
Valtion aluehallinto uudistuu vuonna 2026
Valtion aluehallinnon uudistuksessa kootaan valtion lupa-, ohjaus- ja valvontatehtäviä uuteen valtakunnalliseen Lupa- ja valvontavirastoon sekä muodostetaan uudet alueelliset elinvoimakeskukset nykyisten Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten eli ELY-keskusten pohjalta.
Uudistuksen tavoitteena on luoda monialainen valtion aluehallinto, joka sujuvoittaa kansalaisten ja yritysten palveluja sekä yhdenmukaistaa lupa- ja valvontakäytäntöjä. Aluehallinnon uudistus perustuu pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelmaan.
Uudet virastot käynnistävät toimintansa vuoden 2026 alussa. Uudistuksessa turvataan kattavat palvelut eri puolilla Suomea, ja erityistä huomiota kiinnitetään alueelliseen varautumiseen. Hankkeessa turvataan myös kielelliset oikeudet.
Uudistus käynnistyi vuoden 2023 syksyllä lainsäädäntöhankkeella, jonka tavoitteena oli valmistella hallitusohjelman linjausten mukaiset muutokset lainsäädäntöön. Uusien virastojen toimeenpanoa suunnitellaan erillisissä hankkeissa.
Valmistelu tehdään poikkihallinnollisessa yhteistyössä, ja uudistuksessa on mukana valtiovarainministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö, oikeusministeriö, sisäministeriö, opetus- ja kulttuuriministeriö, maa- ja metsätalousministeriö, liikenne- ja viestintäministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö, ympäristöministeriö, Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto, aluehallintovirastot, ELY-keskukset, ELY-keskusten kehittämis- ja hallintokeskus (KEHA-keskus) sekä Ahvenanmaan valtionvirasto.
Elinvoimakeskukset muodostetaan nykyisten ELY-keskusten pohjalta
Elinvoimakeskuksia perustetaan kymmenen nykyisten 15 ELY-keskuksen pohjalta. Niiden toiminta perustuu monialaisuuteen, ja tavoitteena on vahvistaa valtion aluehallinnon kehittämis- ja rahoitustoimintaa sekä elinvoimakeskuksissa että alueellisessa kumppanuusyhteistyössä. Elinvoimakeskuksilla on päätoimipaikka tai toimipaikka kaikissa maakunnissa ja niissä työskentelee lähes 2 000 ihmistä.

Elinvoimakeskukset huolehtivat monipuolisista tehtävistä, jotka liittyvät elinkeinoihin, työllisyyteen ja kulttuuriin, maahanmuuttoon ja kotoutumiseen, maatalouteen ja maaseudun kehittämiseen, liikenteeseen, alueidenkäytön edistämiseen, vesitalouteen, luonnon monimuotoisuuden ja vesien hyvän tilan edistämiseen, kalatalouteen sekä EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelman toimeenpanoon ja Euroopan maatalouden tukirahaston ja Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahaston tehtäviin. Joukkoliikenteen hankintatehtävät siirtyvät uudistuksessa liikenne- ja viestintävirasto Traficomiin.
Lupa- ja valvontavirastolla on valtakunnallinen toimivalta
Uusi, perustettava Lupa- ja valvontavirasto on valtakunnallinen, monialainen valtion virasto, jossa työskentelee lähes 2 000 ihmistä. Virastoon kootaan pääosa ELY-keskusten ympäristöön liittyvistä tehtävistä, kaikki Valviran tehtävät sekä suurin osa nykyisten aluehallintovirastojen lupa-, ohjaus- ja valvontatehtävistä.
Virasto toimii alueellisessa yhteistyössä muiden valtion viranomaisten, kuntien, hyvinvointialueiden, elinkeinoelämän ja muiden sidosryhmien kanssa. Lupa- ja valvontavirasto jatkaa toimintaansa nykyisten aluehallintovirastojen toimipaikoilla eli sillä on toimipaikka 18 paikkakunnalla Suomessa. Lupa- ja valvontaviraston päätoimipaikka sijaitsee Tampereella. Henkilöstön sijoituspaikkoihin päätoimipaikan ei odoteta vaikuttavan johtoa lukuun ottamatta.
Ahvenanmaan maakunnassa toimii jatkossakin Ahvenanmaan valtionvirasto.
Alueellista tietoa
Päivitetty: 13.05.2025