Navigointivalikko

 

Avaa chat-ikkuna
liikenne-luvat-etuajo-oikeudet lautoille-ingressi

Etuajo-oikeudet saariston lautoille

Mille lautoille voi saada etuajo-oikeuden?

Etuajo-oikeusluvan voi saada maantielautoille, jotka liikennöivät Paraisten kaupungin Nauvon, Korppoon, Norrskatan, Houtskarin ja Iniön saariin, Kemiönsaaren kunnan Hiittisten saareen, Kustavin kunnan Vartsalan saareen, Hailuodon saareen ja Raaseporin kaupungin Skåldön saareen sekä yhteysalukselle, joka liikennöi Paraisten kaupungin Houtskarin ja Iniön välillä. Muille yhteysaluksille ei myönnetä etuajo-oikeuksia.

Miten lupaa haetaan?

Hae lupaa täyttämällä etuajo-oikeuslupahakemus. Käytä ensisijaisesti sähköistä asiointipalvelua. Sähköinen asiointipalvelu vaatii tunnistautumisen pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla.

Jos täydennät hakemustasi myöhemmin, lähetä täydennykset sähköpostilla osoitteeseen saaristoliikenne(at)ely-keskus.fi. Kirjoita sähköpostiviestin aihekenttään diaarinumero (VARELY/xx/202x) tai hakijan nimi. Älä täytä lisätiedoille uutta hakemusta sähköisessä asiointipalvelussa, jotta lisätietoja ei kirjata järjestelmään uutena hakemuksena.

Vaihtoehtoinen hakutapa

Jos et voi asioida sähköisessä asiointipalvelussa, voit käyttää tulostettavia lomakkeita. Toimita hakemuslomake liitteineen lauttapaikasta riippumatta postilla Varsinais-Suomen ELY-keskuksen kirjaamoon osoitteeseen: Varsinais-Suomen ELY-keskus, Kirjaamo, PL 236, 20101 Turku tai sähköpostilla osoitteeseen: kirjaamo.varsinais-suomi(at)ely-keskus.fi (max 10 Mt/viesti).

Mitä liitteitä tarvitaan?

Muuna perusteena kuin vakinaisena asuinpaikkana etuajo-oikeuden saamiseen tulee olla riittävä tarve. Hakemukseen voi liittää liitteitä osoittamaan etuajo-oikeuden tarvetta. Työmatkan perusteella etuajo-oikeutta hakevien on toimitettava hakemuksensa liitteenä työnantajansa todistus työsuhteesta sekä muut asiaan liittyvät tarpeelliset tiedot.

Käsittelyaika, voimassaolo ja maksut

Hakemukset otetaan käsittelyyn sitä mukaa kuin niitä saapuu. Puutteellisesti täytetty hakemus käsitellään vasta, kun hakemus on täydennetty puuttuvilla tiedoilla. Hakemusten käsittelyaika on keskimäärin n. 1–2 kk.

Etuajo-oikeus myönnetään enintään neljäksi vuodeksi. Tilapäinen etuajo-oikeus myönnetään enintään kolmeksi kuukaudeksi. Lupa myönnetään päätöspäivämäärästä tai muusta asiakkaan ilmoittamasta ajankohdasta lähtien.

Etuajo-oikeuspäätöksistä peritään seuraavat maksut:

 • etuajo-oikeus lautalle 200 euroa
 • lisäpäätös 65 euroa
 • tilapäinen etuajo-oikeus 90 euroa

Huom. Myös hylkäävästä päätöksestä peritään maksu.

 • Vaihtoehto 1: Kilpi, koko 17 cm x 10 cm, hinta 34,00 euroa/pari (+ alv 24 %) + postituskulut

  Kilvet sijoitetaan auton sisäpuolelle edessä esimerkiksi häikäisysuojaan ja takana takaikkunalle näkyvään paikkaan. Edessä kilpeä ei saa sijoittaa niin, että se voi haitata kuljettajan näkyvyyttä. Kilvet saa kiinnittää myös auton ulkopuolelle.

 • Vaihtoehto 2: Muovitarra, koko 17 cm x 10 cm, hinta 24,00 euroa/pari (+ alv 24 %) + postituskulut

  Huom! Tarrat voi liimata auton sisäpuolelle sekä etu- että takaikkunaan.

ELY-keskus tilaa kilvet/tarrat sen mukaan mitä hakemuksessa on ilmoitettu. Kilpivalmistaja lähettää kilvet/tarrat ja laskun niistä asiakkaalle. Kilpien toimitusaika on kaksi viikkoa tilauksesta.

Edellytykset luvan saamiselle

Varsinais-Suomen ELY-keskus voi myöntää etuajo-oikeuslupia tietyin edellytyksin. Etuajo-oikeus on myös luvanvaraisessa henkilöliikenteessä käytettävällä ajoneuvolla (taksit ja bussit), eläinkuljetusajoneuvolla, kiireellistä tien kunnossapitotehtävää suorittavalla ajoneuvolla sekä mopoilla.

ELY-keskus myöntää etuajo-oikeuksia joko suoraan vakinaisen kotipaikan perusteella taikka riittävän tarpeen perusteella. Riittävä tarve voi olla esimerkiksi yritystoimintaan liittyvät kiireelliset ajot, työmatkat tai viranomaistoimintaan liittyvät matkat.

Houtskarin, Norrskatan, Iniön ja Hailuodon saarissa vakinaisesti asuville myönnetään hakemuksesta etuajo-oikeus. Paraisten ja Kemiönsaaren muissa saarissa sekä Skåldössä, Hiittisissä/Rosalassa ja Kustavin Vartsalassa vakinaisesti asuville etuajo-oikeus voidaan myöntää työmatkoja varten työnantajan todistuksella. Muuna perusteena kuin vakinaisena asuinpaikkana etuajo-oikeuden saamiseen tulee olla riittävä tarve. Myöntämisperusteet ovat voimassa toistaiseksi.

Muuta tietoa etuajo-oikeudesta

Lainsäädäntö antaa tietyille ajoneuvoille ja kuljetuksille automaattisesti oikeuden etuajo-oikeuskaistan käyttöön lautan lastauksessa. Hälytysajoneuvolla ja poliisin, tullin sekä rajavartiolaitoksen virkatehtävässä olevalla ajoneuvolla on lain mukaan oikeus päästä lautalle ennen muita ajoneuvoja. Lautalle saavat ajaa ennen muita myös ajoneuvot, jotka kuljettavat joko sairasta hoitoon tai kiireellisellä virkamatkalla olevaa terveydenhuollon henkilökuntaa, eläinlääkäriä tai pelastustehtävissä olevaa henkilöä.

Maantielauttapaikoilla Parainen-Nauvo ja Hailuoto on käytössä liikennevalo-ohjaus, jolla on selkeytetty liikennettä lauttarannoilla ja siten parannettu turvallisuutta ja liikenteen sujuvuutta. Lautan lastauksen alkaessa ensiksi tyhjennetään etuajo-oikeuskaista vihreän valon palaessa. Kun kaista on tyhjä, syttyy punainen valo. Tämän jälkeen lastataan muun liikenteen kaistalta. Punaisen valon syttyessä etuajo-oikeuskaistalle kyseisen kaistan lastaus on päättynyt. Etuajokaistan lastausta voidaan tarvittaessa jatkaa vain erityisissä poikkeustapauksissa (mm. reittiliikenteen linja-autot ja taksit) tavallisen liikenteen kaistan lastauksen yhteydessä tai sen jälkeen. Kun muun liikenteen kaista on tyhjä, jatketaan lastausta tarvittaessa etuajo-oikeuskaistalta, mikäli lautalla on tilaa.   

Lauttarannoissa tulee noudattaa tarkkaavaisuutta, annettuja nopeusrajoituksia sekä valo-ohjausta vaaratilanteiden välttämiseksi. Lastausta suoritettaessa tienkäyttäjien tulee noudattaa myös lautan henkilökunnan ohjeistusta.

Määräys etuajo-oikeudesta maantielautoille ja yhteysaluksille (finlex.fi)


Alueellista tietoa


Ota yhteyttä

Liikenteen asiakaspalvelu

 • Palauteväylä (etsi tietoa, jätä palaute tai kehitysehdotus, kysy neuvoa)
 • Neuvonta 0295 020 600 ma–pe klo 9-15 (pvm/mpm)
 • Chat-palvelussa asiakasneuvoja paikalla ma-pe klo 9-15 (muuna aikana virtuaalineuvoja)
 • Somessa: Instagram | Facebook | Viestipalvelu X

Tienkäyttäjän linja 0200 2100

 Ilmoitukset liikennettä vaarantavista ongelmista tiestöllä (24 h/vrk, pvm/mpm).

Päivitetty: 20.02.2024