistä viesteistä oli, että ekotehokkuus on entistä vahvemmin kriteerinä, kun EU:n ohjelmista ohjataan rahoitusta kehittämishankkeisiin.  Seminaarissa aloitettiin yhteinen prosessi,  jossa linjataan ja valmistellaan  uuden hankekauden yhteishankkeita. 

- Tavoitteena on, että saamme uusia käytännön yhteistyömuotoja rajan yli molempiin suuntiin ja pystymme käyttämään hankkeen ekotehokkuusoppeja sekä matkailijan että yrittäjän eduksi, summaa Timo J. Hokkanen Pohjois-Karjalan ELY-keskuksesta. 

Yhteistyön mahdollisuudet ovat ilmeiset. Ilomantsin kunta on edistyksellinen mm. sähköisen kommunikoinnin ja haja-asutusalueen mahdollisuuksien edistäjänä.  Sortavalan puolella mm. seminaariin osallistuneen Alexander Artemjevin yritykset  ovat jo vahvoja toimijoita. Suomessa sovellettavien ekotehokkaiden ratkaisujen käyttö on kuitenkin vasta alussa.  Artemjev on luonut paikallisuuteen perustuvan Ruskealan vuoripuiston, jossa käy vuosittain yli 70 000 vierasta.  Parhaiten Artemjevilta kuitenkin tunnetaan Kolmas Plus –kahvila Värtsilässä Jänismäellä ja Piipun piha –hotelli Sortavalassa.

Lisätietoja
Ekotehokas matkailu -hanke: Timo J. Hokkanen, timo.hokkanen(at)ely-keskus.fi, 0295 026 181

Hankkeen perustiedot hankkeen verkkosivuilta (suomeksi)

Ekotehokas matkailu –hankkeen (ENPI KARELIA KA358) rahoittavat Euroopan Unioni, Venäjän Federaatio ja Suomen tasavalta.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Regional information