- Ympäristö
- Alueiden käytön ja rakentamisen ohjaus
- Kulttuuriympäristön hoito
- Luonnonsuojelu
- Korvauksen hakeminen rauhoitettujen lajien aiheuttamista vahingoista ja vahinkojen ennalta ehkäisemisestä
- Kunta- ja Järjestö-Helmi
- Luonnonsuojelulain tuki perinnebiotooppien kunnostukseen ja hoitoon
- Vesivarojen käyttö ja hoito
- Avustus Vesiosaamisen kasvu ja kansainvälistyminen -ohjelman hankkeille
- Avustukset vesistö-, vesitalous- ja kalataloushankkeisiin
- Maa- ja metsätalouden vesienhallinnan edistämisen avustushaku
- Ympäristönsuojelu
- Ympäristövaikutusten arviointi
- Pilaantunut maaperä tai pohjavesi
- Muut ympäristönsuojelulain mukaiset päätökset
- Ympäristövahingoista ilmoittaminen
- Kaivannaistoiminnan ympäristöturvallisuus
- Ympäristön tilan seuranta
- Ympäristötietoisuus ja -kasvatus
- Ympäristövastuualueen rahoitus ja avustukset
- Ympäristöasioiden asiakaspalvelu
Luonnonsuojelu
Elämä on riippuvaista luonnon monimuotoisuudesta ja toimivista ekosysteemeistä. Luonnon monimuotoisuutta on suojeltava ja ylläpidettävä, jotta elämän edellytykset maapallolla voidaan turvata.
Ihmisen toiminta aiheuttaa ilmaston kuumenemista sekä luontokatoa. Tämän lisäksi olemassa olevien luontoympäristöjen laadun huononeminen aiheuttaa luonnon monimuotoisuuden vähenemistä. Luonnon monimuotoisuuden vähenemisestä seuraa lajien ja luontotyyppien uhanalaistumista ja häviämistä. Luonnonsuojelulain tavoitteena on osaltaan estää luonnon monimuotoisuuden vähenemistä. ELY-keskuksissa me valvomme luonnonsuojelulain noudattamista yhdessä muiden viranomaisten kanssa sekä edistämme luonnon- ja maisemansuojelua.
Turvaamme luonnon monimuotoisuutta suojelemalla ja hoitamalla arvokkaita luontotyyppejä ja eliölajeja. Lisäksi huolehdimme, että luontoarvot otetaan huomioon maankäytön suunnittelussa ja erilaisissa ympäristöä muuttavissa hankkeissa ja toimenpiteissä. Yhteistyössä Metsähallituksen suunnittelemme luontopalvelujen kanssa Natura 2000 -alueiden hoitoa ja käyttöä. Lisäksi olemme mukana hankkeissa, joissa kunnostetaan ja hoidetaan arvokkaita luontoympäristöjä, kuten perinnemaisemia, pienvesiä, metsiä, soita ja lintuvesiä.
Erilaisten luonnonsuojeluohjelmien toteuttamista varten hankimme valtiolle alueita suojelualueiksi ja perustamme luonnonsuojelualueita yksityismaille yhteistyössä maanomistajien kanssa. Merkittävässä roolissa metsien suojelussa on vapaaehtoisuuteen perustuva Etelä-Suomen metsien monimuotoisuuden toimintaohjelma (METSO).
Kuva: Tapio Heikkilä / Ympäristöhallinnon kuvapankki
Alueellista tietoa
Luonnonsuojelu - Etelä-Savo
Etelä-Savon ELY-keskus turvaa luonnon monimuotoisuutta Etelä-Savon alueella toteuttamalla luonnonsuojeluohjelmia sekä suojelemalla ja hoitamalla arvokkaita luontotyyppejä ja uhanalaisia eliölajeja. Työ painottuu tällä hetkellä vanhojen luonnonsuojeluohjelmien toteutukseen, mutta jatkossa toteutetaan entistä enemmän vapaaehtoisuuteen perustuvaa METSO-ohjelmaa.
ELY-keskus edistää luonnon monimuotoisuuden säilyttämistä laatimalla suojelukohteille hoito- ja käyttösuunnitelmia sekä hoitamalla luonnonsuojelualueita ja perinnemaisemia.
Keskeisimmät luontoarvot Etelä-Savon alueella liittyvät järvi- ja rantaluontoon sekä metsiin.
Etelä-Savossa on tihein norppakanta
Etelä-Savossa elää suurin osa Suomen saimaannorppakannasta. Etelä-Savon ELY-keskuksella on keskeinen rooli norpan suojelutyössä.
Etelä-Savon ELY-keskuksen tehtävät norpansuojelussa
- Vetää saimaannorpan suojelutyöryhmää, joka seuraa ja edistää saimaannorpan suojelun strategian ja toimenpidesuunnitelman toteutumista.
- Myöntää norppaan liittyvän tutkimuksen ja norppakannan seurannan luvat sekä norppien häiritsemistä koskevat poikkeusluvat Etelä-Savossa.
- Antaa lausuntoja norppa-alueisiin kohdistuvien hankkeiden vaikutusten arvioinnista sekä neuvoo ja opastaa Natura 2000 -alueisiin liittyvissä asioissa.
- Edistää norpansuojelua rantojen maankäytön suunnittelussa.
- Hankkii valtiolle alueita luonnonsuojelutarkoituksiin, perustaa yksityisiä luonnonsuojelualueita ja osallistuu suojelualueiden hoidon ja käytön suunnitteluun.
- Sisällyttää tarvittaessa talviaikaisia maihinnousukieltoja luonnonsuojelualueiden rauhoitusmääräyksiin ja asettaa tarvittaessa maastoliikenne- ja vesiliikennelain mukaisia moottoriajoneuvojen alueellisia kieltoja ja rajoituksia.
- On mukana Saimaannorppa-life -hankkeessa, joka edistää saimaannorpan suojelua ja suotuisan suojelutason saavuttamista. Linkki hankkeen sivulle on oikealla palstalla.
- Viestii Etelä-Savossa norpansuojeluun liittyvistä asioista. Viestintäaineistoja on oikealla palstalla.
Pohjois-Savon ELY-keskus hoitaa saimaannorppaan ja kalastukseen liittyviä tehtäviä. Tavoitteena on kalastuksesta koituvien norppakuolemien vähentäminen, muun muassa kalastusrajoituksista aiheutuvien korvausten maksaminen ja norppaturvallisten pyydysten kehittäminen.
Saimaannorppa. Kuva: Ilpo Aalto
Saimaannorppien vuoden 2019 talvikannan kooksi on arvioitu noin 400 yksilöä.
- Muokkauspäivä
- 8.10.2020
Ota yhteyttä
- Ympäristöasioiden asiakaspalvelu
- puhelin 0295 020 900
ma–pe klo 9–16 (pvm/mpm) - sähköposti [email protected]
Muualla verkossa
- Luonnon monimuotoisuus (ymparisto.fi)
- Helmi-elinympäristöohjelma (ym.fi)
- Vieraslajiportaali (vieraslajit.fi)
- Rauhoitettujen lajien aiheuttamat vahingot (ymparisto.fi)
- Suomen luonnon tilannekuva (luonnontila.fi)
Luonnonsuojeluohjelmat ja -alueet
- Luonnonsuojeluohjelmat (ym.fi)
- Luonnonsuojelualueet (ym.fi)
- Suomen Natura 2000 -alueet (ymparisto.fi)
Luonnonsuojelualueen perustaminen
- METSO – Suomen metsien monimuotoisuuden toimintaohjelma (metsonpolku.fi)
- Luonnonsuojelu yksityismailla (ym.fi)
Luvat ja ilmoitukset
Päivitetty: 21.11.2023