Navigeringsmeny
Pressmeddelanden 2013

Pressmeddelanden 2013

Pressmeddelanden 2013

Huhtikuun vesitilanne (Pohjois-Karjalan ELY-keskus)

Ilmatieteenlaitoksen mukaan huhtikuun keskilämpötila oli Pohjois-Karjalan maakunnassa lähellä pitkän ajan keskiarvoa.
Sadetta saatiin huhtikuun aikana kolmanneksen tavallista enemmän. Sademäärä oli 43 mm, kun tavallisesti sataa 32 mm.
Vesisateiden ja lämpimien päivien ansiosta lumipeite hupeni huhtikuun loppupuolella nopeasti. Kuun lopussa lunta oli enää lähinnä suojaisissa notkopaikoissa.

Järvien vedenkorkeudet kääntyivät huhtikuun aikana nousuun. Suurista järvistä Pielisen pinta kohosi 31 cm ja oli kuun lopussa 13 cm ajankohdan pitkäaikaista keskiarvoa ylempänä. Ruunaa oli huhtikuun lopussa 16 cm, Viinijärvi 12 cm ja Kajoonjärvi Juuassa 27 cm normaalia korkeammalla.
Ainoastaan Orivesi- Pyhäselän vedenkorkeus laski Arvinsalmen asteikolla mitaten 3 cm huhtikuun aikana. Kuitenkin Orivesi-Pyhäselän vedenkorkeus oli huhtikuun viimeisen päivänä 36 cm tavanomaista korkeammalla.
Suomen ympäristökeskuksessa laadittujen ennusteiden mukaan Pielisen vedenpinta nousee huhtikuun lopusta kesäkuun puoliväliin mennessä vielä noin puoli metriä, jääden 5 – 10 cm tyypillisen alkukesän maksimikorkeuden alapuolelle. Orivesi-Pyhäselän vedenkorkeus nousee tämänhetkisen ennusteen mukaan kesäkuun puoliväliin mennessä 5 cm ja on tuolloin 25 cm sen hetkisen ajankohdan keskitason yläpuolella.

Pielisjoen keskivirtaama oli huhtikuussa noin kuudenneksen ja Koitajoen noin neljänneksen tavallista pienempi. Lieksanjoessa vettä virtasi 14 % normaalia enemmän. Joidenkin pienempien jokien virtaamat olivat lähes puolitoistakertaisia normaaliin verrattuna vesisateista ja lumien sulamisesta johtuen. Ennusteiden mukaan jokien virtaamat kääntyvät laskuun viimeistään toukokuun puolivälin paikkeilla.

Huhtikuun lopussa olivat pohjavedenkorkeudet Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen mittauspisteissä Kontiolahdella ja Ilomantsissa 10 – 50 cm tavanomaista ylempänä. Roudan syvyys oli havaintopisteissä 8 – 18 cm, kun sitä normaalisti on keskimäärin 10 cm.

Järvien jäät olivat paikoin ohentuneet huhtikuun lopussa jo niin heikoiksi, ettei niiden paksuutta voitu mitata. Kuukauden 24. päivä Koitereella oli hyvin haurasta jäätä 33 cm. Pyhäselän Roukalahdella oli 20. päivä jäätä vielä 39 cm, Pielisellä Nurmeksen sataman edustalla 40 cm ja Ilomantsinjärvellä 37 cm. Juuri tulleen tiedon mukaan Pyhäselkä vapautui jäistä 6.5.2013 koko selkäveden osalta. Pyhäselällä jäidenlähtö ajoittuu keskimääräiseen ajankohtaan.

Tilasto-osa (pdf, 102 kt)

Lisätietoja

Rakennusmestari Esa Päivinen, puh. 0400 280 734, esa.paivinen(at)ely-keskus.fi


Regional information