- Aktuellt
- Kungörelser och anmälningar
- Allmän anmälan om flyttning av fordon som lämnats på landsväg
- Planering av statens trafikleder - kungörelser
- De kungörelser, offentliga delgivningar och beslut inom ansvarsområdet för miljö och naturresurser som är riksomfattande eller omfattar flera regioner
- Jobba hos oss
- RSS-feed
- Evenemang och utbildningar
- Anbudsförfrågningar och projektutlysningar
- Pressmeddelanden
- Tiedotteet 2021
- Pressmeddelanden 2020
- Pressmeddelanden 2019
- Pressmeddelanden 2018
- Pressmeddelanden 2017
- Pressmeddelanden 2016
- Pressmeddelanden 2015
- Pressmeddelanden 2014
- Pressmeddelanden 2013
- Pressmeddelanden arkiv
- Beställ meddelanden
- Aktuellt
- Nyheter 2025
- Nyheter 2024
- Nyheter 2023
- Nyheter 2018
- Nyheter 2022
- Nyheter 2021
- Nyheter 2020
- Nyheter 2019
- Nyheter 2017
- Nyheter 2016
- Nyheter 2015
- Nyheter 2014
- Nyheter 2013
- Nyhetsbrev
- Kommunikation
Nyheter 2014
Ändringarna i busstrafiken börjar märkas i sommar
Inom den finländska busstrafiken pågår den största ändringen på tiotals år. Reformen av systemet består av två helheter: marknaden för linjebaserad trafik öppnas för konkurrens och ny reglering införs för inköp av trafiktjänster. Kunderna kommer att lägga märke till ändringarna i kollektivtrafiken stegvis från och med den 1 juli 2014. Bussbolagen, rutterna och tidtabellerna kan ändras, och i stadsregionerna inleds planeringen av ibruktagandet av ett nytt enhetligt biljett- och betalsystem.
Att marknaden för busstrafik öppnas innebär att alla sökande som uppfyller villkoren beviljas tillstånd för linjebaserad trafik eller tillstånd för anropsstyrd trafik, vilket krävs för trafik som bedrivs på marknadsvillkor. Tillstånden beviljas av NTM-centralen. Framöver fattas beslut om busstrafikens servicenivå, det vill säga om rutter och bussturer, av NTM-centralerna och de 26 kommuner som fastställs i kollektivtrafiklagen.
Om bussbolagen inte kan producera service på den nivå som myndigheterna har fastställt för området på marknadsvillkor, det vill säga via biljettintäkterna, kan myndigheten köpa trafiktjänster och fastställa biljettpriserna för köptrafiken. Dessa upphandlingar måste konkurrensutsättas enligt lagen om offentlig upphandling och kollektivtrafiklagen.
I trafik som bedrivs på marknadsvillkor fastställs biljettpriset av bussbolaget. För den här typen av trafik får emellertid inga samhälleliga stöd längre beviljas, biljettstöd inräknat. I praktiken betyder det att den trafik som får understöd och den trafik som bedrivs på marknadsvillkor kommer att separeras i framtiden. För närvarande kan man fortfarande använda förmånliga samhällsstödda biljetter både inom trafik som bedrivs på marknadsvillkor och inom köptrafik. Efter övergångsperioderna är det inte längre möjligt. De nuvarande biljetterna duger ändå åtminstone till sommaren 2015.
Läs mera:
- Publiceringsdatum
- 2014-06-30