Navigointivalikko
KAS TLK Päällysteiden yllläpito

Päällysteiden ylläpito

Liikenne kohdentuu pääteille

Kaakkois-Suomen alueella on maanteitä 3 894 km sekä maanteiden varsilla olevia jalankulku- ja pyöräilyväyliä 355 km. Maanteistä valtateitä on noin 536 km, kantateitä 87 km, seututeitä 616 km sekä yhdysteitä 2654 km. Päällystettyjä teitä Kaakkois-Suomessa on yhteensä 2 621 km ja sorateitä 1 275 km.

Vuonna 2024 Kaakkois-Suomen tieliikenteessä ajettujen kilometrien kokonaismäärä oli 1 701 miljoonaa ajoneuvokilometriä, mikä on noin 5 % koko Suomen maanteiden liikennesuoritteesta. Kaakkois-Suomen liikenteestä suurin osa, n. 63 % kohdentuu valtateille. Suuri osa elinkeinoelämän kuljetuksista liikkuu tällä vilkkaasti liikennöidyllä päätiestöllä, ja päällystetyn tieverkon merkitys on suuri erityisesti vientikuljetuksille. Sen sijaan muulla tieverkolla on oma merkityksensä sekä kuljetuksille että henkilöliikenteelle. Maa- ja metsätalouden kuljetukset liikkuvat päivittäin vähäliikenteisemmällä yhdystieverkolla ja iso osa työmatka- ja asiointiliikenteestä käyttää keskivilkkaita ja vähäliikenteisiä seutu- sekä yhdysteitä.

Lisärahoitus mahdollistaa enemmän päällystyksiä

Hallituksen myöntämän korjausvelkarahoituksen turvin Kaakkois-Suomen päällystysohjelma on kokonaisuudessaan n. 129 ajoratakilometriä ja jalankulku- ja pyöräilyväyliä päällystetään n. 5 km verran. Kilpailutettujen päällystyskohteiden lisäksi vuoden mittaan tehdään päällystepaikkauksia ja mahdollisesti joitain yksittäisiä lyhyitä päällystyksiä. Vuoden 2025 päällystyskohteet ovat katsottavissa tämän sivun ”oikopolut” -linkeistä. Laajamittaisten päällystystöiden lisäksi tieverkolla tehdään erinäisiä päällyste- ja urapaikkauksia liikennöitävyyden turvaamiseksi. Lisätietoja työnaikaisista liikennejärjestelyistä ja liikennetilanteesta saat Fintrafficin liikennetilannekartalta, joka löytyy ”muualla verkossa” -linkeistä.

Myönnetty korjausvelkarahoitus on kokonaisuudessaan erittäin tervetullut, ja se mahdollistaa keskimääräistä pidemmän päällystysohjelman – nyt toista vuotta peräkkäin. Vuonna 2024 Kaakkois-Suomen ELY toteutti tätä vuotta suuremman korjausvelkarahoituksen turvin 222 km uutta päällystettä, kun viime vuosina (v. 2020–2024) maanteitä on päällystetty Kaakkois-Suomen ELYssä keskimäärin n. 159 ajoratakilometriä vuodessa. Ilman lisärahaa kuluvan vuoden päällystysohjelma olisi jäänyt murto-osaan tästä, todennäköisesti alle 70 kilometriin. Korjausvelkarahoituksen ansiosta väyläverkon korjausvelka ei kasva, mutta ei kyllä merkittävästi vähenekään. Yleisenä huolena on kuitenkin tulevien vuosien rahoituksen taso sekä kustannusten nousu. Seuraavasta kuvaparista näkee, mitä konkreettista korjausvelkarahoituksella on saatu aikaan. Ensimmäisessä kuvassa mt 369 Vekarantie Varuskuntatien liittymässä ennen päällystämistä heinäkuussa 2024 ja jälkimmäisessä sama kohta päällystämisen jälkeen syyskuussa 2024.

Alla oleva vuosittaisista päällystetiedoista työstetty infokuva havainnollistaa hyvin sen, mitä tämänhetkinen päällystystahti on käytännössä. Korjausvelkarahoitus mahdollisti v. 2024 edellisvuotta huomattavasti pidemmän päällystysohjelman ja kaikista maanteistä saatiin menneen vuoden aikana päällystettyä yhteensä 7,3 % (päällystykset painottuivat vilkkaalle verkolle). Jos teitä päällystettäisiin samalla tahdilla jatkossa kuin vuosien 2020–2024 aikana on toteutunut, päällystettäisiin v. 2024 päällystetty vilkas tie seuraavan kerran v. 2037, keskivilkas tie vuonna 2038, muu tie v. 2063 ja jkpp-väylä v. 2086. Vilkkaiden ja keskivilkkaiden teiden osalta uudelleenpäällystysaika on siis varsin kohtuullinen ja korjausvelka hallussa, mutta alemman tieverkon ja jalankulku- ja pyöräilyväylien osalta päällystysten aikajänne on hyvin pitkä.


Mittauksilla seurataan päällysteiden kuntoa

Päällystettyjen teiden kuntoa arvioidaan ja kuntotietoja mitataan valtakunnallisesti yhtenäisellä tavalla. Maastossa tehtävät palvelutasomittaukset (PTM) sisältävät teiden tasaisuuden ja uraisuuden mittaukset, joita toteutetaan päätieverkolla keskimäärin 1–2 vuoden välein ja vähäliikenteisemmällä tieverkolla 3–4 vuoden välein. Lisäksi toteutetaan päällystevauriokartoituksia (PVK) noin 3 vuoden välein. Tiellä liikkujan kannalta tärkeimmät ominaisuudet ovat urien syvyys sekä pinnan tasaisuus.

Kokonaisuudessaan Kaakkois-Suomen päällystetyt tiet ovat keskimääräistä paremmassa kunnossa, sillä koko maassa huonokuntoisia päällystettyjä teitä on n. 18 % (noin 10 200 km), kun niitä Kaakkois-Suomessa on n. 10 % (320 km).

Alla olevassa kaaviokuvassa on esitetty Kaakkois-Suomen huonokuntoisten päällysteiden kehitys vilkkaiden sekä muiden teiden osalta erikseen ja lisäksi alueen päällysteohjelman pituus vuosina 2014–2024. Päällysteohjelman pituus on vaihdellut vuosittain 103–445 km välillä (Huom: tässä mittayksikkönä ohjauskilometri ajoratakilometrin sijaan *). Luku sisältää KAS ELYn toteuttamien päällystyskohteiden lisäksi Väyläviraston investointien ja elinkaarihankkeiden myötä alueella tehdyt päällystykset. Vilkkaasti liikennöityjä huonokuntoisia teitä on ollut eri vuosina noin 3–6 % sekä muita huonokuntoisia teitä noin 8–14 %. Kuvaajasta nähdään, että päällysteisiin käytössä olevalla rahoituksella ja siitä muodostuvalla päällysteohjelman pituudella on vaikutusta huonokuntoisten teiden osuuteen. Esim. vuosina 2019, 2021 ja 2023 päällysteohjelman oltua lyhyempi, huonokuntoisten teiden osuus on kasvanut edellisvuodesta. Kuvaajaa luettaessa on olennaista huomioida, että v. 2024 siirryttiin valtakunnallisesti uuteen kuntoluokitukseen, mikä lisäsi huonokuntoisten määrää. Ts. huonokuntoisten päällystettyjen teiden määrät eivät ole tällä hetkellä vertailukelpoisia vanhaan kuntoluokitukseen (ero nähtävissä v. 2023 tiedoista).


* Tiestön kuntoa määritettäessä tienpidon ohjauksessa käytetään termiä ohjauskilometri. Tavallisilla kaksikaistaisilla teillä ohjauskilometrit ja ajoratakilometrit ovat samat, toisin sanoan yksi kilometri tietä muodostaa yhden ajoratakilometrin ja yhden ohjauskilometrin. Ero tulee useampikaistaisilla teillä, joilla jokainen kaista lasketaan ohjauskilometreihin erikseen. Esim. kaksiajorataisella tiellä yksi tiekilometri on kaksi ajoratakilometriä ja neljä ohjauskilometriä.

Päivitetty: 20.05.2025