- Työ
- Työvoima- ja yrityspalveluiden hankinta
- Hankittavien työvoima- ja yrityspalveluiden esittely
- Yhteishankintakoulutus
- Mistä tarjouspyynnöt löytyvät?
- Hankintojen maksatus
- Palkkaturva
- Palkkaturvan saamisen edellytykset
- Hakemuksen määräaika
- Palkkaturvana maksettavat saatavat
- Palkkaturvan rajoitukset
- Hakeminen ja hakemuksen käsittely
- Palkkaturvan maksaminen ja työnantajan takaisinmaksuvelvollisuus
- Muutoksenhaku palkkaturvapäätökseen
- Konkurssipesän nopeutettu palkkaturvamenettely
- Usein kysyttyä
- Maahanmuutto
- Pakolaisten vastaanotto
- Pakolaisten vastaanotosta aiheutuvien kustannusten korvaaminen
- Ilman huoltajaa maahan saapuneiden alaikäisten vastaanotto
- Kiintiöpakolaisten vastaanotto pienissä kunnissa
- Kotoutuminen
- Kotoutumisentukena.fi
- Työvoiman maahanmuutto
- Etniset suhteet
- Työelämän kehittäminen
- Jatkuva oppiminen
Työelämän kehittäminen
Työelämän laatu
ELY-keskukset edistävät työelämän laatua ja tuottavuutta yhdessä muiden toimijoiden kanssa. ELY-keskukset myös jakavat työelämätietoa yrityksille ja työorganisaatioille.
Työelämän laatua ja osaamista kehittämällä voidaan tukea yritysten ja muiden työyhteisöjen kykyä ennakoida erilaisia toimintaympäristön muutoksia, parantaa tuottavuutta ja kilpailukykyä, turvata osaava ja jaksava työvoima sekä edistää henkilöstön työhyvinvointia. Hyvä työ, hyvät johtamiskäytännöt ja hyvä työn organisointi vaikuttavat yritysten liiketoimintamenestykseen.
Työelämän laadun parantaminen muodostuu kokonaisvaltaisesta kehittämisestä, jonka osatekijöitä ovat johtamisen ja esimiestyön kehittäminen, osaamisen systemaattinen ylläpito ja kehittäminen, liiketoiminta- ja työprosessien kehittäminen ja työhyvinvoinnin edistäminen.
Johtamisen ja toimintatapojen uudistaminen
Johtamisen ja toimintatapojen uudistaminen on osa innovaatiopolitiikkaa. Siihen kohdistuva rahoitus kuuluu Business Finlandin tehtäväkenttään yritysten kansainvälisen kasvun tukemisessa ja vauhdittamisessa.
Tempo-rahoitus on tarkoitettu kansainväliseen kasvuun tähtääville osakeyhtiömuotoisille suomalaisille startup-, pk- ja midcapyrityksille.
Tempo-rahoitus (businessfinland.fi)
TYÖ2030-ohjelma
TYÖ2030-ohjelmassa kehitetään uudenlaisia toimintatapoja yhdessä työpaikkojen, toimialojen ja asiantuntijoiden kanssa sekä kannustetaan kokeiluihin.
Toimintatapoja uudistamalla voidaan vaikuttaa työllisyyteen, talouteen, kilpailukykyyn sekä Suomen työelämäbrändiin maailmalla.
Alueellista tietoa
Työelämän kehittäminen - Pohjois-Karjala
Tuottavuutta ja työhyvinvointia Savo-Karjalassa
Työelämän laadulla on tärkeä rooli yritysten menestymisessä. Kehittämällä työntekijöiden ammatillista osaamista ja työhyvinvointia, yritys parantaa tuottavuutta ja pitovoimaa. Yhteistoimintaan ja luottamukseen perustuvalla organisaatiokulttuurilla myös vetovoima yritykseen säilyy ja kasvaa.
Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa on aktiivisesti edistetty jo vuosia työelämän kehittämistoimintaa. Näkyvimpiä toiminnan muotoja ovat olleet alueverkoston toiminta ja useat Workathlon-tilaisuudet, joita on järjestetty myös alueiden yhteisinä tapahtumina.
Savo-Karjalan aluehanke
Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan ELY-keskusten yhteisen aluehankkeen (1.1.2020-31.12.2022) tavoitteena on osallistaa ja motivoida alueiden pk-yrityksiä työn ja työhyvinvoinnin kehittämiseen tuottavuuden ja kilpailukyvyn parantamiseksi. TYÖ2030-ohjelmaan kuuluvaa Savo-Karjalan aluehanketta rahoittaa Työterveyslaitos.
Aluehankkeen keskeisenä tehtävänä on alueellisten työelämäverkostojen toiminnan vahvistaminen. Hankkeessa syvennetään kahden maakunnan työelämätoimijoiden välistä yhteistyötä, jotta maakunnat voivat oppia toisiltaan, levittää hyviä käytäntöjä ja kehittää yhdessä uusia toimintatapoja yritysten kanssa toimiessaan. Työelämäverkostoon kuuluu muun muassa Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan alueen oppilaitoksia, kehittämisyhtiöitä, järjestöjä ja työmarkkinakeskusjärjestöjä sekä alueen yrittäjäjärjestöt ja kauppakamarit.
Verkostoitumista ja valmennusta yrityksille
Hankkeessa järjestetään Workathlon-ratkaisuklinikoita sekä webinaareja ja oppimispajoja. Ylimaakunnalliset tapahtumat ovat avoimia kaikille. Teemat liittyvät laajasti työelämän laadun kehittämiseen, kuten jatkuvaan oppimiseen, työhyvinvointiin, ikäjohtamiseen, työyhteisön moninaisuuteen ja digitalisaatioon. Lisäksi hankkeessa testataan erilaisia työkaluja, alustoja ja verkkomalleja työelämävalmentajan työssä ja yritysten sparrauksessa.
Workathlon-ratkaisuklinikkaan osallistuvat organisaatiot saavat tapahtumassa maksutta avukseen aluehankkeen tarjoamat asiantuntijat ratkaisemaan yrityksen omaa työelämän haastetta tai unelmaa. Tapahtumassa saatetaan yhteen eri toimialojen yrityksiä ja työelämän kehittäjiä, jotka yhteisen keskustelun lisäksi myös konkreettisesti ratkaisevat yrityskohtaisia haasteita.
Lisätietoa:
Anu Antikainen, projektipäällikkö, Pohjois-Savon ELY-keskus, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi, puh. 029 504 3656
Raisa Lappeteläinen, vs. yksikön päällikkö, Pohjois-Karjalan ELY-keskus, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi, puh. 0295 026 164
- Muokkauspäivä
- 26.7.2022