Ympäristö
Tietoa ympäristöön liittyvistä tehtävistä ja palveluista
- Alueiden käytön ja rakentamisen ohjaus
- Avustus pientalon öljylämmityksestä luopumiseksi
- Avustus pientalon kaasulämmityksestä luopumiseksi
- Suomi liikkeelle -ohjelman avustus kuntien lähivirkistysalueiden kunnostukseen ja kehittämiseen
- Kulttuuriympäristön hoito
- Luonnonsuojelu
- Haitallisten vieraslajien hallinnan edistämisen avustushaku
- Korvauksen hakeminen rauhoitettujen lajien aiheuttamista vahingoista ja vahinkojen ennalta ehkäisemisestä
- Kunta- ja Järjestö-Helmi
- Luonnonsuojelulain tuki perinnebiotooppien kunnostukseen ja hoitoon
- Luonnonsuojelulain tuki puustoisten elinympäristöjen ennallistamiseen, kunnostukseen ja hoitoon
- Vesivarojen käyttö ja hoito
- Avustukset vesistö-, vesitalous- ja kalataloushankkeisiin
- Maa- ja metsätalouden vesienhallinnan edistämisen avustushaku
- Ympäristönsuojelu
- Ympäristövaikutusten arviointi
- Pilaantunut maaperä tai pohjavesi
- Ympäristönsuojelulain mukaiset ilmoitukset
- Ympäristövahingoista ilmoittaminen
- Kaivannaistoiminnan ympäristöturvallisuus
- Valvonta
- Ympäristön tilan seuranta
- Ympäristötietoisuus ja -kasvatus
- Ympäristövastuualueen rahoitus ja avustukset
- Ympäristöasioiden asiakaspalvelu
Ympäristönsuojelun tietojärjestelmän valvontaosa, YLVA
Uutisia -Ympäristö
Meillä töissä: Luonto ja ympäristö ovat Mariaa lähellä niin työssä kuin vapaa-ajallakin
Tässä juttusarjassa Pirkanmaan ELY-keskuksen työntekijät esittäytyvät.
Kuva Mari Peltonen / Pirkanmaan ELY-keskus
Kuka olet ja mitä teet?
Olen Maria Hakala ja työskentelen lakimiehenä rakennettu ympäristö -yksikössä. Yksikössämme edistetään ja valvotaan Pirkanmaan kuntien kaavoitukseen ja rakentamiseen liittyviä asioita. Lisäksi hoidamme rakennusperinnön suojelemiseen liittyviä tehtäviä.
Oma pohjavirkani on vihreän siirtymän lakimiehen tehtävä, jossa olen työskennellyt erilaisten puhtaaseen ja kestävään siirtymään liittyvien, juridista asiantuntemusta vaativien kysymysten parissa. Esimerkiksi tuulivoimarakentamisen suunnittelu on vilkasta Pirkanmaalla, ja kunnat ovat pyytäneet neuvoja menettely- ja suunnittelukysymyksissä. Tällä hetkellä olen kuitenkin tehtävästä virkavapaalla ja hoidan ympäristönsuojeluyksikön lakimiehen sijaisuutta.
Pääosa työtehtävistäni liittyy nyt ympäristönsuojelulain, vesilain ja jätelain valvontaan, joskin jonkin verran edelleen myös alueidenkäyttöön. Valmistelen valituksia ja vastineita hallinto-oikeuksille, luonnostelen lausuntoja erilaisista lainsäädäntöhankkeista ja neuvon niin kollegoja kuin asiakkaita ympäristöoikeudellisissa kysymyksissä. Suurin osa työstäni on yhteistyötä työkavereiden kanssa, jolloin mietimme yhdessä esimerkiksi lausunnon tai hallintopakon muotoilua tai laintulkintaa jossakin tietyssä tilanteessa.
Miksi työsi on tärkeää?
Teen omalta osaltani töitä sen eteen, että viranomaisten päätöksenteossa ja hallintokäytännössä huomioidaan esimerkiksi ympäristöön, luontoon ja elinympäristön terveellisyyteen liittyvät seikat lainsäädännön vaatimalla tavalla. Näiden yleisen edun valvontaan liittyvien näkökulmien huomioon ottaminen yksityisten ja taloudellisten intressien ohella on tärkeää. Elinympäristön laatu vaikuttaa meihin kaikkiin, ja vaikkapa vesien laatu ja luonnon monimuotoisuuden säilyminen ovat ylisukupolvisia kysymyksiä.
Lisäksi päätösten ja menettelyjen lainmukaisuuden valvonta on muutoinkin keskeistä, jotta oikeusvaltio toimii ja asioita käsitellään yhdenvertaisesti. Ympäristön kannalta hyväkin päätös kaatuu muutoksenhaussa helposti siihen, jos se on tehty virheellisessä menettelyssä. Juridista osaamista tarvitaan käytäntöjen lainmukaisuuden varmistamiseksi.
Mitä työpäivääsi kuuluu?
Tyypillinen työpäiväni on melko vaihteleva, mikä tekee työstä mielenkiintoista. Päiviini kuuluu asiakirjojen valmistelua, kokouksia sekä talon sisällä että toisinaan muiden viranomaisten ja sidosryhmien kanssa, oikeudellisten kysymysten selvittämistä lain esitöiden ja oikeuskäytännön ja -kirjallisuuden perusteella sekä sähköposteihin vastaamista. Työtehtävien priorisointi saattaa muuttua nopeastikin, koska usein tulee eteen nopeaa reagoimista vaativia asioita. Maastossa olen käynyt ELY-keskusurani aikana yksittäisiä kertoja valvojan mukana. Lisäksi ELY-keskus on ympäristörikosasioissa yleensä asianomistajan eli rikoksen uhrin asemassa. Joskus olen päässyt oikeudenkäynteihin toimimaan ELY-keskuksen asiamiehenä. Maastokäynnit ja oikeudenkäynnit ovat mukavaa vaihtelua perustyöhön.
Miten sinusta tuli ELYläinen?
Tuomioistuinharjoitteluni loppuvaiheessa neljä vuotta sitten etsin seuraavaa työpaikkaa, ja Pirkanmaan ELY-keskukseen haettiin tuolloin lakimiehen vanhempainvapaan sijaista pääasiassa alueidenkäytön ja luonnonsuojelun tehtäviin. Päätin kokeilla onneani, koska ympäristöoikeus on aina tuntunut omalta jutulta ja olin aikaisemmin käsitellyt muun muassa kaavoihin liittyviä muutoksenhakuasioita hallinto-oikeudessa. Yllätyksekseni minut valittiin yhdeksän kuukauden sijaisuuteen, mutta onnekseni olen edelleen täällä. Tehtäväni ovat sittemmin sisältäneet laajalla skaalalla myös ympäristövaikutusten arviointimenettelyyn, ympäristönsuojeluun ja puhtaaseen ja kestävään siirtymään liittyviä asioita.
Kuva Maria Hakalan kotialbumi
Mikä työssäsi on parasta?
Luonto ja ympäristö ovat aina olleet itselleni hyvin tärkeitä asioita, joten koen arvokkaaksi tehdä työtä ympäristön, ihmisten ja kestävän yhteiskunnan eteen. Nautin siitä, että saan työskennellä eri alojen ammattilaisten kanssa, mikä on todella opettavaista, ja työyhteisömme on mukava. Työ on hyvin monipuolista, mikä alkuvaiheessa vähän yllättikin. Olen päässyt laaja-alaisesti kehittämään osaamistani paitsi eri ympäristöoikeuden sektoreilla, myös muilla oikeudenaloilla ympäristöoikeuteen liittyen. Lisäksi koen mielekkäänä sen, että teemme töitä ruohonjuuritasolla, jossa asioita ollaan vasta ratkaisemassa. Tämä tuo mahdollisuuden aidosti vaikuttaa ratkaisujen sisältöön.
Mikä työssäsi on haastavinta?
Usein tulee vastaan sellaisia juridisia kysymyksiä, joihin ei löydy ennalta tai suoraan vastausta. EU-oikeus kytkeytyy kiinteästi ympäristöoikeuteen, mikä tuo oman ulottuvuutensa lainsäädännön soveltamiseen. Tässä tehtävässä on oltava jatkuvasti valmis oppimaan uutta ja selvittämään asioita, mikä on yhtä aikaa sekä haastavaa että kiehtovaa.
Mitä teet vapaa-ajallasi?
Vapaa-aikaani vietän mielelläni luonnossa liikkuen joko kävellen tai sitten vähän vauhdikkaammin. Suunnistan Tampereen Pyrinnön väreissä, käyn lenkillä Kaupin ja Pyynikin poluilla ja talvisin hiihdän. Myös kuntosalilla käyn säännöllisesti. Lukeminen on rakas harrastus, ja minulla on aina jokin kirja kesken. Lisäksi olen ollut lapsuudesta saakka taiteellinen. Tykkään maalata, piirtää ja valokuvata. Erityisesti vesivärit ovat vieneet mennessään viime vuosina.
Kuva Maria Hakalan kotialbumi
Meillä töissä: Maria Hakala
- Tehtävä: Lakimies
- Miten päätyi ELY-keskukseen: Haki avoinna olleeseen lakimiehen sijaisuuteen neljä vuotta sitten. Siitä asti ollut ELY-keskuksessa erilaisissa lakimiestehtävissä ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueella.
- Tausta: Koulutukseltaan oikeustieteen maisteri Turun yliopistosta, lisäksi suorittanut tuomioistuinharjoittelun Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeudessa. Aiempaa työkokemusta myös asianajotoimistosta ja Turun hallinto-oikeudesta.
- Vapaa-ajalla: Suunnistaa, käy lenkillä ja kuntosalilla sekä hiihtää. Lisäksi mielellään lukee tai tekee jotain taiteellista, kuten maalaa vesiväreillä.
Meillä töissä -juttusarja
Pirkanmaan ELY-keskuksessa työskentelee yli 250 asiantuntijaa, jotka huolehtivat sujuvasta arjesta, kuten teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä tukevat yrityksiä niiden kehittymisessä. Tässä juttusarjassa elyläiset kertovat työstään.
Lue aiemmat esittelyt:
Jarkko teettää tiesuunnitelmia ja on aktiivisesti mukana urheiluseurojen toiminnassa
Saija auttaa pirkanmaalaisia maaseudun yrityksiä kehittymään
Laura viestii maaseudun rahoitusmahdollisuuksista ja vaikuttavuudesta yhteistyössä verkoston kanssa
Katariinasta parasta on merkityksellinen ja arvojen mukainen työ
Iiris auttaa yrityksiä löytämään osaajia työ- ja koulutusperäisen maahanmuuton kautta
Laura auttaa luopumaan öljylämmityksestä, vapaa-aika kuluu ulkoillessa
Tiina tekee Euroopan laajuista kehittämistyötä
Anne auttaa vesienhoitohankkeissa ja tunnustautuu ulkoilmaihmiseksi
Marja hankkii yrityksille koulutusta ja auttaa osaavan työvoiman saamisessa
Satu valvoo pilaantuneita maa-alueita ja harrastaa karatea
- Julkaisupäivä
- 23.11.2023
Ympäristöasiakaspalvelu
0295 020 900 (pvm/mpm)
ma–pe klo 9–16
ympariston.asiakaspalvelu(at)ely-keskus.fi
(Liitteiden maksimikoko yht. 35 Mt)
Huom. Asiakaspalvelu on suljettu 8.-9.5.2025.
Lue lisää asiakaspalvelustaTuulivoimaneuvonta
Asiantuntija-apua ja neuvontaa kunnille, maakunnan liitoille, toiminnanharjoittajille ja kansalaisille 0295 023 044
Lue lisää neuvonnastaUusiutuvan energian lupaneuvonta
Lupaneuvontaa uusiutuvan energian tuotantoa suunnitteleville
0295 020 920
tiistaisin ja keskiviikkoisin
klo 9.00 - 12.00
Lue lisää neuvonnasta