Navigointivalikko
KAS Tehtävät ja toiminta - Korona-tietoa yrityksille

Tietoa yrityksille koronan aiheuttamassa poikkeustilanteessa, päivitetty 10.3.2022 (Kaakkois-Suomi)

Sivua ei enää päivitetä (18.3.2022)

Koronavirusepidemian aiheuttamat valtion tukitoimet yrityksille, viljelijöille ja työnhakijoille

Hallitus pyrkii eri toimenpiteillä turvaamaan sen, että yritykset pystyvät jatkamaan toimintaansa kannattavasti koronaviruskriisin jälkeen. Työ- ja elinkeinoministeriö on koonnut päivittyvän sivun, josta löytyy ajantasainen tieto kaikista valtion tukimuodoista yrityksille: 

Kustannustuen ja sulkemiskorvauksen haut avautuivat yrityksille huhti-toukokuussa. Kustannustuen haku on päättynyt 23.6.2021.

Kustannustuki on tarkoitettu yrityksille, joiden liikevaihto on laskenut yli 30 prosenttia koronaepidemian vuoksi. Sulkemiskorvausta voivat hakea mikro- ja pienyritykset, joiden asiakastilat on suljettu lain tai viranomaisen määräyksestä. Kustannustuen kolmas hakukierros avautui 27.4.2021 ja sulkemiskorvauksen 12.5.2021. Yritykset hakevat molempia tukia Valtiokonttorista. Kustannustuen haku on päättynyt 23.6.2021.

ELY-keskusten koronarahoitus yrityksille (tilanneanalyysi ja kehittämisavustus) – haku on päättynyt 8.6.2020, maksatusta voi hakea edelleen

Avustuksen maksaminen

Avustuksesta maksetaan ennakkoa avustuspäätöksen yhteydessä enintään 70 %, mikäli hakija on hakemuksessa hakenut ennakkomaksua. Loppuerä avustuksesta haetaan maksuun erillisellä sähköisellä maksatushakemuksella rahoituspäätöksessä määritetyn ajan kuluessa. Maksatushakemus jätetään pelkästään sähköisesti aluehallinnon asiointipalvelussa.

Tutustu maksatuksen muistilistaan ja maksatuksen hakuohjeisiin, ennen kuin aloitat maksatushakemuksen täyttämisen! Ennen maksatushakemuksen lähettämistä tarkista, että hakemuksessa ilmoittamasi tiedot ovat oikein! Hakemuksen lähettämisen jälkeen et pääse enää täydentämään hakemusta vaan hakemus voidaan palauttaa täydennettäväksi ainoastaan ELY-keskuksen kautta.

Tilanneanalyysiin myönnetyn avustuksen loppuerän maksatushakemuksen yhteydessä tulee selvittää tilanneanalyysin vaikutukset yrityksen toimintaan. Koska tilanneanalyysi perustuu laskennallisiin kustannuksiin, maksatushakemuksessa ei tarvitse esittää syntyneitä kustannuksia.

Kehittämistoimenpiteitä koskevan avustuksen loppuerää koskevassa maksatushakemuksessa tulee esittää kehittämishankkeessa syntyneet tosiasialliset kustannukset sekä selvittää kehittämishankkeessa tehdyt toimenpiteet ja niiden vaikutukset yrityksen toimintaan. Lisäksi kehittämistoimenpide -hankkeissa tulee maksatushakemukseen aina liittää ote projektikohtaisesta kirjanpidosta, josta selviää avustuksen piiriin esitettävät menot.

On huomattava, että sekä tilanneanalyysia että kehittämistoimenpiteitä koskevan loppuerän maksatuksen yhteydessä huomioidaan saatu ennakkomaksu.

HUOM! Maksatushakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä ja niiden käsittelyaika riippuu saapuneiden maksatushakemusten määrästä.

Poikkeusrahoitus maaseudun yrityksille

Osa yllä mainituista tuista ei koske maaseudun ja kalatalouden yrityksiä ja sen vuoksi maa- ja metsätalousministeriö on laatinut tälle kohderyhmälle omat tukimuodot.

Lue lisää: 

Lisätiedot maaseudun yritysten ja maatalouden alkutuotannon tuista:  

Lisätiedot kalatalouden väliaikaisista tuista: 

Lisätietoja: 

Kehittämispalvelut kaikille yrittäjille

Yritysten käytettävissä ovat myös toiminnan arviointiin ja suunnitteluun ELY-keskusten yritysten kehittämispalvelut. Lue lisää: 

Lisätietoa:

Yritys-Suomen puhelinpalvelu (arkisin klo 9.00–16.15) puh. 0295 020 500
Talousapu-neuvontapalvelu (arkisin klo 9.00–16.00) puh. 0295 024 880 

  •  

Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen palvelut

Kaakkois-Suomen ELY-keskuksessa palataan koronapandemian jälkeiseen uuteen normaalin 1.11.2021. Henkilöstömme työskentelee vaihtelevasti etätöissä tai toimistolla. Joustavan etätyön mallia kokeillaan vuoden loppuun asti.

Henkilöt ovat tavoitettavissa normaalisti puhelimitse ja sähköpostilla, mutta myös tapaamisia voidaan järjestää toimipaikkoihimme.

Lue lisää:

Koronaviruksen vaikutukset työllisyystilanteeseen  

Koronavirustilanne näkyy TE-toimistoihin saapuneissa yritysten yt-neuvotteluilmoituksissa sekä työttömiksi työnhakijoiksi lomautettuna tai muusta syystä ilmoittautuneiden määrissä. Luvut on kerätty TE-toimistoilta ja ne ovat suuntaa antavia, ja tilanteen kehitystä seurataan verkkosivulla:

Yrittäjän tulee ilmoittaa eteen tulevista lomautuksista ja yt-menettelyistä TE-palveluihin. Lue lisää:

Hallitus esittää, että yrittäjien väliainen oikeus työmarkkinatukeen jatkuisi marraskuun 2021 loppuun

Lisätietoja:

Kaakkois-Suomen ELY-keskus, johtaja Satu Mäkelä, elinkeinot, työvoima ja osaaminen -vastuualue, p. 0295 029 147, [email protected].

Kooste Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen tiedotteista, ohjeista ja uutisista

Tiedotteet ja uutiset (ELY-keskus ja ministeriöt, Ruokavirasto ja Valtiokonttori)

Päivitetty: 18.03.2022