Ympäristö

Tietoa ympäristöön liittyvistä tehtävistä ja palveluista

 

Avaa chat-ikkuna

Uutisia -Ympäristö

null Lepakon lisääntymis- ja levähdyspaikalle tehtäviin toimiin on haettava poikkeuslupa ELY-keskukselta

Lepakon lisääntymis- ja levähdyspaikalle tehtäviin toimiin on haettava poikkeuslupa ELY-keskukselta

Kaikki Suomessa tavatut lapakkolajit kuuluvat tiukasti suojeltuihin lajeihin. Näiden lajien lisääntymis- ja levähdyspaikkojen hävittäminen on kielletty luonnonsuojelulailla.

Jos lepakon lisääntymis- ja levähdyspaikalla tehdään toimenpiteitä, jotka voivat hävittää tai heikentää sitä, on tähän haettava ELY-keskukselta poikkeuslupaa. Lisääntymis- ja levähdyspaikka katsotaan olevan käytössä ympäri vuoden, vaikka lepakot eivät paikkaa ympäri vuoden käyttäisikään.

Hae luonnonsuojelun poikkeuslupaa

Lepakoiden aiheuttamat haitat ja niiden ehkäiseminen

Lepakot voivat aiheuttaa joitakin haittoja erityisesti silloin, kun ne asettuvat asumaan rakennusten sisälle. Yleisimpiä haittoja ovat:

  1. Ulosteet ja hajuhaitat: Lepakoiden lepopaikkojen alle kertyy ulosteita, jotka voivat aiheuttaa hajuhaittoja. Ulosteet voivat myös houkutella erilaisia hyönteisiä, kuten koppakuoriaisia.
  2. Lepakkoluteet: Lepakoiden mukana voi tulla lepakkoluteita, jotka voivat jäädä talon rakenteisiin ja aiheuttaa puremajälkiä ja kutinaa ihmisille.
  3. Meluhaitat: Lepakot voivat aiheuttaa melua erityisesti aamulla palatessaan yölennoltaan, mikä voi häiritä asukkaita.
  4. Rakenteisiin tunkeutuminen: Lepakot voivat tunkeutua rakennuksiin hyvin pienistä aukoista ja aiheuttaa rakennusvahinkoja esimerkiksi rikkomalla eristeitä ja höyrynsulkumuoveja.

Lepakoiden aiheuttamia haittoja voidaan torjua estämällä lepakoiden pääsy rakenteisiin. Lepakot voivat tunkeutua rakenteisiin hyvin pienistä aukoista, mikä tekee torjunnan vaikeaksi. Kulkuaukkoja voidaan tarvittaessa tukkia tai verkottaa. Lepakoille voidaan myös tarjota vaihtoehtoisia lepopaikkoja, kuten lepakonpönttöjä, jotka asennetaan sopivalle etäisyydelle rakennuksista.

Lepakoiden aiheuttamia rakennusvahinkoja ei voida korvata rauhoitettujen eläinten aiheuttamien vahinkojen tuella.

Lepakot ovat ihmisen kannalta pääsääntöisesti hyödyllisiä ja harmittomia

Suomessa lepakot ovat sopeutuneet hyvin ihmisen muokkaamaan ympäristöön. Lepakoiden lisääntymis- ja levähdyspaikkoina voivat toimia esimerkiksi luolat, kellarit, rakennukset ja sillat.

Lepakoiden seuraaminen hämärtyvässä kesäillassa on mielenkiintoista. Lepakot ovat hyönteissyöjiä ja pyytävät ravinnokseen muun muassa hyttysiä. Suomen luonnontieteellisen keskusmuseon mukaan lepakot syövät yössä reilut 2 700 hyttystä.

Suomessa on tavattu yhteensä 13 lepakkolajia, joista viisi ovat yleisiä ja loput harvinaisia tai satunnaisia. Yleisimmät lajit ovat pohjanlepakko, vesisiippa, viiksisiippa, isoviiksisiippa ja korvayökkö.

Ympäristöasiakaspalvelu

0295 020 900 (pvm/mpm)

mape klo 916

ympariston.asiakaspalvelu(at)ely-keskus.fi
(Liitteiden maksimikoko yht. 35 Mt)

Lue lisää asiakaspalvelusta

Tuulivoimaneuvonta

Asiantuntija-apua ja neuvontaa kunnille, maakunnan liitoille, toiminnanharjoittajille ja kansalaisille 0295 023 044

Lue lisää neuvonnasta

Uusiutuvan energian lupaneuvonta

Lupaneuvontaa uusiutuvan energian tuotantoa suunnitteleville

0295 020 920

tiistaisin ja keskiviikkoisin
klo 9.00 - 12.00

Lue lisää neuvonnasta

Oikopolut
Muualla verkossa